Кметът: Шансовете на Пловдив за европейска столица на културата са много по-големи от тези на София

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (4)
14:37 / 26.04.2013
6641
Шансовете на Пловдив да стане европейска столица на културата са много по-големи от тези на София и това трябва да стане ясно, заяви кметът Иван Тотев по повод концепцията, която ще представи града ни в надпреварата, предаде репортер на Plovdiv24.bg.

"Считам, че концепцията на Пловдив е възможно най-правилната, защото тя дава възможности за надгражданe в различни посоки. Когато говорим за културна столица на Европа, трябва да излезем от тясната рамка на културните събития. Това не е състезание на културен календар, коментира градоначалникът. Тя не поставя съревнование между богати и бедни населени места, а е едно концептуално състезание на идеи. Пловдив ще стане културна столица, ако всички ние искаме да стане", уверен е Тотев. 

Мотото, под което ще протече кандидатурата на Пловдив, е "Пловдив заедно", тъй като всички трябва да подкрепим тази кандидатура, обясни зам.-кметът Стефан Стоянов

Концепцията "Пловдив заедно" си поставя амбициозната задача чрез културата в най-широкия смисъл на понятието да се обединят хората от различните поколения, етноси и вероизповедания в града и целия Южен централен район, който стои зад пловдивската кандидатура за Европейска културна столица. Същевременно "заедно" означава и интегриране на историческите пластове, натрупани в града и региона, съвремието и визията за бъдещо развитие. "Пловдив заедно" цели също заздравяване на връзката между всички тези хора и територията, която населяват, чрез съживяване на публични пространства като хълмовете, реката, парковете, улиците и площадите и изоставените сгради /например Тютюневите складове със своята забележителна архитектура/, преосмислени като пространства за култура, спорт, отдих и забавления. Концепцията има и отделен стълб от проекти, свързани с новите технологии, екологията, здравословния живот.

"Заедно - пластовете история, съвременността и визията ни за бъдеще. Кандидатурата ни дава повод да избършем праха и да възвърнем своето самочувствие, за да можем да живеем така, че да градим, да творим", обясни изпълнителният директор на фондацията Валери Кьорлински. 

Eкип от международни консултанти от Германия, Швеция и Франция, наети от фондацията, помагат в подготовката на Пловдив за европейска столица на културата и заедно правят апликационната й форма. Тя ще се представи през октомври от екип, воден от кмета Иван Тотев.


Този браузър не поддържа видео елемента.


Виж коментарите (4)

Още по темата (956):
14.03.2024 "Пловдив 2019" ще разполага с 2,6 милиона лева
07.02.2024 Кирил Велчев за "Пловдив 2019": Комисията ще оценява важни проекти за
Пловдив
01.02.2024 В Пловдив обявиха отворена покана за 1 000 000 лева
12.01.2024 Помните ли грандиозното събитие, посетено на тази дата в Пловдив от 50000 зрители?
24.01.2023 Фондация "Пловдив 2019" инвестира 1 000 000 лв. в ключови събития за града
12.01.2023 Датата 12 януари остава завинаги в историята на Пловдив
Още новини от Новини от Пловдив:
Пловдивчани извиха огромни опашки за върбови клонки
Хиляди остават без вода в Пловдив и региона
Снимка показва как е изглеждала Главната на Пловдив, когато по не...
Даваме 78 000 лева за близо 100 химически тоалетни в Пловдив
Асфалтираха най-новата улица в Пловдив, строителите блокираха кол...
Производители бесни: Нямат ли срам? Купуват марулята от борсата з...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).