ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Какво направи "Едно" за Пловдив?
Автор: Екип Plovdiv24.bg 09:09 / 17.12.2015Коментари (3)3202
© Plovdiv24.bg
Позиция на Асен Асенов, директор на платформата "Едно", във връзка с твърденията, че получава незаслужено и прекалено голямо финансиране от страна на община Пловдив за културните събития, които организира "Едно":

Разбирането на нашия екип е, че средствата се разпределят спрямо изискванията на действащата наредба, а именно че публичното общинско финансиране може да бъде в размер до 50% от общия бюджет на съответното културно събитие. Разбира се, определящи фактори са мащабът, качеството на съдържанието и европейското измерение, особено в контекста на Европейска столица на културата.

В нашия случай финансирането от Община Пловдив е много под 50% от общия ни бюджет - тази година е около 25%. Това означава, че Фондацията ни има капацитета да привлече останалите 75% от различни източници, повечето от които чуждестранни културни организации, фондации и министерства на други държави, както и частни спонсори. 

Пълен техен списък можете да намерите на сайта ни, както и на всички комуникационни материали на събитията. 
 
Зад спечелването на цялата тази подкрепа стоят целогодишни усилия и много дълги работни дни. Тя е и признание за работата ни и ни дава увереност, че нашите проекти са в унисон с международните политики за култура.

Ние обективно сме най-голямата устойчива независима културна организация в страната с 15-годишна история. През годините сме реализирали над сто културни проекта и работим с професионален екип от постоянно заети хора, които са специалисти в различни области. 
 
Разбира се, че чуваме внимателно всяко мнение в града за дейността ни - и одобрението и неодобрението, но също и си даваме сметка, че да представяш съвременна култура и изкуства в страна, която много дълго е била затворена за външния свят, е трудна и дългосрочна задача. 

Това, което ни дава сили да продължаваме, е собствената ни вяра в това, което правим, както и оценката на значими европейски институции като тази на Европейската фестивална асоциация, която тази година удостои трите фестивала на "ЕДНО" с престижния лейбъл "Европейски фестивал". 

Най-важна, разбира се, остава оценката на публиката.
Знаете, че един от основните показатели, по които се измерва успеха на една Европейска столица на културата е европейското и световното измерение на проектите, които тя реализира. 

В този контекст тазгодишното издание на ONE DESIGN WEEK в Пловдив участваха над 200 чуждестранни дизайнери от 20 държави, в ONE ARCHITECTURE WEEK имаше 59 чуждестранни участници от 18 държави, а в ONE DANCE WEEK - над 100 артисти и хореографи, от общо 7 държави от Европа, Азия и Северна Америка. Оставям преценките на вас.

Все пак не са ли много 100 000 лв. за един фестивал?
Ако сравняваме с бюджета на Фестивала за сценични изкуства в Субиу, Румъния, който е няколко милиона евро, или с този на белградския танцов фестивал - 1.5 млн. евро или в сравнение със "Скопие Данс Фест" - 150 000 евро подкрепа само от Министерството на културата на Македония, нашият бюджет е нищожен. 


Не обсъждам въобще бюджетите на подобни фестивали в Западна Европа, но би следвало да се сравняваме поне с културните събития в региона, ако искаме да привличаме чуждестранни публики. 

Иначе как ще привлечем румънци в Пловдив, ако те имат достъп до много по-качествено културно съдържание? Да не говорим за западноевропейците, а именно това е една от целите на Европейска столица на културата - да привлича чуждестранна публика.

Община Пловдив подпомага фестивала ONE DANCE WEEK със 100 000 лв. при положение, че реализирането само на един от спектаклите в програмата ни тази година струваше над 50 000 лв. например.

Какво направи "Едно" за Пловдив?

Ние сме в Пловдив, за да подпомагаме развитието на културната сцена в града и позиционирането му на европейската културна сцена. Разбира се, че не можем, а и нямаме за цел, да се харесаме на всички. 

Тези дни получих извинения от един от най-яростните ни критици. Приемаме, че това е процес, вярваме в каузата на Пловдив и продължаваме напред.
Никога до сега не съм го казвал публично и знам колко много хора се окичват с "ордена" създатели на Капана, но ето сега ще кажа истината в името на елементарната справедливост. 


Когато "Едно" дойде в Пловдив, проект за "Капана" - квартал на творческите индустрии" просто нямаше. Заварихме този чудесен квартал, превърнат в паркинг с коли на три реда по улиците и десетки празни помещения. 

В първия проект на апликационната книга за Пловдив този квартал беше само споменат. Издирихме всички собственици на помещения, направихме изследване със студенти от три университета и предложихме на Пловдив 2019 проекта, който те в последствие реализираха, а именно - превръщането му в квартал на творческите индустрии, предложихме организирането на конкурс за артисти, които да получат безвъзмездно от общинската фондация помещения за една година, дадохме контактите със собствениците на всички места, представихме голяма част от програмата на първото издание на ONE DESIGN WEEK в Пловдив именно в "Капана" и т.н. 

Можете да питате за детайлите както тогавашния директор на Пловдив 2019 Джема Барух, така и сегашния Валери Кьорленски. Можете да попитате и Фондация Америка за България с каква дата е входиран първият проект с молба за финансиране на проекта Капана, който те отказаха.

Разбира се, че нищо от това нямаше да се случи, ако община Пловдив не беше повярвала в този проект, защото именно благодарение на тях улиците в квартала бяха трансформирани за много кратък период от нелегален паркинг в пешеходни зони и това стартира всички други позитивни процеси. Разбира се, че кварталът имаше своите артисти много преди този проект. 

Например екипът на  "Инкубатор" много преди реализирането на тази идея работи в Капана и не са спирали да развиват активна дейност в продължение на дълги години. Сега двигателите са много и с много бързи темпове се множат, което е добра новина и поредното доказателство за успеха на проекта.

Истината е, че реализирането на реален мащабен културен проект преди самата надпревара за Европейска столица на културата даде сериозна преднина на Пловдив, защото по това време нито София, нито Варна и Велико Търново можеха да покажат реални продукти. 

Цялата работа по този проект от наша страна беше безвъзмездна. "Едно" има сериозна заслуга за реализирането на международния конкурс за площад "Централен", в който, както знаете, имаше 125 участници от 41 държави и международно жури избра победителя - португалското студио FORA. 

Само допреди няколко месеца Варна последва примера на Пловдив и направи международен конкурс за градска библиотека, което може да ни радва, защото града ни стартира позитивни процеси в национален мащаб. Представяте ли си да бяхме посрещнали 2019 г. със сегашния вид на централния площад?

Разбрахме, че има подписка срещу вас, в която се твърди, че сте изгонени от София и приютен от Пловдив. Това е сериозно твърдение, какъв е вашият коментар?

Това е едно от най-забавните неща, които чета напоследък. Има институции, които могат да кажат истината по този въпрос и тя не е тази. Учуден съм, че уважавани хора са се подписали под непроверена и невярна информация. 

Освен това, преди Пловдив бях получил и приел предложение от друг успешен български град, което имаше същото финансово изражение. После съвсем случайно се запознахме с представители на Община Пловдив и бяхме мотивирани да кандидатстваме в Културния календар на града.

Ние дойдохме в Пловдив, защото повярвахме в потенциала на кандидатурата на града за Европейска столица на културата във време, в което спечелването на титлата далеч не беше сигурно. Поехме риск, тръгвайки си от София - град, в който вече имахме изградени публики и разпознаваемост. 

А пловдивчанин ли сте?

Ще ви отговоря с въпрос. С берлинско гражданство ли са хората, които превърнаха Берлин в една от най-важните сцени за съвременно изкуство в света? Екипът на "ЕДНО" е съставен от хора, завършили престижни европейски университети, а за да работят за фестивалите ние сме им искали личните карти. Харесваме разнообразието и различните националности и етноси. 

А между другото, аз съм израснал в Пловдив - живях тук допреди да започна образованието си в Софийския университет. Харесвам града и също така се радвам, че екипът на "ЕДНО" се чувства добре тук.



Още по темата: общо новини по темата: 101
06.04.2017 »
25.12.2016 »
07.10.2016 »
29.09.2016 »
26.09.2016 »
10.09.2016 »
предишна страница [ 1/17 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Какво прави ? Взе пари от общината и държавата, около 120 000 лв, направи 2-3 фестивала от името на 3та организация, като въпросната 3та организация похарчи безумни пари (ПЛАЖА НА МАРИЦА) но се оправда че е зимала пари от частна фондация (ЕДНО) и прибра остатъка в джоба. Това прави, пере пари под носа на хората.
0
 
 
изгониха ви от София, време е да ви бием шута и от Пловдив! Вън всички фондацийки със съмнителни финансирания от Америка за България.
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Купа на България, сезон 2023/2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
България в еврозоната
Локо в Първа лига, сезон 2023/2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: