ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Интересна археология около "Брезовско шосе"
Автор: Диана Бикова 17:17 / 28.11.2023Коментари (7)29921
© Plovdiv24.bg
Многобройни артефакти са открити по време на археологическото проучване на селищната могила Яса тепе 1, извършвано по време на изграждането на Северния обходен колектор по съвременната улица "Брезовско шосе". Най-голям е броят на керамичните съдове, които се отличават с богат украса, разказва пред камерата на Plovdiv24.bg археологът Стоян Иванов, заместник-ръководител на археологическите проучвания на Брезовско шосе.

"Това е праисторическо селище, при хилядолетно обитаване на което има много културни напластявания. Хората се бъркат, че ние търсим някакво погребение и царско съкровище. Такива няма. Тук е праисторическо селище, което е в много добро състояние. Всъщност ние проучваме няколко последователно съществуващи праисторически селища от епохата на късния неолит и от калколита - това са краят на VII-мо хилядолетие до V-то хилядолетие преди новата ера" - обяснява Иванов.

Плоската селищна могила Яса тепе 1 всъщност е северното предградие на предисторическата земеделска общност, формираща се около и на Трихълмието. "Брезовско шосе" е прерязало могилата, стъпвайки върху нея. Почти цялата й площ е застроена с временни и по-трайни постройки, унищожавайки по този начин много от праисторическите следи. 

Могилата е с размери при основата над 350 метра. Заема площ от повече от 95 декара и е имала височина 10 м. Селището възниква както почти всички праисторически селища - на речна тераса, покрай река Пясъчник, на 2 км от пълноводната и плавателна по онова време река Марица. За първи път се споменава в монографията на Димитър Цончев от 1938 г., а през 60-те години на ХХ век праисторикът Петър Детев започва да я проучва. 

Активните археологически проучвания се подновиха след като започна работата по реконструкцията на водопровода и канализацията и изграждането на Северния обходен колектор, които са част от Водния проект в район "Северен". Археолозите работят на терен паралелно със строителната фирма - след като машините разкрият в дълбочина определен сектор, първо те проучват обекта. 

На място са намерени запазени цели керамични съдове. В изгорелите жилища учените се натъкват на съдове пълни с овъглено зърно и с други хранителни продукти. Открити са голям набор от покъщнината и инвентара на праисторическото население, сред които инструменти от камък, рог и кремък. 

"Намираме и много предмети на изкуството и духовния живот - животински и човешки антропоморфни фигурки, украшения от различни видове раковини, от камък, от мрамор" - изброява Иванов. 

Голяма част от находките ще бъдат показани в специална изложба напролет в Регионалния археологически музей в Пловдив. 

Иначе археологическият екип продължава и в момента да е на терен, въпреки неприятните климатични условия. Разрешителното за работа е за цялата календарна година и учените са на обекта дори в студени дни, когато времето позволява и не вали. 

Проучванията в централния сектор в северната част вече са приключени за тази година. Сега се работи в южния сектор на могилата, където в самата периферия е праисторическото селище. Целта на учените е да приключат проучването на този участък до пускането на следващата напречна улица, за да може максимално да улесним работещите на територията на Брезовско шосе.

По договор строителната реконструкция на "Брезовско шосе" трябва да бъде завършена до края на 2023 г. Заради археологическите проучвания е договорено удължаване на срока с една година.



Още по темата: общо новини по темата: 7
17.12.2023 »
09.07.2023 »
08.07.2023 »
04.02.2018 »
26.06.2017 »
22.06.2017 »
предишна страница [ 1/2 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Съсипаха най-търговската част на града с толкова много складове и магазини, за да копат грънци. Така както е тръгнало ще искат завинаги да си копаят там и път да няма.
0
 
 
Всичко това с археолозите е една игра, за да се оправдае огромното закъснение на сроковете за този обект! Преди 10 - 15г. се направи основен ремонт на Брезовско шосе и там където се ровят тези лентяи, също беше изкопано и пак имаше такива като тях и пак не намериха нищо. Всеки можеше да иди да ги види в топлото време какво правеха там - освен да пият кафе, а сега в студа вече ги няма.
0
 
 
А бе да затварят шосето и да им правят друг път...
0
 
 
А така, направете го 4 години тоя ремонт! Разказахте ни играта!
Най-неадекватната банкова система в света. Банкоматите на ОББ монтирани за улеснение на гражданите когато клоновете не работят, всеки уикенд съобщават, че има повреда в устройството когато искаш да депозираш определена сума в сметката си. Ако е само това
на 28.11.2023 г.
0
 
 
Много уважаеми археолози - книжни скапани плъхове Колко заинтересовани лентяи ще посетят нищожната Ви изложба Дано Бог Ви прости тормоза върху отрудените хора чието ежедневие съсипахте с жалките си опити да се правите на значими за няколко кокала и керамични парчета Дано се задавите и ни оставите да си изкарваме хляба след 3 години безчинстване
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Великден 2024 г.
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Ботев в Първа лига, сезон 2023/2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: