Конкурс за екозавода е имало

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
17:27 / 13.04.2009
5669
Одисеята около екозавода отбеляза поредния си етап днес. Заместник-кметът Петко Атанасов, юристът на общината Соня Ташева и адвокатът на консорциум "Екологичен завод" и заместник-председател на Общинския съвет Георги Колев доказваха пред Областния обществен съвет за противодействие на корупцията с документи, че е била спазена процедурата за обявяване на обществена поръчка за изграждането на завода, предаде репортер на Plovdiv24.bg.

На предишното заседание на антикорупционния съвет преди три седмици представителите на администрацията пък доказваха, че собствеността върху завода е 100 процента на общината. Съветът тогава отхвърли предложението събраната по случая документация от работна група да бъде изпратена в прокуратурата и поради неубедителните според някои от тях аргументи на общинарите, петима си подадоха оставките. Миналата седмица на пресконференция хвърлиха "бомбата", че всъщност не е имало никаква обществена поръчка.

Според представената днес документация, със заповед на бившия кмет Иван Чомаков на 07.04.2000 г. е била назначена комисия за провеждане на поръчката с председател Митко Цветковски. На свое заседание на 07.05.2003 г. тя е обявила, че двама от няколкото кандидати - консорциум "Екологичен завод" и "Бибов и ко" ООД, отговарят на критериите,  най-важният от които е бил предоставянето на терен. Публикация за намерението си да обяви обществена поръчка общината е направила в брой 17/2003 г. на "Държавен вестник", което според закона се е смятало за обявяване на поръчката. Консорциумът е спечелил 100 от 100 възможни точки, докато "Бибов и ко" ООД - 63. Като основни критерии при оценяването са били заложени цената за изпълнение на поръчката, съучастието в инвестицията, технологията за третирането на отпадъците и възможността за разширение на дейността.

Трябвало е да се бърза заради предупредителни писма от Министерството на околната среда и водите и Министерството на регионалното развитие и благоустройство, настояващи за възможно най-скорошно закриване на сметището в Цалапица поради екологични причини. Ангажирани с въпроса са били и съседните общини, кореспонденция е водена и със заместник-кмета на община Раковски Иван Драгоев.

Повечето от членовете на антикорупционния съвет бяха убедени от представените доказателства, че около екозавода не е останало нищо скрито-покрито. Според областния управител Тодор Петков към превърналата се в сага история се нагнетява излишно напрежение от лични противоборства. Председателят на Камарата на строителите Пламен Иванов остана на различно мнение, тъй като не бил убеден, че идеен проект и инженеринг, за което е обявена поръчката, са едно и също нещо. "Съвпадението в имената на консорциум "Екологичен завод" и "Екологичен завод" АД, в което общината е акционер с 50,01% е подвеждащо", смята той. Според него не е изключено именно участието на общината чрез акционерното дружество в консорциума да е предопределило изхода от конкурса или поне е смущаващо.

"Ревизия на стари обществени поръчки сегашният екип на община Пловдив не прави, ние изрядно изпълняваме подписаните договори", е позицията на Петко Атанасов. Адвокат Колев пък е убеден, че резултатът за пловдивчани е повече от добър, защото само след месец те ще имат първия екологичен завод за преработка на отпадъци, и то построен почти изцяло с държавни пари.


Този браузър не поддържа видео елемента.


(C) ПОТВ

Виж коментарите (0)

Още по темата (189):
28.03.2024 Пълно единодушие в Общинския съвет за екозавода в Шишманци, планират рекултивация
25.03.2024 Пловдив иска европари за рекултивация на клетка 1 на депото в Шишманци
15.11.2023 12 000 лева финансова санкция е наложена на община Пловдив
20.10.2023 Общината плаща още милиони за боклука след договор с фирма на баща на общински съветник
12.09.2023 Община Пловдив прескача ОбС за спорен договор за повече пари с почистващата фирма?
24.08.2019 Солена глоба за завода в Шишманци
Още новини от Новини от Пловдив:
Шофьори не вярват на очите си какво виждат на булевард в Пловдив
Бивш кмет на район "Южен" поведе листата на "Синя България" в Пло...
Камера засне най-безумното ПТП в Пловдив, по чудо няма загинали и...
Тежко ПТП на кръстовището в Пловдив, на което преди 6 месеца заги...
В Пловдив арестуваха продавачка на сергия
Лекари се борят в Пловдив за живота на блъснатото момиче


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).