Кой ще реставрира Синята къща в Стария град?

Автор: Диана Бикова
Коментари (0)
12:30 / 08.04.2023
2918
Елена Кривошиева е художник-реставраторът, който ще възстановява външните стенописи на къща Павлити в Стария град. Преди 40 години е бил първият й досег със сградата, известна като Синята къща, предаде репортер на Plovdiv24.bg.

През 1982 година къщата е сериозно засегната от пожар на втория етаж. През 1983-1985 г. е взето решение за аварийни и спасителни консервационно-реставрационни работи по стенописите. Специалисти от НИПК, сред които и Елена Кривошиева, са подготвили проект и възстановяват стенописите в стаята с медалионите по оригинала. Те са пренесени на нова основа, монтирани по местата им и експонирани. Възстановена е полихромната декорация в интериора и по фасадите с някои промени. 

"Беше много вълнуващо да работя по тази къща. Декорацията й е впечатляваща. Това беше преди 40 години, вероятно и спомените са ми малко избледнели. Връщам се с удоволствие и бих я направила отново" - каза сега  Кривошиева. 

Художник-реставраторът обясни, че има особености при използването и нанасянето на боите:

"Синьото е много уязвим цвят и е много трудно ултрамаринът да се запази на 100%. Тук ултрамаринът е донякъде запазен, но е доста променен. Както виждате – оригиналът е интензивен, наситен. Ние ще направим всичко възможно да се покаже къщата в оригиналния й тон, оригиналното изписване". 

Къща Павлити е типична възрожденска къща. В пловдивските градски къщи се използва цвят ултрамарин, а в Копривщица например е характерно кобалтово синьо.

"Много е монументално. Тези колони, този вертикализъм издигат къщите в една много хубава височина. Създават впечатление, че къщата е по-висока. Горе този холкел е хубав. Много е нежно, леко е изписването и е впечатляващо. Такъв тип изписване е типично за възраждането" - разказа Кривошиева.

По думите й, подобно изписване е заимствано от Ориента и в днешна Турция има много градове като нашите, с възрожденски къщи.

Елена Кривошиева е сред най-добрите художник-реставратори у нас. Работила е по реставрацията на къщите "Стамболян" и "Клианти".

Този браузър не поддържа видео елемента.


Виж коментарите (0)

Още по темата (214):
27.04.2024 Ще се проведе търг за бивш култов клуб на открито в Пловдив
16.03.2024 Историк: В Стария Пловдив пускаме огромни джипове, а в Дубровник са забранили куфарите с колелца
18.02.2024 Старият град е под блокада, пловдивчани пропищяха от автомобили
01.11.2023 Старият град блесна с ново осветление
15.10.2023 Ергенът Виктор по гащи в тв ефир
28.09.2023 След публикация на Plovdiv24.bg махнаха бетонираната кашпа в Стария
град
Още новини от Новини от Пловдив:
Почерня от полиция край булевард "Източен" в Пловдив
Дама: Тези двамата май си мериха инструментите - на кого е по-мал...
Последна информация за разпространението на коклюш в Пловдив и ре...
БСП Пловдив: Социализмът означава безплатно образование и здравео...
Шофьор: Отнемане на книжките на всички, които смятат, че синият е...
Бляскава церемония събра известни особи в Пловдив


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).