ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Граждани на Пловдив на протест срещу мафията в Пирин, Витоша и Рила
Автор: Екип Plovdiv24.bg 16:20 / 10.11.2015Коментари (1)1787
©
Коалицията от неправителствени организации и граждански групи "За да остане природа в България" и граждани организират протести в София, Пловдив, Варна, Русе и Перник срещу унищожаването и разграбването на трите най-ценни защитени територии - националните паркове Пирин и Рила и Природен парк Витоша, за които отговорят съответно Министерство на околната среда и водите (МОСВ) и Министерство на земеделието и храните (МЗХ).

Вчера, при проверка на горските и други държавни служители, на която присъстваха природозащитници и представители на фирмата "Витоша ски", която държи лифтовете в планината, стана ясно, че над 20 декара гора, залесена с доброволен труд и с фиданки, закупени с европейски средства, са унищожени в Природен парк Витоша в последните дни. 

Това беше една от най-мащабните доброволчески акции за залесяване със смърч в м. Меча поляна, която предстоеше да бъде обявена за победител в конкурса "Дърво с корен" в категория "Доброволец-залесител", като доказателство за най-сериозното гражданско доброволческо включване за развитието и опазването на Природен парк Витоша, пишат организаторите.

Според еко рицарите беззаконието се разпростира успоредно на писта "Витошко лале", с дължина около 400 метра и ширина около 50 м. Няма установени извършители. Не са установени собствениците на три строителни машини, които стоят на терен. През нощта граждани се самоорганизираха, за да не допуснат извеждането на машините.

Протестиращите се събират в сряда, 11 ноември 2015 г., от 18,30 ч. в София - на паметника на Патриарх Евтимий, в Пловдив - на "копчетата",  във Варна - пред сградата на общината, в Русе - пред Градските хали и в Перник - пред Двореца на културата.

Исканията на протеста са спиране строежите на Витоша и Пирин, уволнение на директорите на Природен парк Витоша и Национален парк Пирин и другите виновни лица, връщане на новите проектопланове за управление на парковете Витоша, Рила и Пирин за пълна преработка, държавата да си актува всички строежи от концесията в Национален парк Пирин като държавна собственост, както изисква законът.

Това според организаторите ще спре по-нататъшни продажби от концесионера, както се случи с лифтовете на Шилигарника и Платото, допълват още инициаторите на протеста в обръщението си до медиите. 







Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Мръсни, продажни "еколози". Защо не протестирате пред централата на ДПС които изнесоха горите? Защото за там не ви плащат. Защо не протестирате за Централен балкан, че пускат само цигани да берат билки и правят всичко само пластмаса и боклуци. Защото и за там не ви плащат. Тома Белев - най-големия лапач.
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Общината недоволна от спирките
Спартак (Пд) в Трета лига, сезон 2023/2024
Войната в Украйна
Изграждането на АМ "Струма"
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: