
ЗАРЕЖДАНЕ...
Кулинарни изкушения за пловдивски журналисти | ||||||
| ||||||
Отпечатана е по повод Седмицата на турската кухня, която се провежда от 21 до 27 май в цял свят под егидата на турския президент Реджеп Таип Ердоган и съпругата му Емине Ердоган. Друг екземпляр, по-обикновено издание, предстои да бъде подарен. Пред журналистите бяха представени пет традиционни турски ястия, включени в книгата, предаде репортер на Plovdiv24.bg. Представеното меню е характерно за района на Истанбул - предястията са сарми с лозов лист и вишни, артишок със зехтин, основните ястия лаврак със задушени зеленчуци и любимото ястие на султаните от ХIХ век агнешко/телешко върху канапе от патладжани, десертът по традиция е ашуре. Синем Кюнгерю обясни, че менюто е специално подбрано и не е идентично с класическото обедно или вечерно меню. Вековната традиционна турска кухня съвпада със съвременните разбирания за здравословна и качествена храна. Петспепенното меню бе приготвено от известния шеф Рамзи Гюрен, който поддържа собствен блог и страница в интернет с над 200 000 последователи. Десертът ашуре трябва да се подели поне с още 10 семейства. Свързан е със сподяленото, единството и солидарността, които се виждат в Пловдив, каза генералният консул Корхан Кюнгерю. Дипломатът съобщи, че се работи по разкриването на авиолинии от Пловдив до Истанбул и Бурса, но към момента няма конкретно развитие по темата. |
За контакти:
тел.: 0886 59 82 67
novini@plovdiv24.bg
гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg