ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Фондация "Отворени Изкуства" отговаря на обвиненията
Автор: Екип Plovdiv24.bg 09:04 / 29.06.2012Коментари (1)3543
©
Разчет на отпуснатите средства по отделните проекти по години
По повод разразилия се скандал и обвиненията на частни галеристи, Фондация "Отворени Изкуства" разпространи следното прессъобщение:

Фондация "Отворени Изкуства" е учредена от Катрин и Веселина Сариеви през 2007 година в Пловдив като юридическо лице за осъществяване на общественополезна дейност, създадено съгласно Закона за юридическите лица с не-стопанска цел. Фондацията е регистрирана в Централния регистър към Министерство на правосъдието, към което подава ежегодни финансови и текстови отчети за дейността си. Преди да бъде отделена в самостоятелна юридическа форма и регистрирана като фондация "Отворени Изкуства" между 2005 и 2007 година концепцията "отворени изкуства" е програма за некомерсиална културна политика в дейността на Галерия Сариев.

Проектите си Фондация Отворени Изкуства осъществява, чрез набиране на благотворителни активи, получаване на дарения от отделни граждани, търговски дружества, общински и държавни учреждения и фондове и чрез привличането на партньори, подкрепа чрез доброволен труд. Средствата се набират предимно на конкурсен принцип по конкретни програми и грантове. Всяка от финансиращите организации получава детайлни отчети при приключване на проектите.

МИСИЯТА НА ФОНДАЦИЯТА И НОЩТА

Мисията на Фондация "Отворени Изкуства" е да работи за осмисляне, активизиране и комуникиране на града със средствата на изкуството. С тази идея, през 2005 година, Веселина Сариева инициира авторски защитения проект "Нощ на музеите и галериите - Пловдив" и го организира с подкрепата на група съмишленици, обединени в не-юридически регистриран "Организационен комитет" (в него като представители на отделните институции влизат: Красимир Линков - директор на ГХГ-Пловдив, Ваня Атанасова - председател на Сдружението на частните галеристи и като гражданин - Мария Капон). През 2007 година с учредяването на Фондация "Отворени Изкуства" и протокол от "Организационния комитет" през 19 юни 2007, Фондация "Отворени Изкуства" се превръща в Базов организатор на ежегодната "Нощ на музеите и галериите - Пловдив".  

ГОДИШНА ПРОГРАМА 2007-20012

От 2007 година с официалната регистрация на Фондация "Отворени Изкуства", започва изготвяне на проекти за целогодишната и ежегодна програма. В годишната дейност са заложени основно проекти и събития в програмите: "Нощ на музеите и галериите", "Град и култура". От 2011 година Фондация "Отворени Изкуства" стартира "Образователна програма за съвременно изкуство". Отделно извън тези платформи са подпомагани отделни каузи и събития.

Програмата "Нощ на музеите и галериите" обхваща базово организиране, програмиране, координиране, реклама и иницииране на съпътстващи специални арт-проекти за събитието в Пловдив. Реализирани издания: 2007, 2008, 2009, 2010, 2011 година. Традиционен съ-организатор е Община Пловдив.

Програмата "Град и култура" е програма, чиито първи иницииран авторски проект е "Улица Отец Паисисй" през 2010 година с последвали издания през 2011 и 2012 година и "Проект 01" през 2010. Днес в програмата влиза и съвместният проект "Беседка за града". Тук са и подинициативите като - включване в акцията към "Казуса кино Космос" през 2011 година.

Програмата "Образователна програма за съвременно изкуство" е в подготовка от 2010 година и включва годишни събития като "Въведение в съвременното изкуство - Образователен курс" през 2011; "Неделни лекции" и "Разговори с творци" през 2012 година. Тук също са "Форум Колекционери" 2011 година и подкрепа за ежемесечното издание "artnewscafe бюлетин" 2010, 2011, 2012 година. 

ФОНДАЦИЯ ОТВОРЕНИ ИЗКУСТВА И НОЩТА

В концепцията на "Нощ на музеите и галериите", многократно публикувана и обществено достъпна на сайта на събитието, още от първото издание е упоменато: "Събитията в програмата са продуцирани основно от участващите културни институции." Своят принос за цялостната програмата на събитието Фондация "Отворени Изкуства" е давала през годините чрез платформите си: "Специални проекти Нощ" и "Град и публични пространства".

По отношение на финансовите ангажименти към участниците в събитието - Фондация "Отворени Изкуства" набира средства за равноправната реклама на всички участници и оповестяване на техните програми, както и за реклама на цялото събитие "Нощ на музеите и галериите". Всички останали актове на подкрепа от страна на организатора, които ежегодно са получавали участниците в Нощта, нямат финансов еквивалент.

През 2010 при промяна в статута на регионалните музеи и Градска художествена галерия и преминаването им към делегирани бюджети, беше взета мярка за обезпечаване на извънредния труд на служителите и битовите разходи. Вследствие на това, през 2011 година със съдействието на Фондация "Отворени Изкуства" е организирано финансиране от КЦМ-2000 АД, разпределено между: Регионален исторически музей, Градска художествена галерия, Регионален етнографски музей, Регионален природонаучен музей, Регионален археологически музей.

Същите институции имат изричното съгласие за подкрепа и през 2012 година.

За 2012 година съвместно с "Фондация Америка за България" по инициатива на Фондация "Отворени Изкуства" е организиран "Фонд Музеи" за реализиране на специален проект в "Нощ на музеите и галериите", към който могат да кандидатстват регионалните музеи и ГХГ-Пловдив. Вследствие на получените проекти от три институции: Регионален исторически музей, Регионален етнографски музей, Регионален природонаучен музей, с паричната сума от 5000 лева за реализация на проекта "Нощ на фотографията" е награден Исторически музей - Пловдив. 

ФОНДАЦИЯ ОТВОРЕНИ ИЗКУСТВА И ФОНДАЦИЯ АМЕРИКА ЗА БЪЛГАРИЯ

От август 2009 година Фондация "Отворени Изкуства" започна партньорска работа с "Фондация Америка за България". През първата година това партньорството беше ориентирано основно към жест на подкрепа за "кризисно подпомагане на реализацията" на "Нощ на музеите и галериите". За 2010 година от страна на Фондация "Отворени изкуства" към Фондация "Америка за България" беше предложена за финансиране детайлно описана годишна програма и подробно разчетен бюджет. Процедурата по избиране на проекти, протичане и отчитане беше коректно както за 2011, така и в последвалата 2012 година и партньорството беше подновявано на база на нови предложения и интерес към отделните културни проекти.

Вследствие на случилото се 26-28 юни 2012 (нападателната среща на 26 юни 2012 в Археологически музей, инициирана от г-жа Дякова и на информационната среща в artnewscafe на 28 юни 2012, инициирана от Фондация "Отворени Изкуства") за първи път беше повдигнат въпрос, който аргументирано обърна внимание към проблемите на частните културни организации, а именно - галериите. В последните години тези културни пространства не престават да изпълняват обществени културни задачи, а възвращаемост във финансовата криза липсва. Поради този факт, на срещата от 28 юни 2012 с консенсус от присъстващите частни галерии и Фондация "Отворени Изкуства" се взе решение да бъдат оформени и предложени за обезпечаване техните разходи. 

По общо решение тези бюджети ще бъдат взети от сумата, с която Община Пловдив подкрепя ежегодно събитието.
От своя страна Фондация "Отворени Изкуства" предложи и другите държавни организации като "Държавен архив" и Народна Библиотека "Иван Вазов" да бъдат подпомагани по същия принцип. 


Организациите, на които няма да бъде предложена подкрепа са търговските обекти - клубове, книжарници, и други обекти от програмата "Култура и Клуб".

Фондация "Отворени Изкуства" приема тези принципи да залегнат в бъдещото структуриране на бюджета и организирането на Нощта на музеите и галериите - Пловдив.

До излизане на официално изказване и официална позиция, както на Община Пловдив, така и на всички финансови партньори на събитието, с които предстои подписване на съответните договори за подкрепа, Фондация "Отворени Изкуства" не се ангажира с реализиране на "Нощ на музеите и галериите - Пловдив" 2012.



Още по темата: общо новини по темата: 7
09.08.2012 »
08.08.2012 »
03.07.2012 »
29.06.2012 »
28.06.2012 »
28.06.2012 »
предишна страница [ 1/2 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Я да види Хаджията как така годишната издръжка е нараснала три пъти за две години?? Не му се вярва на него хората да са сега три пъти повече, значи какво остава - вземат три пъти повече парички!
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Бум на коклюш в България
Убиха Мартин Божанов - Нотариуса в София
Конфликт Израел-Газа
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: