ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Лекар от Пловдив обясни защо трябва да консумираме суперхраната мед
Автор: Екип Plovdiv24.bg 11:30 / 31.03.2024Коментари (0)4292
©
Апитерапията е част от алтернативната медицина, при който за лечение се използва богатата гама от пчелни продукти. Макар и да не са всепризнати, има безброй доказателства за ползите от тях. Факт е, че хората от дълбока древност използват меда и пчелните продукти. Има ли обаче място този алтернативен метод за лечение в съвременната ендокринология?

Разговаряме с д-р Станимира Станчева, началник на Отделението по Ендокринология в "УМБАЛ-Пловдив“, по повод 30 март – Международен ден на апитерапията. Тя предварително уточни, че всички пчелни продукти се употребяват абсолютно задължително в допълнение към диетата и основното лечение, назначено от съответен лекар-специалист.

Медът може да се приема от всички пациенти с ендокринни заболявания, вкл. и тези със захарна болест, предиабет, наднормено тегло и затлъстяване. Консумацията на 100 гр. мед дават на организма 300 ккал. Затова е важно съобразяването на дневното количество и калорийността към съответната диета. Пациентите с диабет и близките им трябва да знаят, че медът е едно от средствата за справяне с хипогликемията - опасно спадане на кръвната захар.

Цветният/пчелният прашец съдържа повече от 250 биологично активни вещества. Полезен е като добавка за понижаване нивото на "лошия холестерол“ при пациентите с метаболитен синдром, при заздравяване на рани, вкл. диабетни. Стимулира отделянето на инсулин, намира място при профилактика на ендемична гуша. Богат е на лецитин, който нормализира мастната обмяна при пациенти с наднормено тегло и затлъстяване, редуцира невро-вегетативните прояви при жени в менопауза и с предменструален синдром.

Пчелното млечице известно е още като желе роял. Съставът му включва повече от 400 активни компонента. Понижава холестерола /за пациенти с предиабет, при дислипидемия/, подобрява паметта и вниманието /за пациенти с хипотиреоидизъм/, помага за производството на инсулин в организма /диабетици/, регулира апетита, ускорява метаболизма и оптимизира функцията на жлезите с вътрешна секреция /инсулинова резистентност/, преодолява дистимията /б.а. – бързото променливо настроение/ при жените при предменструален синдром или в менопауза, подкрепя костното здраве при остеопороза, засилва оздравителни процеси на кожата, като я хидратира и стимулира синтеза на колаген в нея. Според някои данни подобрява дори репродуктивно
©
стта.

Прополисът/пчелния клей е "природен антибиотик и имуностимулатoр“. Помага при лош холестерол, парадонтоза, трудно заздравяващи рани, анемия, кожни раздразнения.

Восъкът отлично омекотява грубата кожа и се прилага за топлолечение.

Перга/"пчелен хляб“ се причислява също към групата на суперхраните и е подходящ за всички, които спазват принципите на здравословния начин на живот и хранене.

Пчелната отрова със своите антибактериални, противовирусни и противоракови свойства. Съставките и са обект на активно проучване в насока нови експериментални лекарства, насочени за борба с автоимунни, невро-дегенеративни и неопластични заболявания.

Д-р Станчева отбеляза, че изброените продукти са абсолютно противопоказани за употреба при алергия към пчелни продукти. Необходимо е внимателно да се прилагат при малки деца и бременни жени, а медът може да съдържа спори на патогенни бактерии, които да са животозастрашаващи за бебета.

"Екипът на нашето отделение уважава решението на пациентите ни за допълване на конвенционалното лечение с алтернативно. Нека отпразнуваме Международния ден с малка лъжичка мед“, заяви тя.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Парламентарни избори 2024
Природни стихии
Бум на коклюш в България
Преброяване на населението 2021 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: