ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Фишовете, които ни лепят по стъклата на колите в Пловдив, са незаконни
Автор: Диана Бикова 10:36 / 09.03.2023Коментари (3)23827
© Plovdiv24.bg
Върховният административен съд обяви за нищожни два члена от Наредбата за организацията на движението и паркирането на територията на Община Пловдив, с които се налагат глоби за маловажни нарушения. Със съдебното решение отпадат чл. 42, ал. 1-4, и чл. 43, ал. 4.

Текстовете в първия член регламентират налагането на глоба с фиш, който се лепи на стъклото на автомобила, а на втория - налагане на административно наказание, ако санкцията не се плати в 7-дневен срок. Обявяването на двата члена за нищожни е с аргумент, че повтарят текстове от Закона за движение по пътищата, предаде репортер на Plovdiv24.bg

Казано по-простичко - фишовете, които органите на реда лепят по стъклата на колите в града под тепетата, са незаконни.   

Казусът стигна до ВАС след касационна жалба от гражданин. На 21.01.2021 г. на М. Попов е съставен фиш за 20 лева, защото спрял до друго паркирано пътно превозно средство от страната на движението. Половин година по-късно жалбоподателят получил покана за доброволно плащане на глобата и му е изпратен екземпляр от фиша. 

Жалбоподателят не е жител на Пловдив, временното му пребиваване и управлението на лек автомобил на територията на същата, с оглед дефинирания в чл. 1 от Наредбата предмет на уредба, го поставят под действието на въведените с нея правила за поведение. 

В хода на съдопроизводството магистратите достигат до извода, че при приемането на Наредбата през 2012 година е допуснато нарушение на административно-производствените правила, тъй като проектът не е бил публикуван на интернет страницата на община Пловдив най-малко 14 дни. 

Предмет на процесната наредба, съгласно чл. 1 от същата, са въпросите за местните изисквания за ограничения, забрани, санкции и контрол, свързани със спирането, престоя и паркирането на пътни превозни средства /ППС/ на територията на град Пловдив. Като основание за приемането й са посочени чл. 21, ал. 2 ЗМСМА, чл. 76, ал. 3 АПК, чл. 8 ЗНА и чл. 23, във връзка с чл. 19, ал. 1, т. 2 ЗП и чл. 99 от Закона за движението по пътищата.

Оспорените разпоредби на чл. 42, ал. 1-4 от Наредбата регламентират налагане на глоба с фиш за маловажни нарушения, установени при извършването им, регламентират реквизитите на фиша, процедурата, когато санкционираното с фиш лице оспори нарушението или размера на наказанието и процедурата при отсъствие на водача на неправилно паркирано моторно превозно средство. Систематичното тълкуване на разпоредбата на чл. 43, ал. 3 с останалите разпоредби от същия член води до извода, че не се въвежда различен състав на нарушение от този по ал. 1, а само се уреждат маловажните случаи на нарушения, съставляващи неправилно паркирано моторно превозно средство, установени в отсъствие на нарушителя – водача.

Разпоредбата на чл. 43, ал. 4 от Наредбата предвижда налагане на наказание за нарушение на конкретно посочени в нея разпоредби от самата наредба. Същите предвиждат забрани за престой и паркиране на конкретно посочени места, въвеждане на задължение за участниците в движението да съобразяват своето поведение със сигналите на длъжностните лица, упълномощени да регулират или да контролират движението по пътищата, както и със светлинните сигнали, с пътните знаци и маркировката, както и указания за разполагане на пътното превозно средство при престой и паркиране в населените места, включително на път с еднопосочно движение.

Общинският съвет няма нормотворческа компетентност да регламентира налагането на глоби с фиш за маловажни случаи на административни нарушения, установени при извършването им. Съгласно чл. 39, ал. 2, изр. 1 от Закона за административните нарушения и наказания (ЗАНН) налагането на глоби с фиш за маловажни случаи на административни нарушения, установени при извършването им, може да бъде предвидено само в закон или указ.

При анализ на съдържанието на разпоредбите на чл. 42, ал. 2-4 от Наредбата се установява, че същите почти дословно преповтарят разпоредбите на чл. 186, ал. 2,3 и 7 ЗДвП. В противоречие с чл. 8 ЗНА оспорените разпоредби преуреждат отношения, които вече са уредени с нормативен акт от по-висока степен, т.е. налице е изчерпателна и детайлизирана уредба, поради което общинският съвет не разполага с компетентност да приеме разпоредби с такъв предмет.

По аналогичен начин стои въпросът с оспорената разпоредба на чл. 43, ал. 4 от Наредбата. Целта, с която е приета същата е да се санкционират нарушения свързани с правилата за движението по пътищата и задълженията на участниците в това движение.

Тези обществени отношения, както бе посочено, са предмет на регулация от ЗДвП, включително като са предвидени състави за нарушения и съответстващите им наказания при нарушение на правилата за движение. Следователно оспорените норми от Наредбата на Общински съвет – Пловдив преуреждат отношения, които вече са уредени с нормативен акт от по-висока степен, поради което общинският съвет не разполага с компетентност да приеме норми с такъв предмет.

ВАС обявява нищожността на чл. 42, ал. 1-4 и чл. 43, ал. 4 от Наредбата за организацията на движението и паркирането на територията на Община Пловдив и осъжда градската администрация да плати общо 570 лева разноски по производството.


Още по темата: общо новини по темата: 2373
23.04.2024 »
22.04.2024 »
21.04.2024 »
21.04.2024 »
13.04.2024 »
05.04.2024 »
предишна страница [ 1/396 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
на 09.03.2023 г.
+1
 
 
Така и не разбрах дали мога законно да паркирам където си искам
+1
 
 
И сега всеки започва да спира където си иска, защото няма да му пука, че ще го залепят..
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
Купа на България, сезон 2023/2024
Дублиращ отбор на ПФК Локомотив
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: