Какво всъщност трябва да се случи с Партийния дом?

Автор: Васил Динев
Коментари (23)
08:45 / 10.05.2018
13804
Какво всъщност трябва да се случи с Партийния дом? Този въпрос трябва да си зададе всеки трезвомислещ пловдивчани, правим го и ние в Plovdiv24.bg. От години се обсъжда реконструкцията на меко казано грозновата сграда, която се явява край/начало на пловдивската Главна. 

В много от случаите се реагира емоционално, когато стане въпрос за знаковата за града ни постройка, но не е ли време да разгледаме трезво вариантите и да вземем най-правилното за града ни решение:

Вариант 1 - Реконструкция!

При този вариант сега съществуващата сграда ще бъде реконструирана по новите евронорми, ще се обнови фасадата й. Това е най-популярния към момента вариант. При реконструкция обаче ще се запази сега съществуващата височина на етажите, които не отговарят на съвременните изисквания. Освен това една реконструкция винаги е по-скъпа от ново строителство. Партийния дом е с РЗП 7000 м2, реконструкцията му би струвала 13 000 000 лева. Тоест по 1857 лв/м2.

Вариант 2 - Събаряне и построяване на нова сграда

Винаги когато говорим за стара сграда, която се е превърнала донякъде в знакова за града ни, много хора подхождат резервирано. Както казахме по-горе обаче, ние предоставяме по един не емоционален и страничен начин, вариантите за бъдещето на сградата. Една нова сграда с РЗП 7000 м2, отговаряща на клас А за офис сграда, по днешните цени на качествено строителство би струвала 7 000 000 лева. Около милион би струвало разрушаването и разчистването на съществуващата сграда. Тоест нова офис сграда клас "А", с избираема визия, би струвала 1143 лв./м2.

Вариант 3 - Събаряне на сградата, построяване на хубава опера, отваряне на гледката към планината

Със сигурност може би най-непопулярният вариант. Има обаче мнения, че мястото на партийния дом, като дом на пловдивската администрация, не е там. Може да се събори, на негово място да се построи хубава опера, с подземни паркинги, като по този начин ще се отвори и гледката към планината.

С останалите пари да се построи нова офис сграда за нуждите на пловдивската администрация.

Пловдивчани винаги са били хора с мнение, за това ви призоваваме в коментарите да го споделите и да кажете, какво трябва да е бъдещето на партийния дом.

Виж коментарите (23)

Още по темата (33):
30.11.2023 Потвърдиха новината на Plovdiv24.bg за Партийния дом
30.11.2023 Ексклузивно: Държавата дава милиони за ремонт на Партийния дом
27.05.2023 Има една сграда в Пловдив, която всички я знаят, но малко хора са влизали
вътре
19.09.2018 Попариха архитектите, бранещи Партийния дом
30.08.2018 Архитекти бранят Партийния дом: Да спасим от смърт едно живо творение!
13.08.2018 Питат чиновниците от Партийния дом къде искат да се местят?
Още новини от Новини от Пловдив:
Студентка разработи симулация за предотвратяване на наводнения в ...
Облачно ще е времето днес в Пловдив
Променят маршрутите на три автобуса в Пловдив
Любими изпълнители ще пеят в Пловдив в подкрепа на обществено зна...
Академичният съвет на АМТИИ-Пловдив избра заместник-ректорите си
Адвокат от Пловдив: Днес се разправях с групичка келеши, гледат т...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).