ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Големият воден проект пред провал заради немска фирма
Автор: Екип Plovdiv24.bg 13:54 / 07.02.2011Коментари (10)4536
© Plovdiv24.bg
"Изключително важно е да ви информирам за работата по двата големи и много важни проекта за град Пловдив: Големият воден проект и Транспортния проект", каза на брифинга днес зам.-кметът по Европейски политики и социални дейности в Община Пловдив Георги Търновалийски, предаде репортер на Plovdiv24.bg.

Според Търновалийски по т.н.Голям воден проект има натрупано огромно закъснение. Срокът на немската консултантска фирма "Кокс", избрана от Министерството на околната среда и водите е удължен до 30 03.2011г. 

"На последната среща категорично заявихме нашата позиция да не се удължава поради никаква причина повече срокът на фирма "Кокс", тъй като натрупаното огромно забавяне застрашава реализацията на този проект", поясни Търновалийски. 

Стана ясно, че фирма "Кокс" разработват проектното предложение вече 2 години и 6 месеца, а съгласно насоките от програмата до края на 2014 г. проектът трябва да стане факт, защото иначе ще се изгуби финансирането. 

Според зам.-кметът в най-добрият случай, ако "Кокс" приключат до 30.03.2011г. най-късно до месец юни тази година проектът трябва да се одобри от Министерството на околната среда и водите. След това се чака още 6 месеца за одобрение от Европейската комисия , а после следват процедури по назначаването на обществена поръчка. Дейностите по този проект  са изключително важни, защото касаят екологията на Пловдив, а именно: изграждането на 16 км второстепенна канализационна мрежа, на 14 км съпътстващ водопровод и реконструкция и модернизация на пречиствателна станция "Пловдив".

До тук, според Търновалийски, закъснението е от 6 месеца. "Фирма "Кокс" е немска, но хората, които идват да работят в България са румънци", допълни зам.-кметът и това може би обясни донякъде нетипичното иначе за немците закъснение.

Вторият извънредно важен проект е Транспортният проект. Консултантската фирма се казва "Планет" и е гръцка. Там забавянето е от около месец, предвид това, че докладът на фирмата се е забавил с 1 месец. 

Сумата по вторият проект от около 50 млн. лв.и може да бъде увеличена и намалена, според дейностите ,които ще бъдат включени в него.

"Освен регулиране на трафика и включване на електронното таксуване  на гражданите, има възможност да се включи и инфраструктурен проект за изграждане  на подлез и надлез до Панаира, както и изграждането на велоалеи в града ни и подмяната на автопарка на града", поясни още Търновалийски. Транспортният проект засега няма срок за реализация.

За изоставането на Пловдив в сравнение с Бургас - 144 млн.лв., Габрово - 130 млн. лв., Ботевград - 23 млн.лв. и Варна - 19 млн. лв. по отношение на усвояването на европейски средства и това, че с 7.6 млн. лв. се нареждаме на опашката паралелно с Чирпан, Пещера и Поморие, за което преди време вече писахме, Търновалийски  каза, че има огромно закъснение по усвояването на европейски средства в цялата страна. Средният процент на усвояване на европейски пари в  национален мащаб е около 6,7%, а с големите инфраструктурни проекти на София и Бургас е скочил до10%. 




(C) ПОТВ


Още по темата: общо новини по темата: 310
09.05.2024 »
08.05.2024 »
11.04.2024 »
05.04.2024 »
23.03.2024 »
22.03.2024 »
предишна страница [ 1/52 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
От 1989г не сме имали по-добър кмет.Лошото е че правителството не е от неговта партия.Кога ще го проумеете.Погледнете какво направи до този момент и ми посочете кой се доближавал до него.
0
 
 
Който е некадърен да събере екип за изработка на проект,който да бъде финансиран от въпросните авант-фондове си наема консултант.Хем по-скъпо излиза ,хем по-лесно се краде!Толкова е тежко положението с кадрите в общината , че не могат и пари за кражба да си осигурят!УЖАС...
+3
 
 
На Главчовата администрация все някои и пречи и друг е виновен...
+4
 
 
...."За изоставането на Пловдив в сравнение с Бургас - 144 млн.лв., Габрово - 130 млн. лв., Ботевград - 23 млн.лв. и Варна - 19 млн. лв. по отношение на усвояването на европейски средства и това, че с 7.6 млн. лв. се нареждаме на опашката паралелно с Чирпан, Пещера и Поморие".....това за жалост е крайният резултат от едно безмислено, пълно с некадърност управление. Не веднъж съм коментирал тук разликата между заем и пари по европейски програми, затова няма да се повтарям, но ще добавя, че аз самият участвам в такива програми и се изисква много голяма отговорност и мениджмънт. А резултата е изключително положителен.
+4
 
 
Славчо, излез и кажи нещо? Не може да се краде от тези пари и не искаш да ги виждаш, а? Друго си е с бате Жоре Прасето да скалъпите някъв ремонт на път и да разделите по 10-20 млн.....
+3
 
 
Действайте, не ми се обяснявайте! За уволнение сте с тая шепа усвоени жълтици! И па много ги боготворите тия германци бе - велики, а румънците виновни... Я им сритайте задниците да видите как ще се раздействат, а те да си ритат надолу по веригата, ама стига с тоя миши манталитет.
+7
 
 
Дори 7,6 милиона няма усвоени за Пловдив, както бодро се отчита ятака на Гергов Търновалийски. Почти няма областен град, в който да не се строи и облагородява центъра. Освен горецитираните отличници София, Бургас, Габрово, Ботеград далеч пред нас са Ловеч, Русе, Пазарджик или дори общини като Калояново. Защото 23 милиона лева за град с размерите на Ботевград с 36 хилияди души население са все едно 230 милиона, ако трябва да го сравняваме с десет пъти по-големия Пловдив (382 хил. души). Аз лично не съм видял къде са усвоени тези 7,6 милиона, докато в Пазарджик или Русе може да се види много добре къде се влагат или са вложени. Пропуснатите ползи за Пловдив са гигантски. В същото време кметът-нещастие Славчо А. се кани да тегли някакъв смешен по размер в сравниене с възможните Евросубсидии облигационен заем. Нещастници тъпи.
+3
 
 
Е браво! ако не свършваше мандата на това управление на града можеше да се наредим до с.Скутаре с.Войводиново и с.Ягодово БРАВО!
+9
 
 
Към общината има цял отдел, който се занимава с проекти по Евопейските фондове и усвояване на европарите. При такива негативни резултати бе трябвало да има наказани. Даже и уволнени според мен. Значи не може те да си взимат там заплатите и по цял ден да се розхождат по главната и да сме на опашката за кой ли път вече.
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Локо в Първа лига, сезон 2023/2024
В Пловдив отбелязват 9 май
Български футболисти в чужбина
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: