ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Фондация "Америка за България" подкрепя Веселина Сариева и "Нощта на музеите и галериите"
Автор: Екип Plovdiv24.bg 18:11 / 29.06.2012Коментари (11)4113
© Plovdiv24.bg
Такова стълпотворение рядко може да се види на културно мероприятие, особено в подобен час на денонощието
След завихрилия се конфликт между основния организатор на фестивала "Нощ на музеите и галериите", станал емблематичен за Пловдив през последните години, и галеристи от града под тепетата, позиция по темата бе изпратена до Plovdiv24.bg и от основния спонсор на събитието - фондация "Америка за Бълария". Публикуваме целия текст без съкращения и промени:

Фондация "Америка за България" е създадена през 2008 година и е най-голямата частна филантропска организация в България. Със своя бюджет от $ 400 милиона, фондацията подкрепя проекти в шест ключови области, една от които е "Изкуство и култура". От създаването си до днес, Фондацията е одобрила 330 проeкта за над 100 милиона долара. Само в областта на "Изкуството и културата", подкрепата ни e за повече от 111 проекта на обща стойност над 7 милиона долара.

"Нощта на музеите и галериите в Пловдив" е едно от най-значимите културни събития в България - никаде другаде в страната ни няма толкова масово посетена и добре организирана Нощ. София също отстъпва значително в тази инициатива, въпреки че в столицата разнообразието от музеи и галерии е по-голямо. Една от причините за успеха е професионализмът и огромния ентусиазъм и енергия, която Веселина Сариева и нейния екип от млади хора влагат в организацията на пловдивската Нощ.

През 2009 г., впечатлена от усилията на Веселина Сариева да допринесе за оживяване на културното пространство в Пловдив и България като цяло, Фондация "Америка за България" отпусна дарение на стойност 13,190 лв. на фондация "Отворени изкуства" за изготвяне на рекламни материали и популяризиране на събитието. От тогава през годините сме подкрепяли не само "Нощта на галериите и музеите", но и много други инициативи на Фондация "Отворени изкуства" - "Улица Отец Паисий", подкрепа за ежемесечното издание "artnewscafe бюлетин", Фон: млади автори - "Проект 01", "Въведение в съвременното изкуство - Образователен курс", "Неделни лекции", "Разговори с творци" и "Фонд Музеи".

Изискванията на Фондация "Америка за България" за кандидатстване, осъществяване на проектите и отчетност са стриктни. За малко над трите години от своето създаване само в областта "Изкуство и култура" сме получили над 1000 проекта за грантове, а сме одобрили и дарили средства за 111 проекта на едва 65 организации. Договорът за дарение с всяка от тези организации съдържа строги правила за отчетност, които държим да се спазват. От първото дарение през 2009 г. до сега, Фондация "Отворени изкуства" безупречно е отчитала средствата, които сме дарявали по предварително изготвен бюджет, и отчетите са били одитирани и приемани от органите, които са натоварени с тази функция при нас.

Освен с Фондация "Отворени изкуства", в Пловдив сме работили със сдружение "Изкуство днес", което представя съвременно изкуство в "Баня Старинна", с частния театър "Хенд", на когото помогнахме да направи театрална зала и да постави няколко представления, с Фондация "МузикАртисимо", която организира "Дни на музиката в Балабановата къща" - събитие, което получи наградата на Българско национално радио за проект на годината през 2011.

Фондация "Америка за България" не е само основен спонсор на Нощта в Пловдив, а също осигурява съдържание за нея. През септември 2011, на "Нощта на музеите и галериите" гостуваха два фестивала, подкрепени от Фондация "Америка за България" - "Фортисимо Фест", който представи прекрасен концерт от класически произведения в Античния театър, и A to Jazz, който огласи улиците и клубовете с великолепни джаз изпълнения. И двете събития бяха безпланти и със свободен достъп за всички гости на Нощта.

За трите години, през които я подкрепяме, Нощта набра голяма популярност и славата й се разнесе извън рамките на Пловдив. От около 15,000 посетители през 2009, на миналогодишното издание се стекоха над 40,000 души, около 60% от които бяха туристи от България и чужбина. Нощта е важна не само за културата, но и за икономиката на града - тези туристи и посетители ползват хотелите, ресторантите и пазаруват в магазините.

Магията на пловдивската "Нощ на музеите и галериите" не е само плод на усилията на фондация "Америка за България" и на фондация "Отворени изкуства". Тя е плод на доверието и съпричастието на всички музеи, галерии, хора на изкуството, културни активисти, както и на цялата пловдивка общественост. Тя е плод на подкрепата на Общината и други организации, които подпомагат събитието със средства или материали. За нас подкрепата на обществото е сред най-важните предпоставки за успеха на всеки проект - било то фестивал, концерт или друго културно събитие. Ако институциите, които участват в културния живот на града не искат "Нощта", ние не бихме могли да им я дадем насила. За нас фондация "Отворени изкуства" е коректен и желан партньор, а Веселина Сариева е един от най-изявените културни активисти в България. Ето защо вярваме, че нашето сътрудничество ще продължи да дава добри резултати не само в Пловдив, но и във всеки друг град, който би ни приел с ентусиазъм.

Надя Захариева
Програмен директор "Изкуство и култура"
Фондация "Америка за България"

29 юли 2012 г.


В изказването си пред нашия сайт главният организатор на събитието Веселина Сариева заяви, че дали тази година ще има "Нощ на музеите и галериите" зависи от спонсорите и тяхната реакция на разразилия се конфликт. След реакцията на основния спонсор ние, от Plovdiv24.bg се надяваме събитието да се случи. През 2010 г. бяхме поканени за медиен партньор и с радост и гордост се включихме и изпълнихме тази си задача напълно безвъзмездно. Нашите редовни читатели знаят, че рядко си позволяваме да публикуваме собственото си мнение по който и да било въпрос. В случая обаче смятаме, че подобен фестивал, уникален по рода си, предизвикващ такъв интерес и позитивни емоции, както сред пловдивчани, така и привличащ много посетители в нашия град, трябва да продължи да съществува, а все по-големият интерес към събитието показва, че главният организатор е напипал правилната концепция.


Още по темата: общо новини по темата: 7
09.08.2012 »
08.08.2012 »
03.07.2012 »
29.06.2012 »
28.06.2012 »
28.06.2012 »
предишна страница [ 1/2 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
-1
 
 
Вижте предишната статия, която има една показателна табличка: https://www.plovdiv24.bg/novini/plovdiv/Fondaciya-Otvoreni-Izkustva-otgovarya-na-obvineniyata-362845 И тогава възниква въпросът: Как така годишната издръжка е нараснала три пъти за две години?? Не ми се вярва хората да са сега три пъти повече, значи какво остава - вземат три пъти повече парички!
-1
 
 
Фондация "Америка за България" - няма такъв филм.С офшорки се крадат парите на хората и после се връщат уж под формата на дарение.Америка никога не е подкрепяла България в някакво начинание и едва ли тази корумпирана държава би дала нещо ако няма яка кльопачка след това.Единственото,което подкрепиха братята американци беше източването на България и приемането на комунистите на тяхна територия,забележете с парите които окрадоха тук за да ги вложат във фалиралата им икономика.Същото прави и Англия като прибра всички руски олигарси и сега те са основната финансова инжекция.
+2
 
 
Пак ще напиша, че за мен "Нощта" си е прекрасна инициатива и искрено се надявам тя да продължи да съществува в НАШИЯ град, а не някъде другаде... Не знам колко може да се печели от изкуство, но ако може - браво на успелите!
+1
 
 
Така се прави в света на голямата политика. Когато някой се насере, с извинение, и се размирише яко, идва "големия брат" и го забърсва за пред хората. В случая - с декларация. И за малките деца обаче е ясно, че не финансирането и разходването на средствата са ГЛАВНИЯ ПРОБЛЕМ, а проблемът е едноличното присвояване на МАРКАТА И ЛОГОТО (за пари говорим) "Нощ на музеите и галериите" от госпожицата Сариева и съответно търговията с него. И това ако е култура, този път без извинение, да се хванем дружно за кобура !Да не говорим пък за "морала" на фондация "Америка за България" , която преди време не се посвени да влага сериозни цифри в изданията на един кредитен милионер, забегнал в Сингапур понастоящем. За по-късопаметните, ето линкче -->http://www.klassa.bg/news/Read/article/191963_Фондация+"Америка+за+България"+си+"купи"+медии....Това е положението, мили мои. "Хората правят фалшиви пари, а парите правят фалшиви хора !" На гърба на Пловдив в случая, за наше всеобщо съжаление.Разпознавайте пошлото и го посочвайте с пръст. Само така може да се движим напред.Със скоростта на охлюв уви, но такава ни е народопсихологията за съжаление.p.sДа, аз съм Христо Андонов - уволнения от общината. Отказвам да се влея в хора на анонимните писачи и заставам с името си зад думите си, защото нищо не ми е по-скъпо от Истината !
0
 
 
А3,също подкрепям Веселина Сариева!!!
+1
 
 
две педи статия за една нощ . . . 5 реда за рокадата на тока и парното . ... нощта на музеите по дневна тарифа!!
+2
 
 
Дано да се състои това чудесно събитие , а недоволните " галеристи " с основно образование да го духат , с извинение !
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Ботев в Първа лига, сезон 2023/2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Български национален отбор по футбол
Лято 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: