ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Археолози разкриха следи от над 30 праисторически селища на Яса тепе в Пловдив
Автор: Цвети Тончева 09:46 / 08.07.2023Коментари (0)5983
©
Проучването на най-старото селище на територията на днешен Пловдив "Яса тепе" продължава с пълна сила. Това каза в предаването "Цветовете на Пловдив" на Радио "Фокус" археологът Стоян Иванов от Регионален археологически музей в Пловдив. "Работи се усилено, въпреки че условията за работа са доста трудни – работим в голяма дълбочина и се налага да работим със скорост, която е в пъти над заложеното по норматив за този тип проучвания. Въпреки това се справяме, мисля доста успешно", добави Иванов.

По думите му, екипът вече има проучени над 30 праисторически структури тази година, включително и едно опожарено жилище от каменно-медната епоха, от V-то хилядолетие преди новата ера.

"Смятам, че тепърва ще добием интересни резултати за нас и за публиката, така че молим за малко търпение. Аз смятам, че си заслужава да разкрием заедно това невероятно наследство, което имаме", добави Стоян Иванов.

Той припомни, че проучването от миналата календарна година е открило доста интересни структури – това са така наречените "укрепителни“, "отбранителни“ ровове. Те са четири на брой, които опасват целия периметър на могилата, който е около 600 м и представляват концентрични ровове с дълбочина до 4 м и ширина 10 м.

"Сами може да си представите какъв колосален труд е това за праисторическия човек, който се е вложил в укрепването на самото укрепление. И всяко следващо поселение на това място е възобновявало или е изграждало нов такъв ров. Това са основните ни резултати от миналия сезон. Разбира се, в тези ровове откриваме много предмети на материалната култура на праисторическите хора. Най-вече това са керамични съдове и фигурки – част от тях изложени във времената изложба на Архелогическия музей – оръдия на труда от кост, камък, кремък, рог и общо взето стандартни неща, но много важни за установяване и на хронологията, и на типа на обитаване", посочи още археологът Стоян Иванов.

Той поясни, че Яса тепе, или Плоската могила, е един много интересен археологически паметник. Той е един от първите описани още през края на XIX век от братята Шкорпил в един от техните трудове за българските древности и е проучвана частично през 70-те години от видния пловдивски праисторик Петър Детев. Въпреки това, няма кой знае каква информация за тази селищна могила, която представлява последователно съществуващи праисторически селища на едно и също място.

И от тяхното съществуване са акумулирани археологически пластове с дебелина на места до над 5-6 м. Тази селищна могила е една от двете в Пловдив, другата е проучена още 50-те години от Петър Детев и по данни от други проучвания нейното начало се отнася към средата на ранния неолит, или  VI хилядолетие преди новата ера. Това определя могилата като мястото, където е било най-ранното поселение на територията на днешен Пловдив.

"Затова е толкова важно за пловдивчани, и за нас като археология, да установим всъщност това поселение, да локализираме неговите граници, да възстановим неговата материална култура и характера на това обитаване", каза още археологът Стоян Иванов.



Още по темата: общо новини по темата: 7
17.12.2023 »
28.11.2023 »
09.07.2023 »
04.02.2018 »
26.06.2017 »
22.06.2017 »
предишна страница [ 1/2 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Сериалът "Чернобил" 2019
Бум на коклюш в България
Парламентарни избори 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: