ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Как построиха най-младия район на Пловдив?
Автор: Екип Plovdiv24.bg 17:19 / 02.05.2022Коментари (6)33804
©
Колко души знаят и се сещат за "Тракия“? Става дума за жилищния район "Тракия“ в Пловдив. Днес там живеят oкoло 80 хиляди души. Това е район, по-голям от областни градове като Хасково, Ловеч, Габрово и др. Ето какво разказва навремето покойният вече пловдивски журналист Стефан Северин за строежа на пловдивския квартал:

Дали Костадин Димитров знае, че първият блок е построен през 1973 г.?

А все още са живи пловдивчани, отишли първи там – в калта… Примамвали са ги с парно и телефони, а сега е най-хубавият район за живеене!

Един от последните кметове на Пловдив, Димитър Бакалов, ми е разказвал следната история:

Първи секретар на партията тогава е Иван Панев – мъж и артисва, да не говорим, че разбира от градоустройство. Бил е преди това кмет на София. И Бакалов ми разказва: "Обажда се секретарката Генка и казва: "В 15 часа пред комитета. Другарят Панев нареди“.

Събираме се в уреченото време все първи секретари и районни кметове, както и шефовете на общината, на транспорта… И идва автобус, Панев ни кани вътре и не казва нищо. Кара ни в "Тракия“, в началото кал до колене. Панев си обува ботушите и казва: "Уважаеми другари и колеги, хайде да се разходим из "Тракия“!“. Ние гледаме, ама не може да се откаже. Слизаме, газим в калта до кокалчета, после пак в автобуса и в партийната зала. Там Панев ни направи на кебап! "Видяхте ли хората каква кал газят, за да си отидат в апартаментите?" Критика до съсипване!

Това е било преди има-няма половин век. Аз като дойдох преди 30 години в "Тракия“, нямаше дръвче за сянка! Посадихме с помощта на кметството 70 хиляди дръвчета! 







Зареждане! Моля, изчакайте ...
+1
 
 
Примамвали ги с парно,ама тогава то струваше 9.00лв на месец и беше толкова топло,че хората се събличаха по тениски,а сега плащам 3 пъти повече пари за тръбите в апартамента, отколкото ми струва тока за уреда,с който се отоплявам
+2
 
 
В Тракия заживяхме през далечната 1983 година. Аз на 11 години, нашите новодомци, полагаше им се апартамент като младо семейство с две деца. Нов блок, нов апартамент, стори ми се голям като дворец. В сравнение със стария ведомствен, в който живеехме. В блока бяха повечето млади хора в активна възраст. Не всичките много културни, но все пак прилични. С голяма неохота се преместих в Черноризец Храбър, в старата махала останаха всичките другарчета. В ЧХ-то класовете бяха по 40 човека, половината хулигани, но не-толкова лоши по днешните стандарти. Спирката на рейса беше наблизо, но пътеките действително бяха много кални. Едвам стигахме до блока. По онова време автобусите минаваха през Лаута, по алеята, която е сега за разходки. Нямаше го бул. Санкт Петербург, там беше голо поле, бул Освобождение май също го нямаше още. Не бяха построени почти никакви обекти. Имаше останали само бараки от строителите. Около нас нямаше хранителен магазин, имаше един на блок 1 и един плод-зеленчук. Как сме карали без Кауфланд не знам. Парно имаше, но телефони не. Ходехме в тъмното на един далечен блок да звъним от автомат с 5 ст. Телефоните ги пуснаха няколко години по-късно - голям фурор беше. Тракия е широко скроена, и до днес личи. Вложена е градоустройствена мисъл. Къде другаде имате вътрешни булеварди с по 4 ленти и толкова пространство за паркиране. За шопинг средата да не говорим.
+4
 
 
Ооооооо Иван Панев ги мачкаше като хлебар тесто!!! Всички търчаха като фармация пред генерал! Нещата се случваха, за да може сега синове и внуци на онези дето Панев ги гонеше и юркаше сега безогледно да крадат и да крадат! 80-те години е имало дежурен по партия!!! Всичко, което се е случвало в областта е минавало през него! Става авария в консервната фабрика на Карловско шосе-пука се магистрален тръбопровод с пара в 19.00 часа. Обаждат се на дежурния по партия, той вдига по спешност три аварийни бригади от Топлофикация, военните с прожектори за осветление, огромен багер с платформа от Стамболийски, камиони с инертни материали, асвалтови машини и накрая чистотата с водоноските!!!! Сутринта в 07.00 всичко е асвалтирано и измито, а първа смяна влиза да работи.....Не, че мечтая по онези времена, но такава работа и ангажираност с тези перикендета никога няма да имаме... ЛЕЛИЦАТА ВИ ДОЛНА...РАЗБИХТЕ МИ ДЪРЖАВАТ!!!
0
 
 
Нали го наричаха панелния град а сега е най добрия за живеене.Вижте на какво превърнаха К.Париж 95хлд.
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Парламентарни избори 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
Бомби в училищата
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: