ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Кои са били любимите заведения в Пловдив?
Автор: Екип Plovdiv24.bg 11:59 / 31.12.2021Коментари (0)10091
©
Мине се, не мине седмица и всеки уважаващ себе си столичен гурман или обикновен чревоугодник усеща настойчив вътрешен подтик да се качи на колата и да иде в Пловдив за уикенда, за да похапне добре.

Един такъв трип почва от кюфтета "Мими Иванова" в "Паваж", минава през жабешките бутчета в "Хеброс", пилафа в турската закусвалня "Паша", арменските разядки в "Ереван", запечената телешка опашка в "Сол и пипер", та до надениците с бира в "Йегерхоф" и свинското коремче по корейски с кимчи в "Одеон". Без да пропускаме баклавичките в "Джумаята".

Пловдив е, с две думи, новото-старо кулинарно сърце на България.  

Градът исторически има богат избор от вкусна храна. Традициите на българи, турци, арменци и евреи в този етнически пъстър град са се преплитали в многобройните кръчми под тепетата още в старо време. След Освобождението до средата на XX век е златно време за тях. Към края на 40-те години в стохилядния тогава град били регистрирани цели 1230 пивници, гостилници, ресторанти, бирарии за всякакви прослойки.

Как е изглеждала "кулинарната сцена" на Пловдив в това старо време за щастие е въпрос, на който изследователи и културни антрополози са се постарали да отговорят. А отговорът е повече от интересен.

Сипи, кръчмарю

Типичната за онова време кръчма била заслон с тезгях, в дъното на който са наредени чашите и шишетата. В махленските кръчми освен напитките има скара за кебапчета и пържоли. Мезетата били безплатни - ракията вървяла със салата, няколко хамсии и маслини, а вината - с варено шкембе, далак, черен дроб. Карантиите били евтино мезе, защото многобройните кланици ги подарявали на колачите, а те ги разменяли с кръчмарите за вино. Така дреболиите били достъпно мезе дори за най-бедните в Пловдив.

В по-класните кръчми платените мезета включвали и ястия като печени, чукани, полети с гръцки зехтин и наръсени с магданоз чирози, както и деликатесните мезета - хайвер, вносни риби. "Ракъ мохабета" в кръчмите в квартал "Тепеалтъ" на Пловдив например започвал още от десет часа и продължавал до пладне: "Пие се мастика, джибровица, жълта като кехлибар сливовица. Върви с десетина чинийки мезета: стар фасул с червен кромид, зелен фасул с кисело мляко и чеснов лук, маслини, хайвер - според годишното време, рибка на залък хляб, попарен чесън, краставичка, маруля, репички. Многото мезета не правеха впечатление никому. Така бе във всяка кръчма", пишат изследователи*.

Ресторант "Паваж"

През 30-те и 40-те години на XX век Пловдив се прочул с шкембеджийниците си, родили се и култовите кръчми "Бумбарника", "Златна круша", "Тихия кът" и много други, които го прославят като център на специалитетите от субпродукти като бумбар (бахур), търнак (телешки крака), дамар (част от шкембето), агнешки главички, чревца, език и т.н.

Особена популярна в тези години била кръчмата на Михалчо на "Понеделник пазара", който пръв започнал да поднася пържени жабички, които някак се превърнали в екстравагантно мезе и се разпространили из целия град. Друг специалитет в кръчмата били печените костенурки (жълви) - мода, тръгнала в Пловдив оригинално от кръчмата на Франц Новичкото в Католишката махала.

В Пловдив имало и кръчми за по-богатата прослойка. Сред тях е кръчмата на братя Константинови - Караманлиите, гърци мюсюлмани, дошли от Средиземноморието. "Тук постоянна клиентела били ценителите на хиоска мастика, отбрани гръцки коняци, кипърско вино, италиански вермути и тежки ликьори. Голяма част от посетителите били синове на тютюнотърговци, млади безделници с наследствени пари и издънки на стари гръцки фамилии, кръстосващи Балканите", пишат изследователи за нея. Тук се поднасяли само отбрани и изтънчени мезета: пушена скумрия, лакерда, сьомга, паламуд, щука, аншоа, чига, тарама, басма, калкан, гарози, чирози, распир и др.

Време е за бира

Със социалните промени след 1946 г. кръчмата в Пловдив замира като институция, а в подем навлизат бирариите. По това време бирата е скъпо удоволствие за заможни хора поради висок акциз, а бизнесът често бил движен от чехи, унгарци, австрийци и други европейци. С бирата за мезе се сервирали бумбар, дробчета, наденици, скариди, печено шкембе, варен жамбон, австрийски кренвирши и козя пастърма. Специално мезе са хлебчетата от черна загария.

Сред най-любимите пловдивски бирарии била "Каменица" под зелените брястове в двора на сегашната фабрика. Пловдивчани придобили навик да ходят семейно в градината, където собствениците - швейцарците Флик и Сулцер (които са и основателите на старата пивоварна "Каменица"), предлагали европейска атмосфера. Градината имала винаги прясно месо от голямо собствено стопанство, вкусни закуски, черни хлебчета, варен жамбон, наденички и салами - директно от Австрия. Най-търсени били специалните вносни кренвирши. Бялата стена на градината била изрисувана с тиролки и шкембелии мъже с големи халби, от които тече гъста пяна. Надписът отдолу гласял: "Който пие, ще пукне, който не пие, пак ще пукне!".

Да идем на ресторант

През първите десетилетия на ХХ век и ресторантът започва да става популярен първо сред богатите търговци. Сред най-известните бил луксозният и най-иновативният хотел-ресторант "Молле" на ул. "Княз Александър" 39, където през 1921 г. Вазов е приветстван за своя юбилей, посрещани са важни гости и министри от чужбина, уреждани са бляскави тържества за пловдивския елит.

Конкурент му бил хотел-ресторант "Метропол" на Яни Воскидис, който бил известен с нововъведенията си в кухнята. В листа на гозбите имало съблазнителни предложения, но на доста високи цени. На 20 август 1907 г. в менюто пишело: "Руски борш - 30 ст., Ескалоп от бранзин - 1,60 лв., Филе а ла Велингтон - 1,60 лв., Рагу от раци по полски - 60 ст., Телешко печено - 70 ст., Аспержи с масло - 80 ст."

Цялото това богатство и пъстрота на трапезата лека-полека позаглъхнало в следващите десетилетия, когато унищожителната стандартизация на комунизма почти заличава кулинарното наследство на българските региони, налагайки едни и същи ястия и рецепти в публичните места за хранене в цялата страна.

Както винаги обаче, обичаите намират начин да се промушат през правилата. В последните години това ДНК се възражда и личи ясно в новите вкусни места под пловдивските тепета. Там, където както винаги се лее бира и се събират чревоугодници, пише "Капитал".

* Цитатите и голяма част от информацията са взети от статията "Пловдивските кръчми, кафенета и сладкарници през първата половина на ХХ век" на н.с. Биляна Попова, част от "Храната сакрална и профанна", том първи, изд. "Фабер" 2010 г.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Първа лига, сезон 2023/2024
Реформи в БДЖ
Проектът Модър - Царевец
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: