ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Инициатива "Не на домашното насилие! Мълчанието не е злато!" в Пловдив
Автор: Екип Plovdiv24.bg 10:27 / 26.11.2018Коментари (0)1561
©
Под наслов "НЕ на домашното насилие! Мълчанието не е злато!“ младежката организация на ГЕРБ в Пловдив организира инициатива по повод Международния ден за елиминиране на насилието над жени, който се отбелязва на 25 ноември. Момчетата и момичетата от МГЕРБ вчера раздадоха на гражданите и гостите на града материали с полезна информация, контакти и връзки към компетентните институции, на които може да се сигнализира  и потърси помощ в случаи на насилие. Те призоваха за по-голяма съпричастност и ангажираност по особено болезнения и често премълчаван проблем, като се позоваха върху  анализ на Евростат. Според изнесените в него данни всяка трета жена в Европейския съюз е била жертва на някаква форма на насилие.

Само през изминалата година от полицията в ЕС са били регистрирани около четвърт милион насилствени сексуални престъпления, като една трета от тях – близо 80 000, са били изнасилвания. В България почти всяка четвърта българка е била жертва на някакъв вид домашно насилие, като най-често срещаната форма е била сексуално насилие. Според международни изследвания между 1,5 и 2 милиона жени от цял свят стават жертви на сексуално насилие всяка година, но едва 20 на сто от тях официално подават жалби или се оплакват в полицията.

Според младежите от ГЕРБ стряскащо в случая е и нещо друго – 93 процента от случаите на убийства в следствие на насилие над жени и момичета в България са били извършени от техните съпрузи, партньори или близки роднини мъже. Това идва да покаже, че у нас насилието по отношение на жени и момичета е много високо толерирано.

"Това трябва да се промени, а промяната зависи от нас! Ние не трябва да сме зрители на домашното насилие, а обратно – трябва да участваме активно в прекратяването му. Жертвите трябва да знаят, че има начин да сезират органите на реда безопасно и така да получат необходимата защита. Ние сме длъжни да изразим ясни послания към обществото, към жертвите, които страдат мълчаливо и към безразличните свидетели.“  – заяви Мирослав Тенев от ръководството на МГЕРБ в Пловдив.

Той посочи, че  ГЕРБ работи за разрешаването на този толкова наболял в обществото ни проблем. Депутатите от парламентарната група на ГЕРБ са внесли законопроект за изменение и допълнение на Наказателния кодекс, с който се въвеждат по-тежки наказания за домашното насилие и психически тормоз.

"Промените предстои да бъдат гласувани в Народното събрание и приети до края на 2018 година, след което този вид престъпления ще се наказват с до 5 години затвор или пробация!“, каза Мирослав Тенев пред граждани по време на инициативата.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Бум на коклюш в България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Природни стихии
Парламентарни избори 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: