ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
ГЕРБ - Пловдив: Приходната част от бюджет 2011 е съшита с гнили конци
Автор: Екип Plovdiv24.bg 16:31 / 27.01.2011Коментари (11)4833
Като бюджет, изготвен от трите маймуни, оприличиха общинските съветници от ГЕРБ Павлина Кацарова, Надя Танева и Сузана Николова Бюджет 2011 г. на Община Пловдив, предаде репортер на Plovdiv24.bg. Днес се разбра, че ПП "Герб" Пловдив няма да подкрепи нито бюджета, нито тегленето на облигационния заем от Общината в размер на 9 млн. евро.

Според Сузана Николова управляващите в Пловдив се отнасят безкрайно безотговорно с най-важния документ за годината в Общината. Николова каза: "След нашите отчаяни опити да разберем кой е направил бюджет 2011, ще ви покажем кой го е сътворил", след което на масата в залата беше изкарана статуетка на 3 маймуни. "Това са БСП, които изобщо не са видели бюджета, ВМРО, които не бяха чути и малката симпатична група в Общинския съвет, които почти нищо не знаят", поясни в Сузана Николова.

Критиките към бюджета са много. Няма безпристрастност при неговото изготвяне. Целта му е сбъркана, защото според ГЕРБ целта на един бюджет е с минимални обществени разходи да се задоволят максимално нуждите на гражданите, а с този така изготвен бюджет това не може да стане. Безумно и нагло е изготвен според Николова бюджет 2011, в който няма място за всички граждани. 

Критиките към кмета за 300 000-те лв. за футболни билети и за решението на БСП за безплатните детски градини продължиха и на днешната пресконференция на общинските съветници от ГЕРБ. Общинските съветнички от ГЕРБ се възмутиха, че в документа липсват пари за текущи ремонти на детски градини и ясли, за култура, за ремонт на спортното училище, за диетично хранене и т.н., но има осигурени пари за футболни билети и забележете заделени 10 000 лв. за ведомствено  барче. 1 217 060 лв. са липсите в Бюджета за елементарна издръжка на не по-малко важни сектори. 

Надя Танева, шеф на "Социално подпомагане" попита защо, след като ще се дават пари за спорт, това е направено само за футбола, а защо не и за например баскетбола в Пловдив, който има един добър мъжки отбор и прекрасни деца в школата си или например за тенис, в който имаме представител от класата на Цветана Пиронкова

Не само с бюджета на града не са съгласни от ПП "ГЕРБ" Пловдив. Те се обявиха и срещу тегленето и на облигационния заем в размер на 8 млн. евро.

"Днес за пореден път сме изправени пред дилемата, Пловдив дали да ползва "пари на заем", но въпросът следва да бъде - Компетентно ли се прави това, колко е прозрачно и адекватно?", питат от партията.

Общинските съветници цитираха Покана за обществено обсъждане на облигационния заем на основание чл. 15 от Закона за общинския дълг, публикувана от Община Пловдив и кметът Славчо Атанасов, от която става ясно, че в негово лице има намерение да поеме задължение до 8 000 000 евро с начин на финансиране - чрез банков заем от банка, избрана при спазване изискванията на ЗОП.

"Същевременно от Доклада на Дирекция "Финансова политика" на Община Пловдив до Общински съвет става ясно, че се емитират облигации от Община Пловдив, което е нещо различно, нещо друго от това което е оповестено пред пловдивчани и обсъждано публично.Този безспорен факт показва умишленото въвеждането в заблуждение на гражданите на Пловдив", казаха още на днешната пресконференция.

Въпросите, на ГЕРБ са:

1. Защо се издават облигации от Община Пловдив, по които не може да се предоговаря лихвата и не може да се погасяват преди датата на падежа, както е при банковия заем, за какъвто се говори в обсъждането?.
2. Поведението на г-н Кмета и неговия екип съобразено ли е с тенденцията за падането на лихвите по банковите заеми и защо тогава се издават облигации с фиксирана лихва?
3. Облигациите на Община Пловдив ще се предлагат ли на първичния пазар по Закона за публичното предлагане на ценни книжа, тъй като такъв ред не е предвиден в Закона за обществените поръчки, на който се позовават в Покана до съгражданите ни?
4. Кой е институционалния инвеститор, въз основа на какви критерии е избран и от кого, понеже все пак той ще получва под формата на лихви пари от бюджета на Пловдив? Изискването по тази точка е ясно дефинирано в Закон за общинския дълг, чл. 50 ал.1 и ал. 2.

Отново от доклада на Дирекция "Финансова политика" на Община Пловдив в точка 1.2  става известно, че за периода 2011-2022 година, т.е. в следващите 11 години, не се предвижда увеличение на възнагражденията на работещите в бюджетната сфера. "Това обстоятелство буди смущение както за финансовата обосновка и планиране на разходите на Община Пловдив, така и поставя отново редица въпроси", поясни още Павлина Кацарова:
1. Служителите на Община Пловдив уведомени ли са за възприетото от Вашия екип управленско решение - в следващите 11 години да не се повишават трудовите им възнаграждения?
2. Как се планират разходите на Община Пловдив и упоменават ли се всички бъдещи такива?
3. Защо се прикриват бъдещи сигурни разходи, като им се придава вид на
малозначителни такива?

"Налице са и множеството процедурни нарушения на Закона за общинския дълг, а неяснотата какво задължение (заем или емисия облигации) иска да поеме Община Пловдив и г-н Славчо Атанасов говори само по себе си, колко "много" време и усилия са вложени от г-н Кмета и неговия екип обречен да работи без повишение на заплатата в следващите 11 години", завършиха срещата от ГЕРБ Пловдив.




(C) ПОТВ


Още по темата: общо новини по темата: 65
01.12.2011 »
01.12.2011 »
18.03.2011 »
17.03.2011 »
17.03.2011 »
17.03.2011 »
предишна страница [ 1/11 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
А, бе тия трите ли намериха да коментират "финансова политика"! Така наречения "Доцент" Павлинка е най-невероятното недоразумение в нашия град! Бих искал да видя човека направил я хабилитиран преподавател!?! В следващото побликувано СРС, като нищо може да се окаже, че и тя е звъняла на ЕГН :)
+2
 
 
Незнам за 3те маймуни, но знам че правите хората на маймуни, БИОДЖЕТА ЗА СОФИЯ Е 1 600 000 000 , А НА ПЛОВДИВ НЯМА И 180 000 000,За какви улици ми говорите и социална политика, то се видя че се УСРАХТЕ всишки там. в месният парламент.На последната сесия отидах до така наречените бащици, отвънка на паркинга кола под 40 000лв. не видях. За какво говорим? Какви са рялните ви доходи ????? В този така наречен биоджет повечето пари отиват по фирмите на хората вътре. Дайте да несе заблойдаваме.
+4
 
 
Те май трите маймуни са на картинката...Липсва им само партийния вожд - Кинг Конг - като фон...
+3
 
 
Положението е отчайващо - нито Кмета става за нещо, а тези трите "умни глави" още по - зле що за "експертки" по финансите са?????Дано се появят по- интелигентни и знаещи хора да спасят красивия ни град.
+3
 
 
В крайна сметка гербаджиите, без значение дали ги харесваме или не, поставям съвсем резонни въпроси, които нямат нужда от отговор. ВМРО го удариха на популизъм на гърба на общинския бюджет и развитието на гр. Пловдив. А замразяването на заплатите на работещите в Община Пловдив (при положение, че те са мизерни в момента) е просто излишно да бъде коментирано... няма такава гавра и предпоставка за корупционни практики или безотговорно отношение към работата.
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Бюджет 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба по Роберт Фицо
Купа на България, сезон 2023/2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: