Гимишев: Обикалят по хотелите в Пловдив, а ни обясняват колко е лошо там

Автор: Цвети Тончева
Коментари (0)
20:27 / 15.12.2023
13391
Има калкулатор за изчисление на данъци, данъчната ставка е една и съща както в Пловдив, така и в Родопи. Това каза за Plovdiv24.bg председателят на Инициативния комитет "Стоп на кариерите в Белащица“ Павел Гимишев. Дори минавайки към община Пловдив има голяма вероятност такса смет да бъде по-ниска от сега. В момента такса смет в Белащица за фирми е 11%, а за физически лица е 8,7%. В Пловдив такса смет за физически лица е 1.8%, а за фирми е 3 %, каза Гимишев. Запазвайки статута си на село, ще запазим данъчните си оценки, заради това, че сме 5-та категория и такса смет ще падне, твърди той.

"Но ние не търсим по-ниските данъци. Ние търсим да бъдем част от Пловдив, защото се чувстваме пловдивчани и сме били част от Пловдив от 1987 година, когато изкуствено ни отделиха и създадоха тази община. Ние сме съпричастни с града, всичко това дава отражение и на нас. За нас е важно да сме свързани с Пловдив чрез градски транспорт, връщайки се в естествения си център", каза Гимишев.

Той отново поясни, че това, което се говори за данъците е манипулация и че Пловдив има различни данъци в различните райони. Не може да се сравняват апартаменти в Пловдив с къща на село, както и различните квартали са различни категории. 

По отношение на бюджета, селото и сега си няма собствен бюджет, а кметът управлява само един тракторист и една секретарка. Всички те се назначават от община Родопи.

"Ние нищо не сме получили за тези 40 години. Белащица е емблема, имаме ново строителство и природни забележителности. И в същото време през 2023 година няма канализация, ние сме на ями. 

По отношение на строителството, искаме да има общ устройствен план. "Родопи" няма капацитета да го изработи, а Пловдив има приети 2 ОУП. Тези земи с променен статут могат да бъдат вкарани в организирана територия. Ние сега се водим на местности  - Грамадите, Живака и др. Дори това не са направили - да се вкарат в регулация тези имоти и да станат част от организираната територия.

Моето лично мнение е, че ние в нашата страна не живеем в демократично, а в тоталитарно общество, и хората, които имат власт, по всякакъв начин се опитват да подтискат правото на суверена да изрази мнението си, и го заблуждава", посочи още Павел Гимишев.

Той разказа още, че още миналата година за водопровода е бил одобрен проект за 6 милиона и кметът на общината е отказал финансирането и е предпочел да прави канализацията в Марково. За училището и детската градина - това за проектите се чува вече 4 години, но все още няма действия. Един цял клас е отказан тази година, поради невъзможност децата да се приемат. Тези всички деца отиват да учат в Пловдив, родителите им ги карат и взимат, защото последният автобус за Белащица е в 20.30 часа. 

По думите на Гимишев, дори и в момента сградата на община "Родопи" е в центъра на Пловдив, а кметът обяснява колко е лошо в града. Нормално ли е също така, пита той, сесиите на Общинския съвет на "Родопи" да се провеждат в хотели в Пловдив.

"Обикалят по хотелите в Пловдив, а ни обясняват колко е лошо", каза Гимишев.

Виж коментарите (0)

Още по темата (147):
07.05.2024 Малка община, граничеща с Пловдив, настигна София по строителство и е първа по прираст
28.12.2023 Сигнал: Селата в община "Родопи" се разпродават!
20.12.2023 Кметът на село, в което живеят много пловдивчани: Ако станем част от Пловдив, ще му създадем доста проблеми
18.12.2023 Наливат 13 милиона лева в едно от най-близките до Пловдив села
18.12.2023 Кметът на община "Родопи" доволен, че Белащица не се присъедини към Пловдив
17.12.2023 Белащица няма да се присъедини към община Пловдив
Още новини от Новини от Пловдив:
Най-новото археологическо бижу на Пловдив се показа в целия си бл...
Не е "Столипиново", Центърът на Пловдив е, а от ОП "Чистота" подм...
Обрат! Обезщетение от 5 200 евро за Ральо Ралев!
Прокуратурата: Няма установено наличие на алкохол в кръвта на Кри...
Приятел на Кристиан: Трябваше ли по този начин да си научиш урока...
Затворът в Пловдив стана като хотел - бани, кухни, трапезарии


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).