Кметът обясни защо за Пловдив е важно да има градска железница

Автор: Мариана Панчева
Коментари (15)
15:00 / 14.10.2016
24828
Пловдив си "резервира" няколко имота, стопанисвани от НКЖИ за реализиране идеята за скоростна железница, предаде репортер на Plovdiv24.bg.

С 46 гласа "За" общинските съветници решиха да бъде отправено искане чрез областния управител до Министерството на регионалното развитие и благоустройството за внасяне до МС за безвъзмездно прехвърляне на 8 имота в собственост на Община Пловдив.

"С решението си даваме заявка пред държавата. Тази територия трябва да стане общинска, защото през годините има примери как държавни имоти се приватизират и стават частни. 

С цел превенция на този процес поискахме да влезем във владение на имотите, за да не стане така, че някой друг кмет и някой друг Общински съвет да поскат нещо, което вече е продадено. Така резервираме територия за бъдещи поколения", поясни кметът Иван Тотев

По думите му за Пловдив е важно да има дълга линейна инфраструктура, която да свързва "Кукленско шосе" с бул. "Александър Стамболийски". 

"Тя обаче може да бъде използване по различни начини. Как точно, ще кажат експертите. За нас е важно да имаме коридора", категоричен бе Тотев. 

Очакванията му са имотите да бъдат прехвърлени до пролетта на 2017 година. "След това ще представяме проекти", коментира той. 

Основната обосновка за изграждане на скоростна железница в Пловдив е свързана с натоварения трафик и завърсения въздух. 

Трафикът се очертава като един от големите източници на замърсяване на въздуха в Южна България. Причина за това е най-вече огромният брой коли, съсредоточени в града под тепетата. И още - трафикът е интензивен, а някой от традиционните трасета, които обслужват транспортната система на града, продължават да се товарят и да поемат значителна част от трафика, се казва в обосновката на предложението.

Проблемът с паркирането се изостря и задълбочава. При липса на алтернативи водачите паркират на пътната улична мрежа, което затруднява допълнително движението и намалява пропускателната способност на улиците.

Проблемът се задълбочава, докато в един момент не доведе до пълен колапс в движението, особено в централната градска част, където - освен всичко, преминават основните пътни трасета поради липсата на по-мощна превозна система, която да служи за разпределител.

Отделно околовръстната жп линия не е оптимизирана по отношения потока на пътниците, трасетата са остарели или недоизградени и в ремонт.

С оглед на всичко това е изследвана възможността за изграждане на скоростна градска железница, пише в обосновката на предложението. 

Плюс в случая е, че има запазени стратегически трасета от жп мрежата в града. Те могат са влязат в експлоатация и да се използват за създаване на новата превозна система - бърз градски релсов транспорт S-бан, който да стане гръбнака на масовия обществен пътнически транспорт.

Това ще позволи на хората, живеещи извън пределите на града, да стигат за минути до централните части, да учат и работят в Пловдив. Реално налагането на този вид транспорт ще реши до голяма степен проблемите със задръстванията и трафика, а очакванията са и намаляване броя на катастрофите.


Виж коментарите (15)

Още по темата (42):
25.04.2024 Кога в Пловдив ще пътуваме с градската железница, говори областният
управител
22.04.2024 Асен Василев: Има проект за градска железница в Пловдив
21.04.2024 Пеканов: Асен Василев излъга гражданите на Пловдив и тази глупост ми идва в повече
25.10.2023 Пловдив получава 15 влака за градската си железница
25.07.2023 Новият областен управител на Пловдив обяви приоритетите си
19.04.2023 Казаха къде в рамките на Пловдив градската железница ще има спирки
Още новини от Новини от Пловдив:
Сигнал: Това истина ли е?
Скандалът в БСП Пловдив-област се разраства, намекнаха за еднолич...
Румънци продадоха на двойка от Пловдив този пръстен! В заложна къ...
Спомени от чернобилския дъжд в Пловдив: Двама приятели починаха, ...
Абитуриенти от Пловдив "подариха" рози на покойната си любима учи...
За първи път в Източна Европа и на кирилица: Когато в Пловдив зап...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).