Изложба събира средства за новата детска болница в Пловдив

Автор: Данислава Вълкова
Коментари (0)
14:35 / 03.06.2022
2287
Благотворителна изложба "Деца творят за деца" събира средства за изграждането на новата детска клиника и онкохематология към УМБАЛ "Свети Георги" в Пловдив, предаде репортер на Plovdiv24.bg. Всеки, който иска да направи дарение за каузата, може да посети Дома на културата "Борис Христов" и да закупи от изделията, изработени от над 320 деца.

"Всички средства, които се съберат от тази благотворителна изложба, ще бъдат дадени за болницата. От предишната, която организирахме миналата година, събрахме над 5000 лева", сподели Тони Симидчиева, председател на Регионалата занаятчийска камара - Пловдив.

"Изграждането на новата болница е важна и за нас, и за вас, защото ако сте посещавали старата, то знаете, че условията там не са добри и са необходими нови, където диагностиката и лечението при децата ще бъдат по-съвременни. По този начин с по-малко усилия, ще предоставяме по-добро лечение на нашите малки пациенти.", заяви д-р Иван Янков.

По думите на заместник-кмета по култура Пламен Панов, който откри изложбата, занятчийското училище в Пловдив е резултат от желанието на Регионална занаятчийска камара да съхрани българската историческа памет у децата с поглед към бъдещето.

"Продуктът от работата на децата ще отиде за още една по-благородна кауза, надявам се повече средства да бъдат събрани за нея", заяви още той.

Занаятчийско училище за деца в АИР Старинен Пловдив 2021 бе реализирано от Регионална занаятчийска камара – Пловдив по проект на отдел "Култура, археология и културно наследство" на Община Пловдив, финансиран от Министерство на културата.

Той е на стойност 100 хиляди лева и има за цел да съхрани и насърчи интензивното развитие на занаятите, като част от културното наследство на града, да трансформира нагласата на младите хора и децата към българските народни занаяти, чрез представяне на детско творчество и не на последно място към подпомагането на майсторите-занаятчии за преодоляване на негативните последствия от ковид пандемията.

Експонатите в изложбата са резултат от таланта и креативноста на малките майсторчета и придобитите знания и умения, под ръководството на 20 майстори-занаятчии, които ги обучаваха в къщите на "Улица на занаятите“ в Стария град, Занаятчийски център "Бакалова къща" и Ретро-Фото.

Сред красивите изделия могат да се видят рисуване върху стъкло, художествена керамика, кукли, художествени тъкани, плъсти, художествена дърворезба, плетиво, старинни оръжия, кеамика, иконопис, гайтан, царевина шума, накити, изделия от кожа и фотография.

Виж коментарите (0)

Още по темата (13):
15.06.2023 Строят с бързи темпове новата детска клиника в Пловдив
05.05.2023 Строителството на новата детска болница в Пловдив напредва с бързи
темпове
04.05.2023 Специално отличие за новия диагностично-лечебен корпус на Клиниката по педиатрия към УМБАЛ "Свети Георги"
25.02.2023 Меджидиев за новата детска болница в Пловдив: Всички деца ще получават бърза и комплексна медицинска помощ
22.02.2023 Направиха първа копка на новата клиника по педиатрия в Пловдив
22.02.2023 Правят първа копка на новата клиника по педиатрия в Пловдив
Още новини от Новини от Пловдив:
Асфалтираха най-новата улица в Пловдив, строителите блокираха кол...
Производители бесни: Нямат ли срам? Купуват марулята от борсата з...
Наглеци и некадърници
Сигнал: Това истина ли е?
Скандалът в БСП Пловдив-област се разраства, намекнаха за еднолич...
Румънци продадоха на двойка от Пловдив този пръстен! В заложна къ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).