ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Как и защо Pentax избра Пловдив?
Автор: Екип Plovdiv24.bg 16:05 / 03.06.2012Коментари (0)14729
© Капитал
Просторната зала все още е полупразна. Оборудването - мивка с дезинфектанти, стенни табла с графици и задачи, мощни микроскопи и няколко редици стерилно бели гладки маси. С една дума - по-скоро лаборатория, отколкото сервизен център. Асоциацията се подсилва и от хората с бели престилки край един от работните плотове, както и от препоръката да не пипаме нищо, защото уредите са обработени с химикали...

Мястото всъщност е новата база за ремонт на ендоскопска техника на японската компания Pentax Life Carе, която след по-малко от месец ще заработи на един от входните булеварди в Пловдив. А усещането за лаборатория идва от реда и правилата, които се набиват на очи още при първия досег с организацията в компанията.

В случая с влизането на Pentax в България новина не са нито размерът на инвестицията, нито броят на работните места. До края на годината наетите от българското поделение служители ще достигнат 34, а в началния етап вложението е между 1.5 и 2 млн. евро.

По-важното е друго - как компания с международна популярност и милиардни приходи е оценила страната като подходящо място за дейността си. Още повече в конкуренция с други пет държави в Централна и Източна Европа. Отговорът обнадеждава, че понякога и България има с какво да печели конкурентната битка за инвестиции.

За широкия кръг потребители марката Pentax е позната по-скоро с оптиката и фотоапаратите, макар и преди година да продаде този бизнес на конкурентната Ricoh. След обединяването й с японската корпорация Hoya през 2006 г. фокусът се измести към ендоскопите (уреди за преглед на вътрешни органи и хирургични интервенции) и медицинската апаратура като цяло. Крачка в тази посока е и базата в Пловдив.

Според Андреас Зауер, който отговаря за проекта и е управител на регистрираното през февруари дружество "Пентакс медикъл България", на първо време сервизният център в Пловдив ще е помощен към този в Германия. Идеята е тук да се насочват главно ендоскопи, които се нуждаят от по-продължителен или основен ремонт. Тези с по-леки повреди се поправят на място, за да се пестят време и средства.

"Със създаването на сервизен център тук можем да реагираме гъвкаво и при нужда да увеличаваме бързо капацитета си. Работата с ендоскопска техника е много специфична, всеки лекар е свикнал с апарата си и при повреда почти няма как да го заменим с другq докато трае ремонтът. Затова се налага да извършваме поправките в максимално кратки срокове, но при железни изисквания за качество", обясни Андреас Зауер.

Досегашната практика на Pentax показва, че по-сложните ремонти на ендоскопи, каквито ще се извършват в България, отнемат средно 10-12 часа на уред. С времето за транспортиране и проверка на качеството целият процес продължава между 8 и 10 дена.

За сервиза в Пловдив първата година ще е критична. На базата на постигнатото през нея ще се вземе решение дали да се увеличи капацитетът. Подобни планове има и перспективата е постепенно към него да бъдат насочвани и част от ремонтите от други страни, например Франция. В България Pentax Life Care има дистрибутор - "Тримед", но за момента ендоскопите, които се продават тук, по договор се ремонтират в сервизни центрове извън страната.

"За нас най-значимата инвестиция са хората." От устата на много мениджъри тази реплика би звучала като клише, но Андреас Зауер наистина влага смисъл в нея. Фината механика в ендоскопите и начинът им на употреба изискват много прецизен ремонт, често пъти под микроскоп, и отлично подготвени техници. Такива заради специфичната дейност, никой пазар не предлага. Затова, преди да влязат в някоя страна, от Pentax Life Care инвестират значителни средства в подбор и обучение на хора. Пресяването на кандидатите се прави от австрийската компания Trenkwalder и започва още преди регистрирането на местно дружество. А един от критериите, по които се оценяват пазарите като подходящи за сервизната дейност на Pentax, е наличието на специалисти в сродни индустрии като битовата електроника, оптиката и др.

От компанията разказват, че в Германия най-често с ремонт на ендоскопи се занимават бивши зъботехници, зъболекари, часовникари, компютърни специалисти, дори автомонтьори. В Пловдив в подбора са влезли и работещи в хранителната промишленост, оптиката, ремонтите на битова електроника...

"Всъщност квалификацията и предишната работа нямат чак такова значение. Всеки с две ръце и десет пръста може да се научи да поправя ендоскопи, стига да има желание да работи за Pentax, да е лоялен и да не му треперят ръцете", изброява Андреас Зауер.

В Пловдив компанията вече е подбрала първите 18-19 техници, които са минали задължителното четириседмично обучение в Германия. Там преминават през всички етапи на един ремонт. Следва практическа подготовка на място, като в много случаи се викат и немски обучаващи екипи. Така пълният цикъл на подготовка на един специалист отнема около година.

"Ние инвестираме много в кадрите си и държим на тях. Стремим се да предлагаме добри заплати, материална база и социални придобивки, за да не стане така, че след 2-3 месеца хората ни да отидат другаде", посочва мениджърът.

Той и екипът му определят българите като като по-мотивирани и по-амбициозни служители в сравнение с други страни в Европа. Описват ги като хора, които искат да се справят добре и да се доказват. За

© Капитал
момента обаче нивото на подготовка не позволява на техник в България да поеме сам целия ремонт на един ендоскоп, каквато е практиката в Германия. Работата се разделя на части и се разпределя между хората в зависимост от нивото им на квалификация.

Пътуването на Pentax към Пловдив отнема близо две години и преминава през близо 30 потенциални локации в рамките на Европейския съюз. Когато взима решението за нов сервизен център, дружеството поверява проучването на Barkawi Management Consultants. Кристоф Бойтер от консултантската компания посочва, че идентифицирането на подходяща локация е минало през три етапа. "При първия пресявахме страните по общи критерии като икономически показатели, данъчна тежест, развитие на определен тип индустрии и др.", обясни той.

Така при вторичното пресяване останали половината локации - 14-15 града в шест страни - Полша, Чехия, Словакия, Унгария, Румъния и България. Тук вече оценката включвала специфични критерии като квалифицирана работна ръка, цена на труда, наличие на добра инфраструктура, комуникации, достъп до ток, вода, газ за индустриални нужди... На финала останали пет района, два от които София и Пловдив. На базата на този подбор крайното решение било взето от Pentаx.

Според Кристоф Бойтер това, което наклонило везните към Пловдив, била комбинацията от инфраструктура (включително бърз достъп до летище), подготвени специалисти и приемлива цена на труда и на недвижимата собственост. Оттук нататък в проучването се включил и българският партньор на Barkawi при сделката - Forton International, който договорил наема (базата е на "Еласт-метал-Пловдив" и "Интерлийз") и поел довършителните работи.

Малкото неудобство на локацията е липсата на близко летище с регулярни полети до Германия, което налага доставките да минават през София. Оттам с наземен транспорт се поемат от TNT, в близост до чиято база в Пловдив на бул. "Васил Левски" е разположен центърът на Pentax. Това се компенсира от по-ниските цени на труда и на имотите, които Градът на тепетата предлага.

Според Владимир Гюрджиев от Forton за момента освен Пловдив и София потенциал за чужди инвестиции имат и градове като Стара Загора, Русе и Варна. Основното обаче е да предложат търсената комбинация от инфраструктура, квалифициран персонал и бързи административни процедури. "България печели с географското си разположение, политическа и финансова стабилност, данъчната политика и цена на труда. Това обаче не е гаранция за привлекателност, ако на местно ниво няма атрактивни условия", коментира консултантът.

Не се ли случи това, инвестиции като тази на Pentax ще останат само приятни изключения.

Източник: в.Капитал


Още по темата: общо новини по темата: 3
20.06.2012 »
19.06.2012 »
29.05.2012 »






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Локо в Първа лига, сезон 2023/2024
Великден 2024 г.
Бум на коклюш в България
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: