ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Каква е ролята на Пловдив с обявяването на независимостта на България?
Автор: Цвети Тончева 08:55 / 22.09.2021Коментари (0)2808
©
Посрещането на цар Фердинанд на 27 септември 1908 г. в Пловдив.
Свързан ли е Пловдив и по какъв начин с обявяването на независимостта на България? Отговорът дава за Plovdiv24.bg директорът на Регионалния исторически музей Стефан Шивачев:

"За разлика от Съединението на България, което е подготвено, обявено и защитено до голяма степен тук в Пловдив, обявяването на независимостта е свързано със старата средновековна българска столица Велико Търново.

Знаменателен е обаче фактът, че още на следващия ден след обявяването на независимостта на страната ни, цар Фердинанд и представителите на правителството пристигат именно тук, в Пловдив, за да могат да обявят на всички, да обявят и пред Великите сили, че това обявяване на независимостта е в крайна сметка отхвърлянето и на статута на Източна Румелия като автономна провинция на Османската империя.

Не бива да забравяме, че и след Съединението просто се променя начина, по който турският султан възлага управлението през пет години на българския княз или Източна Румелия. От 1908-ма година Княжество България и Източна Румелия,  вече като международни субекти, са една държава със своята независимост.

Така в паметта на пловдивчани остава това посещение, първото посещение в български град след Велико Търново на българския цар Фердинанд. Тук в Пловдив той е посрещнат наистина с царски почести. Този ден вече остава и в историята на Пловдив.

Но как се стига до провъзгласяването на независимостта на България?

След Освобождението през 1878-ма година Берлинският договор налага изключително ограничение върху развитието на възстановената българска държава. В политическо отношение, Княжество България е васално на Османската империя, не може да сключва договори, не може да взима заеми без санкцията на султана. България няма право на дипломатически представители. В икономическо отношение, остават да действат капитулациите на Османската империя още от 17-18 век. Тоест, представителите на Великите сили имат пълен имунитет на територията на България.

Продължават да действат Източните железници, което означава изключително скъпи превози. В България няма вносни мита, тоест чуждите стоки са безкрайно евтини, а превозите са безкрайно скъпи. В крайна сметка се оказва, че България е осъдена да съществува като една малка периферна държава някъде на Балканите без свое икономическо развитие.

От друга страна, Източна Румелия е една автономна област на Османската империя. Така се достига до 1908-ма година, когато назряват събитията, свързани с едно ново преосмисляне на решенията на Берлинския договор. И България, българските държавници, българската политическа класа, успяват да използват тази ситуация и на 22-ри септември да обявят независимостта на България. Ситуацията е благоприятна, защото Австро-Унгария подготвя анексията на Босна и Херцеговина.

В Османската империя е извършен младотурски преврат, който променя характера на държавата в една много опасна за българите насока. Така или иначе, на 22 септември, в църквата "Свети Четиридесет мъченици" във Велико Търново княз, а от този ден и вече български цар, Фердинанд и министър-председателят Александър Малинов обявяват тържествено независимостта на България. Неслучайно е избрана тази църква, където са били коронясвани и средновековните български владетели. Така, разбира се, както и при Съединението на България, това е първата стъпка.

Трябва да изтече доста време, някъде около 6-7 месеца, за да се извърши международното признаване на независимостта на България. Това става с помощта на Русия, която опрощава 124 милиона златни франка дълг на Турция още от Освободителната война.

Съответно, една част от този дълг България ще изплаща на Русия. Разбира се, когато говорим за последствията от независимостта от 1908-ма година, от началото на 1909-та година България вече е независима държава, която има правото да сключва международни договори, да взима заеми, държава, която има право на дипломатическо представителство.

Национализирани са Източните железници, тоест България вече разполага със своите железници, вече може да провежда протекционистична политика за своята индустрия. Всичко това е от огромно значение за страната, като трябва да подчертаем, че най-важното е че България има възможността да сключва международни договори. А 1909-та година вече е навечерието на Балканските войни, за всички е ясно, че младите балкански държави ще подготвят съюз, който ще воюва срещу Османската империя, което ще доведе до прогонването на империята от нейните балкански владения.

"Мога да кажа, че тази дата е изключително важна за българската история", посочи Шивачев.


Още по темата: общо новини по темата: 58
22.09.2023 »
22.09.2023 »
22.09.2023 »
22.09.2023 »
22.09.2023 »
22.09.2023 »
предишна страница [ 1/10 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Проблеми с водата в Брестовица
Акция на ДАНС и КПКОНПИ, обискираха дома и офиса на шефа на Митниците
ВК Марица, сезон 2023/2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: