Крути мерки в Пловдив срещу коронавируса

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (3)
11:08 / 09.03.2020
15221
Две горещи телефонни линии за консултации на граждани при съмнения за коронавирус ще бъдат разкрити до часове в Пловдив, стана ясно след заседанието на общинския щаб за борба с новия грип, предаде репортер на Plovdiv24.bg.

Телефонните линии ще се обслужват от БЧК - психолози, социални работници, лекари, доброволци. Очаква се до обяд номерата да бъдат съобщени на гражданите чрез медиите, каза шефката на БЧК Пловдив Таня Георгиева.

Кметът Здравко Димитров подчерта, че е проведена среща с представители на медицински заведения, на БЧК и на регионалния инспекторат по образованието, районните кметове. "Както знаете, в България вече има регистрирани заболели от коронавирус. Няма нужда от паника за момента. Бяха ни дадени насоки за предпазване от инфекции на гражданите. Културните и спортни мероприятия е желателно да не се провеждат. Струпване на граждани в затворени помещения също не е желателно", каза кметът.

Шефът на общинското здравеопазване д-р Калин Калинов уточни, че всичко, което се случва, може да бъде предотвратено да ескалира чрез дисциплина. Според него, коронавирусът не е толкова опасен. "Има смъртни случаи, те не са малко, но не са и повече от всяка друга грипна епидемия. Основна роля в превенцията и борбата с тази епидемия има информираността. Пловдивчани трябва да знаят, че има заплаха. Да бъдат информирани, да бъдат дисциплинирани", допълни той.

Д-р Калинов каза още, че в Пловдив няма регистрирани случаи на заболели от коронавирус. В сградите с висока помещаемост са взети предпазни мерки. Служителите и администраторите - здравни, социални и т.н. също са в рисковата група, тъй като там има струпване на множество хора. Възнамерява се да се въведе щателна дезинфекция минимум 3 пъти на ден.

Обсъдени са и мерките, които трябва да се вземат в транспорта. Тъй като превозвачите са частни фирми, на предстояща днес среща ще се препоръча да се дезинфекцират превозните средства. До края на работния ден ще има актуална информация от районните кметове дали някъде не достигат дезинфектанти и предпазни облекла и маски. За да се предотврати вероятност от спекула, всички икономически действия ще се следят от МВР и ДАНС.

Този браузър не поддържа видео елемента.


Виж коментарите (3)

Още по темата (17024):
09.04.2024 Лекар: Ако една майка откаже имунизация – това значи 4000 деца с възможност да се разболеят от коклюш
09.04.2024 Доц. Атанас Мангъров: Ваксините, които са в Националния имунизационен календар, да бъдат правени
08.04.2024 Проф. Ива Христова разясни за коклюша и стремглавото му разпространение
08.04.2024 Съдът оправда Костадин Костадинов
08.04.2024 Д-р Бацелова: Първите симптоми са като при лека настинка! Никакво
самолечение!
08.04.2024 Костадин Костадинов се изправя пред съда заради COVID-19
Още новини от Новини от Пловдив:
Проверяват изба "Дядо Пламен" за фалшив алкохол
Свържете се с най-добрите професионалисти в Пловдив - Представяме...
Починала е пловдивчанката, чиято история разчувства мнозина
Млада двойка не хареса живота в Пловдив, осъществиха мечтата си з...
5 места в Пловдив без вода
1/4 от "Рогошко шосе" е почти готова, за повече няма пари


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).