»«ѕ–ј“» Ќќ¬»Ќј
Ќовини
—порт
—правочник
Ќќ¬ќ
ќб€ви
¬ход
close
«ј–≈∆ƒјЌ≈...
Ќачало
ѕловдив
јнализите
—портни
–егионални
Ѕългари€
ћеждународни
Ћюбопитно
√алерии
Ћичности
RSS
Ћиванец иска да вдигне в ѕловдив 130-метров небостъргач, вижте къде!
јвтор: ≈кип Plovdiv24.bg 15:18 / 02.06.2017 оментари (13)36490
ѕървите по-високи сгради б€ха все за офиси, но през последните месеци нови€т хит са небостъргачите с апартаменти. —офи€ дебютира с жилищните гиганти на "јртекс", като има и други последователи. —ега мегапроект ще има и в ѕловдив.

∆илищни€т небостъргач е с работно име "“раки€ скай" (защото е до едноименни€ квартал), ще е 130 м и ако се случи, ще измести дългогодишни€ шампион по височина в града - 103-метрови€ парк-хотел "—анкт ѕетербург". Ќовата сграда ще е на 40 етажа с обща площ 40 хил. кв.м. Ћюбопитни€т детайл е, че инвеститорът не е от строителни€ сектор - ливански€т бизнесмен с българско гражданство јбдул  арим ћохамад ’ассун, който има машиностроителна компани€.

«асега проектът н€ма финално ќ  от пловдивската община. ќбемно-устройственото проучване е било разгледано на експертни€ архитектурен съвет. —ледващата седмица този план ще е изц€ло готов и с него инвеститорът ще кандидатства за виза за проектиране.

“ерен с верига от продавачи

»мотни€т регистър пази много сделки с терена от над 6 декара, върху който ще се строи, като цената му се срива с годините. ¬ кра€ на строителни€ бум, точно преди срива, през февруари 2008 г. пловдивската "–ейсинг" усп€ва да го продаде на "“ера вижън" за 5.53 млн. лв. Ќейни€т основен съдружник ¬асил јпостолов ипотекира зем€та в "ѕощенска банка". ƒругите строителни проекти го завличат надолу и в кра€ на 2013 г. веро€тно заради дългове теренът е прехвърлен на имотно дружество от групата на ѕощенска банка срещу 1.89 млн. лв. ѕочти две години по-късно парцелът е продаден от "»ћќ пропърти инвестмънтс —oфи€" на дори малко по-ниска цена - 1.77 млн. лв. упувач е току-що учредената "≈леганс билдинг". “€ е с едноличен собственик и управител ливански€т бизнесмен с българско гражданство јбдул  арим ћохамад ’ассун. “ой развива бизнес в јсеновград от началото на 90-те години, като в кра€ на века приватизира обособена част от "«авод за шлифовъчни машини" в јсеновград за 515 хил. лв. ƒнес притежава н€колко компании, занимаващи се основно с металорежещи машини - стругове, фрези, преси, шлифовъчни машини и други, като производството е в "ћилко", а търгови€та - в "ћашин комерс".

јсеновградската "ћашин комерс" беше най-динамично развиващата се компани€ в класаци€та за малък и среден бизнес "√епард" на " апитал" за 2014.  омпаниите на ’ассун имат около 90 млн. приходи и около 3 млн. лв. печалба за 2015 г.

»нвеститорът не пожела да говори пред " апитал" за иде€та, параметрите или стойността на проекта си. —поред архитекта на сградата √еорги —то€нов минималната сума на инвестици€та ще е около 20 млн. евро, за които очевидно ще се търси банково финансиране.

ћерките на "“раки€ скай"

ѕроектът е на "јрхитектурно дизайнерско студио". ћ€стото е квартал "“раки€", на ъгъла между ул. "Ўипка" и бул. "ќсвобождение" - близо до магазините Lidl и Decathlon.

ѕърви€т план е бил за две кули - от 95 и 130 метра, и е бил на ливанците "–аби Ѕрейди архитектс". —то€нов обаче уточн€ва, че инвеститорът го е променил. ѕричината - по закон високите жилищни сгради тр€бва да разполагат с две стълбища и две асансьорни системи в случай на нужда от евакуаци€, а при две кули това би свило много площта за апартаменти, което от сво€ страна ще повли€е негативно на очакваната печалба, казва архитектът.

¬се още не е €сен точни€т брой на апартаментите на всеки етаж, но според —то€нов те ще са по три или четири - или над 100. —градата ще има и фоайе и малка офисна част за мениджмънта й, възможно е има и лоби бар. ѕри строителството ще бъдат ползвани енергоспест€ващи технологии за отопление, вентилаци€ и енергозахранване с висок процент на преобразувана енерги€, об€сн€ва архитектът.

ѕо разчетите на архитектите на новата сграда себестойността на строителството веро€тно ще е около 500 евро/кв.м, а продажните цени веро€тно ще започват от 700-750 евро нагоре. ѕодобни разчети обаче са силно под въпрос, тъй като в момента не е €сно нито началната дата на проекта, нито кога би била завършена т€.

—тои и въпросът как е възможно да се строи толкова висока сграда, особено в район, в който общи€т устройствен план на ѕловдив позвол€ва максималната кота корниз в тези територии от 20 м. Ќ€къде в миналото обаче има издействан подробен устройствен план без ограничени€. "Ќе ние, а н€кой от предишните собственици, защото този имот е минал през н€колко ръце, е правил такава разработка за изменение на ѕ”ѕ-а, в ко€то височината не се ограничава", об€сн€ва —то€нов.

ѕазарът наоколо

—поред пловдивски имотни агенции търсене на луксозни имоти в града има, а районът на “раки€ попада сред попул€рните места за покупки заедно с кварталите " ючук ѕариж", " ърши€ка" и център. —поред вида на сградата (старо строителство или в строеж) варира и цената на квадрат. —поред данните на imot.bg цените на апартаментите в "“раки€" на зелено се движат между 500 и 530 евро на кв.м, докато тези за старо строителство са между 580 и 650 евро на кв.м.

» пазарът на луксозни жилища в страната расте, казва √ергана ƒимитрова, собственичка на имотна агенци€ във ¬арна. "“ърсене на такива имоти има, но клиентите се спират от такси поддръжка", см€та ƒимитрова. «а района на ¬арна варират от 3 до 5 евро на кв.м месечно и включват поддръжка на общите площи като озелен€ване, почистване, охрана и други услуги. ¬ъпреки че в града все още н€ма об€вени планове за жилищен небостъргач, в момента се стро€т н€колко големи жилищни комплекса от луксозен тип.

ƒосегашни€т опит с апартаментни небостъргачи извън —офи€ не е особено успешен. Ќай-гол€мата построена жилищна сграда до този момент е именно на „ерноморието, но в Ѕургас. ƒеветдесетметрови€т небостъргач на "√ћ строй" е на 30 етажа, но нито един от собствениците до този момент не е вл€зъл в апартамента си - причината е, че обектът така и не е довършен, а фирмата изпълнител е във фалит.

»зточник: в. апиталќще по темата: общо новини по темата: 2
01.11.2018 »
22.09.2018 »


«ареждане! ћол€, изчакайте ...
+1
 
 
’убаво един строи прибира пари, н€ма лошо, кметове, архитекти и т.н. пак прибират пари живи и здрави и те, ама след толкова строежи в “раки€, а и не само не е ли време да се спрат вече тези безуми€, да остане малко зелена площ, малко въздух.... станахме точно градски спални!
+1
 
 
ћайко мила колко злоба има у вас хора .... рЯШ±рЯШХ “ипично по български - вие като не можете и друг да не може !
-5
 
 
ƒа си строи небостъргачи в Ћиван господинът- бизнесмен
-5
 
 
подпочвените води ще му разкажат играта рЯША
0
 
 
“ози небостъргач го вдигат на всеки 6 месеца през последните 5 години.
-4
 
 
ј ливанеца за паркинг помислил ли е? Ѕоже прости ми ,но това вече на нищо не прилича.
-3
 
 
»скам да ги вид€ тези от 40 етаж при един земен трус.
-1
 
 
същи€ робовладетел дава по 600 лв заплата на робите си в машиностроителните си фирми и реве че н€ма хора, че и училище си построи...и пак н€ма кой да му работи....
 оментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! ¬сички коментиращи са се съгласили с ѕравилата за публикуване на коментари.
ќще новини от Ќовини от ѕловдив:

»«ѕ–ј“» Ќќ¬»Ќј
« ёли 2019 г. »
пон
вто
ср€
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
¬иж още:
јктуални теми
 онцеси€та на стадион "ѕловдив"
Ѕул. "¬асил јприлов" минава под ÷ентрална гара
ѕи€н испанец открадна такси, спретна си рали из —лънчев бр€г и Ќесебър и катастрофира
ѕроекта "¬ъча"
—вързват с пасарелка  олодрума и "–итейл парк ѕловдив"
назад 1 2 3 4 5 напред
јбонамент
јбонирайте се за mail бюлетина ни !
јбонирайте се за наши€ e-mail и ще получавате на личната си поща информаци€ за случващото се в ѕловдив и региона.
e-mail:
јнкета
ќт къде пазарувате хранителни стоки?
ћагазин на гол€ма международна верига
ћагазин на гол€ма българска верига
 вартален магазин
ѕоръчвам всичко онлайн
–ј«ƒ≈Ћ»:
Ќовини
—порт
—правочник
ќб€ви
ѕотребители
√–јƒќ¬≈:
ѕловдив
¬арна
Ѕургас
–усе
Ѕлагоевград
«ј Ќј—:
«а контакти
«а реклама
≈кип
ѕравила
ѕловдивчани във facebook
RSS за новините
‘утбол на живо по телевизи€та
©2004 - 2019 ћеди€ груп 24 ќќƒ. Plovdiv24.bg - ¬сички права запазени. — вс€ко отвар€не на страница от Plovdiv24.bg, се съглас€вате с ќбщите услови€ за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени). ¬ъзпроизвеждането на цели или части от текста или изображени€та става след изрично писмено разрешение на ћеди€ груп 24 ќќƒ. ћнени€та изразени във форумите и коментарите към статиите са собственост на авторите им и ћеди€ груп 24 ќќƒ не носи отговорност за т€х. ѕостав€нето на връзки към материали в Plovdiv24.bg е свободно. —айтът е разработен от ћеди€ груп 24 ќќƒ.
—айтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
—татистика: