ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Форумът "Пловдивски зимни ендокринни дни" събра водещи специалисти
Автор: Екип Plovdiv24.bg 12:10 / 25.02.2024Коментари (0)2546
©
Инсулиновата резистентност като метаболитно състояние бе темата на тазгодишното пето издание на Пловдивски зимни ендокринни дни, която събра водещи ендокринолози, андролози, физиолози, патофизиолози и специалисти по обмяната на веществата за споделяне на най-новите научни данни и клиничен практически опит.

Форумът се проведе на 24.02.2024 г. (събота) в Аудиторията на Учебен корпус – 1 на МУ – Пловдив. Събитието бе в хибриден формат (присъствено и онлайн) с над 100 участници, съобщават от вуза.

Организирани под егидата на МУ – Пловдив, петите ендокринни дни бяха под ръководството и модерацията на ръководителя на Катедрата и Клиниката по ендокринология проф. д-р Мария Орбецова, дм и се превърнаха в интересно академично обучително събитие с надграждаща образователна цел.

От името на ректора – проф. д-р Ангел Учиков, и на академичното ръководство на МУ – Пловдив откриващо приветствие към участниците поднесе заместник-ректорът по проектна дейност – проф. д-р Николета Трайкова, дм, която поздрави участниците за научното им вдъхновение и енергия, както и за избора на особено актуалната тема "Инсулинова резистентност“ и представянето на последните научни и клинични резултати за съвременното разбиране на това социалнозначимо метаболитно нарушение.

В своята откриваща лекция водещият ендокринолог професор Орбецова въведе аудиторията в мултидисциплинарната проблематика на инсулиновата резистентност. Тя се спря върху многото аспекти за разбирането и овладяването на това метаболитно нарушение като представи най-новите данни за същността, патофизиологичните и биохимични механизми на секреция и действие на инсулина за усвояването на глюкозата в трите таргетни органа (черен дроб, скелетна мускулатура и мастна тъкан), както и редица индекси за измерване степента на резистентност. Специалистът детайлно проследи причините за инсулиновата резистентност вследствие на затлъстяване и прекомерно хранене или т. нар. хранителен стрес, както и при диабет тип 2. В основата на повлияването и регулирането на инсулиновата резистентност е храненето и двигателната активност.

В лекционната част на събитието участваха академични преподаватели и клиницисти от Катедрата по ендокринология на МФ, които представиха оригинални и актуални данни по темата за инсулиновата резистентност и асоциираните с нея последващи патофизиологични процеси и метаболитни аномалии, свързани с редица от най-честите здравословни проблеми. Инсулиновата резистентност е в основата на социалнозначимите заболявания на нашето съвремие - болести на сърцето и сърдечносъдовата система, затлъстяване, диабет тип 2, неврологични и психични инциденти, депресии, нефрологични и хепатологични нарушения, гинекологични аномалии, фертилитет, дори рак и Алцхаймер.

Особено място бе отделено на лекциите за репродуктивните проблеми при мъже и жени, вследствие на инсулинова резистентност, представени обзорно от доц. М. Митков, д-р Д. Колева Тютюнджиева и д-р М. Илиева. Д-р Н. Ботушанов представи в детайли липидните нарушения при системна инсулинова резистентност, а д-р П. Няголова дефинира вродените и придобитите синдроми на тежката инсулинова резистентност.

Доц. д-р Катя Тодорова – гост-лектор от катедра “Кардиология, пулмология, ендокринология" на МУ-Плевен засегна ендокринните нарушения при бременност и развитието на физиологична и патофизиологична инсулинова резистентност. Бяха разгледани причините за метаболитната дисфункция, адипоцитната дисфункция, генерализираната инсулинова резистентност, както и концепцията за метаболитно програмиране. Специалистът акцентира на ролята на прецизното проследяване за овладяването на влошена патологична инсулинова резистентност в този период.

Специален гост-лектор на събитието бе изтъкнатият специалист проф. Маурицио Нордио от Университет "Ла Сапиенца“ и Швейцарско-италиански университет – Рим, който е един от първите изследователи на мелатонина. Той представи ключовото значение на метаболитния баланс като лабиринт и сложен метаболитен комплекс. Международно признатият учен представи съвсем наскоро публикувани международни проучвания за затлъстяването, зависимостта от захар, преддиабета. Професор Нордио разгледа инсулиновата резистентост не като болест, а като променящо се състояние в светлината на последните изследвания върху микробиома и микробиом-зависимите механизми и ефекта на терапията с някои натурални съставки. "Инсулиновата резистентност не е болест и няма магическо хапче.“- каза в отговор на многобройните въпроси италианският специалист и допълни, че трябва и пациентът и лекарят да свършат всеки своята работа – за правилна диета, полезна храна и повече движение. "Отговорността, как избира да живее е на пациента, лекарят трябва да го насочи към правилния избор, но не може да го направи вместо него“ – обобщи професор Нордио.

След активната дискусия по зададените въпроси от залата и от он-лайн включилите се, равносметката и през тази година е, че Пловдивските зимни ендокринни дни се налагат като особено ценен и с много добавена научна и познавателна стойност конферентен форум в МУ–Пловдив. Организатори и участници изразиха увереността и очакването си за следващото шесто издание, в което ще продължат темата за инсулиновата резистентност, но от ракурса на имунната система и канцерогенния риск.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба по Роберт Фицо
Купа на България, сезон 2023/2024
Природни стихии
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: