ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Големи пловдивчани създават панаира и Търговската гимназия
Автор: Цвети Тончева 07:30 / 14.01.2024Коментари (0)3079
©
През 1895 г. е създадена Пловдивската търговско-индустриална камара, която обединява индустриалци, търговци и занаятчии. Това съобщи в интервю за Plovdiv24.bg историкът доц. д-р Стефан Шивачев. И тази Търговско-индустриална камара до 40-те години, когато е превърната от държавата в Българска стопанска камара, играе изключителна роля за развитието на индустрията и за създаването на Пловдивския панаир. 

"Това става със средства на Пантелей Генов, на Стефан Обрейков и на други индустриалци и търговци. Тези пловдивски индустриалци и търговци създават и Търговската гимназия, нейната сграда с техни средства. Те построяват и Занаятчийското училище.  В лицето на д-р Обрейко Обрейков – второто поколение от фамилията Обрейкови, през 30-те години е възстановена панаирната традиция в Пловдив. 

Така Пловдивската търговско-индустриална камара, с помощта на Пловдивската община, в лицето на кмета Божидар Здравков, създават този Пловдивски панаир, който се превръща в национален само на втората година. На третата година се превръща в международен, става лицето на българската индустрия и търговия, и става лицето на България", посочи Шивачев.

"И в крайна сметка, това е дело на Пловдивската търговско-индустриална камара. Аз успях да докажа, че въпреки трудностите, създавани от държавата, която  защитава идеята, че панаир трябва да има в София или във Варна, ама не е и в Пловдив, те успяват да се наложат.  

Държавата не предоставя необходимите средства. Едно сравнение тогава с най-големите панаири в Лайпциг, в Дюселдорф, в Солун, в Белград показва, че ако тамошните държави помагат с много милиони развитието, поне с безлихвени заеми, то българската държава не дава почти никакви пари на Пловдивския панаир", разказа още Стефан Шивачев.  

По думите му, най-голяма е заслугата за индустриалното образование в Пловдив на Стефан Обрейков, след това на неговия син д-р Обрейко Обрейков. Тези хора създават училища и успяват да ги внедрят в държавната училищна мрежа. Но построяването на самите сгради е въпрос на лични дарения от всички тях. 

"Нещо повече, тази Търговско-индустриална камара изгражда и своя собствена сграда, която днес е сградата на Пловдивския съд на бул. "6 септември“. Една сграда, която и днес, заедно с Търговската гимназия, със Занаятчийското училище, Техникума по дървообработване, е една от личните сгради в Пловдив. Разбира се, сградата след това бива одържавена. Но в крайна сметка, мога да кажа, че всички тези пловдивски индустриалци оставят името си като дарители, благодетели.

Разбира се, най-изтъкваното име е на Димитър Кудоглу, който създава Дома на благотворителността и народното здраве, но всичките те са ангажирани с подпомагане на детски домове, с подпомагане на сиропиталища, или домове за възрастни хора. Всички те са ангажирани с подпомагане на училища – просто закупуват терени, предоставят ги за строителство на училища, подпомагат строителството на училищни сгради.

По същия начин стоят нещата и с детските градини, подпомагат всичките тези благотворителни организации – и "Майчина грижа“, и "Самарянка“, и всички други, и оставят името си като дарители и хора. Знаете ли, Димитър Кудоглу има един негов си девиз, който звучи така: "Богатството, спечелено с честен труд, трябва да служи на човек да върши добри дела“. И всичките те се ръководят от този принцип".







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Световна черна хроника
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Войната в Украйна
Парламентарни избори 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: