ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Геният-математик демонстрира решението на Аполониевата задача
Автор: Екип Plovdiv24.bg 13:35 / 13.01.2011Коментари (15)21609
"Смело ще кажа, че до мен стои един гений", каза Славчо Атанасов на днешната среща в Община Пловдив с 18-годишния математик Радко Котев, предаде репортер на Plovdiv24.bg. Кметът  връчи на момчето поздравителен адрес, емблемата на Пловдив "Древен и вечен" и албумът "Пловдив завинаги" за изключителното постижение на малкият гений в областта на математиката, с което името на Пловдив се нарежда на челно място в историята на световната наука.

Радко Котев е 5-ят човек в света, решил Аполониевата задача, но за 1-ви път в света по негов способ. Това е изключително постижение, направено в областта на математиката.

"В разговорите с него ми стана ясно колко е скромен. Гордея се с това, че Радко е роден в Пловдив, защото да бъдеш пловдивчанин е чест и достойнство", развълнуван бе Славчо Атанасов.

При 18-годишният гений има наследственост: и двамата родители на момчета са математици. Роден е на 20.06.1992г. в Пловдив. Когато става на 3 години, семейството му се премества в Благоевград, където живеят до завършването на момчето на 3 клас. След това малкият гений и близките му заживяват в София. Майката на момчето споделя, че когато Радко е бил на 3 годинки, е решавал задачите за 1-ви клас, а в 1-ви клас е смятал отрицателните числа за 6 клас. 

В момента Радко Котев е ученик от Националната природо-математическа гимназия в София и смята това за много престижно. Признава, че няма проблем с никой от учебните предмети. И все пак най-труден му се вижда немския език.
За бъдещите му планове сподели, че сега е приет в "Глазгоу" Шотландия със специалност "Приложна математика и информатика".

"Никога не съм се стремил да постигна това нещо. След около 2 години работа по тази задача, достигнах до основният факт в моето решение. Отне ми около 2 месеца да го докажа. По принцип се бях отказал, но една сутрин взех едно листче, начертах си решението и конструкцията и взе, че стана. Амбицирах се да реша Аполониевата задача, защото учителят ми по математика Христо Стоянов в 9 клас при представянето на задачата, каза че много малко хора в света са я решили ", каза 18-годишният гений.

Т. нар. аполониеви задачи са задачи за построяване на окръжности, минаващи през дадени точки или допиращи се до дадени окръжности или прави. Първоначалната задача на Аполоний се състояла в намирането на всички окръжности, които се допират едновременно до три предварително зададени окръжности. Аполоний доказва, че броят им не надвишава 8.

След официалната част Радко Котев демонстрира решението си на задачата.



(C) ПОТВ


Още по темата: общо новини по темата: 3
13.01.2011 »
12.01.2011 »
18.12.2010 »






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Желая много успехи на това талантливо момче. Ще можем ли да го върнем у нас? Защо тези гениални деца не могат да се развиват в страната си?
+1
 
 
Браво , Радко. Желая ти здраве и успехи. = 73=
+2
 
 
Поздравления и много успехи му желая. Още веднъж се доказа, че в България има умни и талантливи хора и чрез тях нашата мила родина за пореден път остави своите следи в историята на науката.
+4
 
 
За такова нещо се дава званието "ПОЧЕТЕН ГРАЖДАНИН" на Пловдив, а не на знайни и незнайни еднодневки ! Макар,че това момче, с този си ум , вече е ГРАЖДАНИН НА СВЕТА ! Респект и поклон пред таланта !
"A man who does not think for himself does not think at all". Oscar Wilde
на 13.01.2011 г.
+2
 
 
На тази задача не можах да й разбера дори условието, камо ли да я реша. Браво на момчето. Таланта явно се ражда, но си остава 99% труд.
+2
 
 
евала както продължаваме да доказваме че българите сме много умен народ и без нас света нямаше да е такъв кавто е сега
+2
 
 
Поздравления за това момче! Успех в професионалното му развитие!!!
+3
 
 
Колко рядко чуваме за такива постижения...Ставаме горди, че имаме и такива таланти, гении в науката. Ако беше спортист сигурно постижението щеше да е на първите страници на националните новини... Колко жалко!
0
 
 
Браво на момчето!Но защо са го карали да решава задачи на 3 годишна възраст не ми стана ясно.Дано да не емигрира,но едва ли.
0
 
 
На момчето - браво. А общинарите каква работа имат да викат медии и да демонстрират такива цигански изпълнения като славчовото?
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
49-ото Народно събрание
Войната в Украйна
Великден 2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: