ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Как е бил разкрит Античният театър в Пловдив?
Автор: Цвети Тончева 08:10 / 31.07.2023Коментари (0)9007
Античният Филипопол е изключително богат със своето археологическо наследство. Това каза в предаването "Цветовете на Пловдив" на Радио "Фокус" арх. Румяна Пройкова, съратница и част от екипа на покойната арх. Вера Коларова. Екипът започва работа върху руините на Античния театър на Филипопол през далечната 1969 година.

"Знае се, че археологическата наука, чрез археологическите проучвания на пловдивските археолози, разкри безброй богатства в град Пловдив, като в цялост схемата на античния град, целия античен град с неговата улична система, с най-богатите му сгради, неговия център – форума и веднага след него значимите сгради: Театъра, Античния стадион, Одеона, Базиликите и т.н. Но сега темата ни, разбира се, е Античният театър на Пловдив.

Театърът на Пловдив беше разкрит в резултат на археологически разкопки, проведени от Археологическия музей в Пловдив, и това се случи в периода от 1969 до 1978 година. Със сондажни проучвания тук и там е имало податки, че на това място има градеж на особено значима сграда, минава и част от стена. Но не се е знаело, предполагало се е от разкритите зидове, от тяхната дебелина, че става дума за нещо голямо, за голяма обществена сграда", добави арх. Пройкова.

И това пробужда любопитството и започва постепенното настъпване от юг на север към ската, след разкриване на крепостната стена, и постепенно бавно се излиза, разказа още арх. Пройкова. Когато се стъпва на този зид, наречен стилобата на сценичната сграда, тогава става ясно, че се разкриват и основите на колоните на така наречения проскений, става дума вероятно за зрителна зала.

"И постепенно бяха разкрити орхестрата, с настъпване към входовете отстрани, наречени пародоси. Аз въвеждам тази известна на специалистите терминология, но всеки, който прочете за Античния театър, ще срещне тези названия. Това са входовете отстрани, наречени парадоси, зидани засводени пространства, с които е ставало захранване към орхестрата", каза още Пройкова.

Тя поясни, че орхестрата е полукръглата централна част в театъра, между местата за зрителите и сцената, където стоял хорът. Сцената, или т.нар. скене, принадлежи на сценичната сграда. Всъщност, характерна особеност на Античния театър е, че двата елемента на сградата, откритата зрителна сграда, наречена театрон, това със седалките, и постройката за артистите, наречена скене, не са свързани с единиен обем, не са покрити, а се свързват чрез тези засводени проходи. Двете части са отделени от парадосите, от двата странични входа.

"Целта на реставрацията беше да достигне максимална изява и най-добра социализация, т.е. функционално използване на паметника, като разбира се, се опира на научно доказана идейна реконструкция. Голяма част от сценичната част на сградата беше на земята, бяха срутвания и представляваше попълването на един, много сложно разбира се, на един пъзел, който изискваше богата научна подготовка.

И тя не липсваше на екипа, в лицето на арх. Вера Коларова – водещият проектант, ръководителят, вдъхновителят на този обект. Бяхме изключили възможността да се третира реставрацията на Античния театър като мъртъв музеен  експонат, т.е. само като археологически образец – не. Постигна се интегрирането му в съвременния живот, като се съживи първичната функция", разказа още арх. Румяна Пройкова.


Още по темата: общо новини по темата: 16
07.08.2023 »
29.07.2023 »
14.12.2022 »
19.01.2019 »
23.12.2016 »
11.01.2016 »
предишна страница [ 1/3 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Парламентарни избори 2024
Сериалът "Чернобил" 2019
Бум на коклюш в България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: