ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Избират изпълнител за ремонта на Каблешковото училище
Автор: Екип Plovdiv24.bg 08:54 / 12.11.2007Коментари (0)1050
Започва възстановяване на един от най-застрашените паметници на културата в архитектурно-историческия резерват "Старинен Пловдив" - Каблешковото училище. След четиримесечно забавяне реставрационният проект получи одобрението на Националния институт по паметниците на културата. Негов автор е арх. Венета Гергиникова.

Каблешковото училище е сред обектите, включени в ремонтно-инвестиционната програма на "Пълдин туринвест" АД. Смесеното дружество беше учредено през 2006 г. с решение на общинския съвет. Негови акционери са община Пловдив със 75% дял и три частни фирми на бизнесмена Георги Гергов: ЦУМ АД, София - с 8%, "Слънчев ден" АД, Варна - с 8%, и "Стария Пловдив" АД - с 9%. Публично-частното партньорство се създаде с основната цел да спре разрухата на паметници на културата в стария град и развитието на Пловдив като важен туристически център и културен маршрут. Една от дейностите, записани в предмета на дружеството, е възстановяване, реконструкция, основен ремонт, поддръжка и управление на сградния фонд в архитектурно-исторически резерват "Старинен Пловдив". През пролетта започнаха ремонтни работи на ресторант "Старата къща", представляващ двуетажна масивна сграда на 94 кв.м и дворно място 266 кв.м, на ул. "Кирил Нектариев" 19; бившият ресторант "Св. Георги" на ул. "Перник" 6 - едноетажна застройка със сутерен и дворно място от 209 кв.м; "Старите занаяти" на ул. "Стръмна" 5 - двуетажна жилищна сграда с площ 80 кв.м, паянтово жилище 19 кв.м и двор 220 кв.м, както и на двуетажна жилищна сграда със застроена площ от 57 кв.м и двор 92 кв.м на ул. "Кирил Нектариев" 18а. След фасадното обновяване на Ритуалния дом на ул. "Съборна" от главния изпълнител - фирма "Тирлин" АД, предстои основен вътрешен ремонт на залите.

Каблешковото училище е част от архитектурния ансамбъл по ул. "Кн. Церетелев". Повече от 20 години едноетажната паянтова къща, обявена за паметник на културата от местно значение, не се стопанисва и е в тежко физическо състояние. Историческите сведения посочват, че нейното изграждане е свързано с личността на Стоян (Цоко) Каблешков (1816-1884 г.), пловдивски богаташ и търговец, който е бил един от радетелите за българската църква, член на управителното тяло на първото в града читалище, подпомагал и просветното дело.
Сградата е строена през втората половина на XIX век. Първоначалната й функция е била жилищна. След Освобождението е служила за пансион, а по-късно е станала училище. Източната (уличната) фасада е била "отрязана" при промяната на регулацията през 1928 г. и префасадирана.
Плановата схема на сградата, както и дворната фасада са симетрични. В годините къщата е претърпяла множество вътрешни преустройства, пристрояване и надстрояване, при което няма запазени оригинални архитектурни елементи, тавани и мазилки. Съхранен е само входният портик и няколко дървени колони в сутерена. Още през 1994 г. екип под ръководството арх. Венета Гергиникова извършва пълно архитектурно заснемане на Каблешковото училище.

Проектът предвижда запазване на архитектурния обем и външния вид на къщата, като за прилежащата пристройка е потърсено архитектурно решение за приобщаването й към културния паметник. Съгласно инвеститорското задание Каблешковото училище придобива нова функция - хотел.
В сутерена са оформят една механа във възрожденски стил и обслужващи помещения. На приземното ниво са проектирани приемно фоайе с рецепция и лоби бар, както и четири хотелски стаи със самостоятелни санитарни възли. На таванския етаж (кота +3.50 м) са развити два апартамента.
Всички запазени оригинални елементи - дървени подпори с колони в сутерена, както и метални решетки на прозорци и парапети, ще бъдат свалени и реставрирани, а липсващите ще бъдат направени по техен модел, подчерта арх. Гергиникова. Липсващата конструкция, както и зидовете ще бъдат преизградени. Покривът ще бъде направен с едноолучни керемиди подобно на автентичните. Предвижда се възстановяване на плочника и озеленяване в двора.

Оцветяването на фасадите изцяло е подчинено на стария вид на сградата, което ще се пренесе и в пристройката, за да се получи единен ансамбъл, допълни проектантката.

За реализацията на реставрационно-възстановителните работи предстои да бъде избрана фирма изпълнител с необходимия опит и квалифициран персонал, съобщи Димитър Мичев, директор "Връзки с обществеността" на "Пълдин туринвест".



Източник: в."Строителство градът"







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Парламентарни избори 2024
Прокуратура и МВР влязоха в офисите на Васил Божков
Ботев в Лига Европа, сезон 2024/2025
Първа лига, сезон 2023/2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: