Каназирева настоява да се спре строежът на велоалеята на бул. "Мария Луиза"

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (36)
12:49 / 02.09.2015
8824
Лидерът на "Съюз за Пловдив" и общински съветник Дани Каназирева внесе в Общината протестна подписка по повод на строежа на велоалеята на бул. "Княгиня Мария Луиза" между църквата "Св. Петка" и бул. "Източен".

До този момент подписката е подкрепена от над 400 пловдивчани, които настояват кметът Иван Тотев да спре изграждането на велоалеята, защото тя пречи на движението на натоварения булевард, създава предпоставки за пътно-транспортни произшествия и отнема места за паркиране. 

Гражданите считат, че общината трябва да преразгледа проекта за велоалеите в частта бул. "Кн. Мария Луиза", като се консултира с експерти и данамери друг вариант, който да отговаря на обществения интерес и на параметрите, приети в нормативните актове.

В подписката са посочени следните мотиви:

- С изграждането на велоалеята на южното платно за движение остават само две ленти вместо три, които шофьорите ползваха досега. По същия начин се намалява и отсрещното платно, въпреки че трафикът на този булевард е интензивен в двете посоки.

- Решението води до унищожаване на изградената инфраструктура - джобове за паркиране. От третата лента се отнемат 1,85 м, а за успоредно паркиране са необходими още между 2 и 2,50м. На практика ще има много по-малко места за спиране, които и сега са недостатъчни. При паркирането колите неизбежно ще навлизат във втора лента, с което ще се създават предпоставки за пътно-транспортни произшествия. За последните 10 дни вече имаше 4 конфликтни ситуации и един инцидент между автобус и лек автомобил.

"Напомняме Ви, че на бул. "Кн. Мария Луиза" има многоетажни жилищни блокове и десетки търговски обекти и офиси. С погрешното решение за прокарване на велоалеите по булеварда се нарушават интересите на бизнеса и на гражданите, които имат нужда от спокоен трафик и места за паркиране", напомнят на кмета протестиращите.

Те настояват да бъдат възстановена асфалтовата настилка и джобовете за паркиране, унищоженипри строителството на велоалеята. Гражданите очакват кметът да ги покани на среща и да изслуша техните аргументи.

Екипът на "Съюз за Пловдив" категорично застава зад исканията на пловдивчани, защоторешението е абсурдно и ще създаде хаос в движението, коментира Каназирева.

Проектът за 48 км велоалеи е правен "на коляно", без компетентното становище на експерти и вероятно с единствената цел - да се усвоят 14-те млн. лева, предоставени на Пловдив от Европейския съюз катобезвъзмездна помощ. 

Затова са допуснати безброй грешки - унищожават се тротоари, тревни площи, дървета, проличават нефункционалност и противоречия с интересите на пешеходци, на дребния и средния бизнес, подчертава Каназирева.

Според експертите, които консултират екипа на "Съюз за Пловдив", проектът за изграждане на велоалеите в Пловдив противоречи на Наредба № 2 за планиране и проектиране на комуникационно-транспортните системи на урбанизираните територии.

Специалистите посочват, че с отнемането на едната лента останалите две нямат достатъчна ширина, която се изисква по наредбата, за да се осигури безопасно движение и избягване на задръстване.

Опасност за участниците в движението и за велосипедисти се създава при отваряне на врата на паркирал надлъжно автомобил.

Паркирането ще е невъзможно, без да се възпрепятства движението в едната лента.

Две ленти в посока "Изгрев" са недостатъчни, за да поемат потока автомобили.

"Надявам се този път кметът да обърне внимание на проблема, за който го сезират пловдивчани, а не да се крие", коментира Дани Каназирева.

Освен драстичното стесняване на бул. "Мария Луиза" подобно унищожаване на пътната инфраструктура се извършва чрез строеж на велоалеи и на бул. "Христо Ботев" в посока Коматевския възел, и на бул."Никола Вапцаров" в район "Южен". 

Част от жителите на големите блокове по бул. "Н.Вапцаров" дори ще останат с отрязан достъп до собствените си гаражи, защото алеята минава точно пред тях. Ощетени ще бъдат и собствениците на търговски обекти там.

Виж коментарите (36)

Още по темата (143):
13.04.2024 Пловдивчанин: Инцидентите са въпрос на време
09.03.2024 Поискаха велоалея по бул. "Пещерско шосе". Възможна ли е точно там?
13.09.2023 Пловдивчанин: Това ни струва 1000 лева!
13.06.2023 Читател: Ами ако някое дете падне с колелото оттук на пътното платно?
20.01.2023 Вразумете се! Безрасъден велосипедист ядоса пловдивчанка
22.10.2022 Читател: Велоалея или писта за кърлинг? Ще има пукнати глави!
Още новини от Новини от Пловдив:
Не е "Столипиново", Центърът на Пловдив е, а от ОП "Чистота" подм...
Обрат! Обезщетение от 5 200 евро за Ральо Ралев!
Прокуратурата: Няма установено наличие на алкохол в кръвта на Кри...
Приятел на Кристиан: Трябваше ли по този начин да си научиш урока...
Затворът в Пловдив стана като хотел - бани, кухни, трапезарии
Интересни рокади в пловдивската прокуратура


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).