ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Голямо име на испанската литература гостува в Пловдив
Автор: Екип Plovdiv24.bg 14:33 / 10.10.2016Коментари (0)2392
©
Тази вечер в 19 часа в Балабановата къща в Стария град започва третата среща от поредицата "Европейските писателски срещи - Пловдив". Тя е с голямото име на испанската литература и поезия Мануел Рико Рего. Организатори на събитието, което е с вход свободен, са Община Пловдив и Фондация "Международни писателски срещи - Пловдив".

Мануел Рико Рего е роден през 1952 година в Мадрид. Поет, писател, литературен критик, изящен стилист, проникновен лирик и президент на Съюза на испанските писатели, той е автор на повече от 20 поетически книги и романи, както и на сборници с есета и литературни студии. 

Удостоен е с най-престижните награди на Испания, сред които наградата на името на Хуан Рамон Хименес, Международната награда на името на Мигел Ернандес и други, преведен е на почти всички европейски езици. Специално за срещата, издателство "Жанет- 45" издава сборника му с лирични творби "Поеми", който ще има дебют на българска сцена днес.

По-рано през деня Мануел Рико Рего даде пресконференция в заседателната зала на община Пловдив, в която участваха председателят на Общински съвет - Пловдив Савина Петкова, Недялко Славов и преводача от испански на книгата "Поеми" Пламен Колев, който придружава автора по време на престоя му в Пловдив.

Савина Петкова поздрави с традиционното "Добре дошли " Мануел Рико Рего, който посещава България за първи път и сподели, че очаква срещата в Балабановата къща с нетърпение и вълнение. Тя изрази убеденост, че премиерата на двуезичната книга "Поеми" тази вечер ще се превърне в истински празник на духа. 

От една страна, защото искрено вярва в смисъла на думите, че "в началото бе словото", и защото Пловдив - градът, избран да бъде Европейска столица на културата през 2019г. притежава една особена "магия", която кара всеки да се влюби в него. "Надявам се, че ще се върнете отново!", каза още Савина Петкова и пожела на Мануел Рего, който е тук със съпругата си, незабравими мигове в Пловдив.

Мануел Рико Рего сподели, че е изключително горд от факта, че е поканен да представи испанската култура, чрез участието си в Европейските писателски срещи в Пловдив. В началото на годината, той е посетил Сан Себастиан - културна столица през настоящата година и счита, че изборът на градовете за Европейски столици на културата предполага един сериозен импулс за развитието на културата, който е изключително ценен.

Гостуването му в Пловдив го изпълва с огромно удовлетворение и заради факта, че много български испанисти следят отблизо и познават развитието на испанската култура. Самият той, роден през 50-те, започнал да публикува активно през 80-те е избрал 20 творби, включени в сборника, които представят различни етапи от творчеството му, писани в различни години. 

"Това е поезия, която говори за личната и обществената памет" каза Рего. 

Това са стихотворения за любов, за преживявания от пътувания, за съпреживени мигове от срещи с други автори ( напр. с мексиканския му колега Хелман, по време на обща вечеря във Франкфурт), дори такива, които отразяват социални движения ( стихотворение, написано в резултат на едно пътуване до Чикаго и възникналите асоциации с времето на синдикалните борби през 20-те и 30-те години). 

Мануел Рико Рего благодари на Недялко Славов за прекрасния предговор към сборника. "Точен, изключително интелигентен прочит на творбите ми, право с десятката! Благодаря му, че е успял за толкова кратък период да направи този емоционален и точен прочит". 

Авторът изказа своята огромна благодарност и към издателката Божана Апостолова, благодарение на която ще бъде представено това издание на два езика, в което "..е заключен 30 - годишен литературен живот", каза автора. 

На журналистически въпрос дали познава български автори, Мануел Рико Рего отговори, че познанията му са малко, но авторът, който познава добре и чийто превод на испански носи със себе си и в момента е Пейо Яворов. 

"Запознах се с творчеството му в т.нар. "начало на прехода в Испания" в края на 70-те години. Разпознах в творбите му точно същите социални и обществени вълнения и трепети, които преживявахме и ние в Испания". 

Като Президент на Съюза на испанските писатели, той сподели че интересът му към представяне на български автори вече е трайно оформен и той обещава да работи в тази посока. Съюзът е независима организация, която не е свързана или зависима от държавата, но която има своя изградена система, позволяваща да бъдат издавани дори неизвестни автори. 

В Испания, както и в България, повечето пишещи хора не се издържат само от писане на литература. Повечето от тях работят в "полето на литературата", като изнасят лекции, пишат статии, изнасят рецитали, участват в конференции и други, свързани дейности, разказа още Мануел Рико Рего.

Преди срещата в 19 часа в Балабановата къща, носителят на най-престижните награди на Испания, сред които наградата на името на Хуан Рамон Хименес (равносилна на "Гонкур" във Франция) ще представи своята книга "Поеми" и пред учениците от Езикова гимназия "Иван Вазов" в Пловдив.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Детско-юношески футбол
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Първа лига, сезон 2023/2024
Моторни спортове
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: