ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Гласуваха 30-милионния заем, ГЕРБ и "Атака" напуснаха залата
Автор: Екип Plovdiv24.bg 13:00 / 13.05.2010Коментари (18)6445
© Plovdiv24.bg
"Уважаеми приятели от ГЕРБ и "Атака", защо напускате залата? Това се нарича политическо дезертиране. Останете като Синята коалиция и гласувайте против, поемете политическата си отговорност, а не след година, когато примерно дойдете на власт, по Килифаревски да кажете "Ние не гласувахме".

Така се обърна кметът Славчо Атанасов към гърбовете на изнизващите се и без това малко останали в залата съветници от ГЕРБ и "Атака", които напуснаха заседанието преди решителното гласуване на 30-милионния заем за малките улици.

След близо 3-часови дебати по темата, след много популизъм и демагогия, след разумни доводи, не бе направена в крайна сметка нито една промяна в първоначалното предложение и то мина с 29 гласа "за" срещу 4 "против".

"Значи точката е перфектна", изръкопляска Ирина Димитрова от място. "Не направихме предложения, защото знаехме, че няма да минат", контрира Сузана Николова преди да излезе.

Две основни отдавна познати тези - на управляващото мнозинство и опозицията в местния парламент, отново се сблъскаха. Според едните заемът е най-добрата антикризисна мярка, която ще подобри сериозно инфраструктурата, дори ще спести пари на данъкоплатците, ако не за друго, то от това, че няма да харчат пари за ремонт на потрошените си заради уличните дупки коли. Фирмите също щели да живнат като им се осигури работа, Пловдив щял да стане по-привлекателен, цените на имотите щели да скочат заради по-добрите пътища. Камен Шишманов дори пресметна, че след 3-те години гратисен период 14 години ще изплащаме по едни малко над 3 милиона лева по заема, докато сега наливаме в дупките по 4 милиона и все не можем да ги запълним.

По време на криза не бивало да се теглят кредити, бе другата теза. Цял куп критики насъбра заместник-кметът от квотата на БСП Ганчо Колаксъзов, че само си прави срещи с този-онзи, пък почти никакви пари от европейски проекти не бил привлякъл.

Даниела Желязкова пророкува, че 30-милионният ще бъде изхарчен толкова лошо, колкото и 50-милионният заем. "Идете и вижте съвсем наскоро реконструираната "Димитър Талев" - на 5-6 места вече е разкопана. Какво ще ни гарантира, че това няма да се случи и с улиците, направени от новия заем?" - попита тя и даде друг конкретен пример. Улица "Гонда вода", която е включена в новите списъци, се разкопава през отоплителния сезон поне 7 пъти, за да се запушват течове.

Отново бе отговорено, че след разкопаване, фирмата ще трябва да преасфалтира всичко от край до край. Ремонтите ще бъдат съгласувани с експлоатационните дружества, а за отсечките, където програмите им не съвпадат, общината сама ще сменя водопроводите и за това са предвидени 1 200 000 лева от заема.

"Вземаме скъпи пари при изгодни условия. Сега с тях ще асфалтираме 300 улици. Когато кризата отмине, със същите средства ще смогнем да направим едва 200, защото тогава всичко ще е по-скъпо", изадвокатства след признати предварителни съмнения Петър Неделчев.

Славчо Атанасов препоръча на всички съветници, които са против, да четат учебници по икономика, където ясно било казано, че кризите са най-подходящото време за големи инфраструктурни проекти и напомни, че всички големи небостъргачи в Щатите били строени от 1929 до 1933 година, по време на най-голямата икономическа депресия. Неслучайно правителството също изграждало големи магистрали и виадукти.

На 26 май управителният съвет на Европейската банка за възстановяване и развитие ще вземе решението си дали да отпусне 30-те милиона лева за рехабилитацията на пловдивската пътна инфраструктура. Кметът се надява след заявеното мнение и поетата отговорност от Общинския съвет повече да не минават никакви гадости от всевъзможни опоненти. Месец след евентуално одобрение на кредита, парите трябвало да пристигнат, следвали тежките процедури под контрола на банката за избор на изпълнители. В най-добрия случай поради натрупаното вече закъснение, ремонтите можело да започнат най-рано в късната есен, а по-реалистично - напролет. От прогнозираните преди време 30% готови улици до края на мандата му, сега те се свиха до 20 на сто. Атанасов успокои своите опоненти, че ако следващият кмет е техен представител, той ще има удоволствието да реже лентите.


(c) ПОТВ


Още по темата: общо новини по темата: 91
29.08.2011 »
11.02.2011 »
10.02.2011 »
23.10.2010 »
10.08.2010 »
19.07.2010 »
предишна страница [ 1/16 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
Пловдив е само наш! Вечно наш!
на 14.05.2010 г.
0
 
 
Само да поставим 15млн евро в перспектива, за да не се шашкаме толкова от този заем. Блок с 4 входа и 8 етажа с по 3 апартамента на етаж и със средна цена от 52,000 евро струва 5,000,000. Този заем се равнява на 3 такива блока. Чудо голямо...
+2
 
 
Тази държава е пълен %№*!?. Идва енергото с багера без предупреждение спира ти тока, разкопава ти улицата, не че е авария, слага си нови жици и хич не ги №*$, че си без елетричество, за кво да те предупреждават, а то не служи само за осветление. Другата седмица идва ВИК без предупреждение, спират ти водата, разкопават ти улицата... После някой се сетил да строи кооперация, идват енергото и вик, спират ти тока и водата, разкопават ти улицата.... А, ама сега се сетихме че няма газ .. разкопават ти улицата..... Славчото каза, че улиците асвалтирани с този заем няма да има право никой да ги пипа незнамси колко години. Само за това съм ЗА.
+2
 
 
Най-важното е парите да се разходват РАЗУМНО.И ако наистина всички конкурси за фирми изпълнители,срокове и качество на изпълнение се следи и провеждат от представители на Европейската банка за възстановяване и развитие,а не от хиените в Общината ,искрено се надявам тези пари да стигнат.
0
 
 
Малко са 30 милиона. 1 милиард трябваше да изтеглят и да оправят целия град, но да сложат асфалта, който слагат в Лондон.
+1
 
 
Г-н Керин след като си в опозиция кога най-после ще изтеглиш хората от Атака който работят в Общинските структури В момента Вие играете роля на мнима опозиция РЕЗИЛ Мислехме че имате поне милиграм мозък но уви и това нямате Не ставате за нищо
+2
 
 
Накратко искам да дам мнението си за всичко случващо се в града ни и в държавата ни: Много малка част от младите хора се интересуват от това какво се случва в общинския съвет или парламента(затрупани от ежедневни проблеми),това позволява на господата които сме "избрали" да правят каквото си искат и да крадат и залъгват постоянно.Пенсионерите в България са много по задружна и търсеща правата си група от нас младите,нещо не им харесва -БУНТ ПРЕД ОБЩИНАТА а ние нищо не правим.ЕВН са ни надупили,общината ни надупва,работодателите ни надупват обаче ние си стоим хубаво ни е.Това е много жалко но деиствителност.
0
 
 
Славчо препоръчвал на съветниците да четат учебниците по икономика? Паднах от смях!!! Този неграмотник завършил нещастното шофьорско ПТУ в Пловдив, ЗКПЧ от БНА, дава акъл на хората с висше образование и собственици на фирми! Доживяхме и тази наглост, този срам за нашия град! Заемът е обоснован напълно по кифладжийски, без да има изградена система за управление на транспортните потоци с видеонаблюдение. Ами сами сме си виновни като избираме нахални и безочливи управници! Сами трябва за изборите следващата година да издигнем независима от партиите кандидатура - интелигентен, с две висши образования, решителен в действията кмет, а не политик, който да мисли на коя партия да се дупи!
+1
 
 
Дреме му на цайсите на СлаФчо, тия милиони да не ги връща той.... И все пак, Славе, умната! Да не ни пишат по вестниците пак.... Ще заделяш в чекмеджето, ама по малко, да не личи! :)
+4
 
 
Честно казано като данъкоплатец се уморих да слушам за този заем. Че Пловдив има нужда от тези пари, да така е. Че за инфраструктура ще ги ползват ОК с две ръце. Но не ми трябва висше образование за да гледам как шопите за същото кандидатстват с проекти и като пичове си усвояват пари по разни ЕС програми. Сега значи НИЕ ще връщаме, а УМНИТЕ шопи, да такива са, ще продължат да се развиват а НИЕ ще цъкаме и ще им викаме - "сувенир с три букви....". Огорчен съм от местните велможи и некадърници!
+5
 
 
Абсолютно съм против /не че някой ме пита/, да бъде изтеглен този заем, за да спонсорираме ние всички новоизлюпената дребна партийка на айдуците, която няма все още и ужасно и е необходимо финансиране!
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Облагородяват Градската градина
Политическо противоборство в САЩ
Лято 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: