Ето новите критерии за прием в първи клас в Пловдив

Автор: Мариана Панчева
Коментари (0)
08:14 / 29.01.2019
20333
Plovdiv24.bg обръща внимание на родителите с бъдещи първолаци - за публично разглеждане е публикувана Наредбата за изменение и допълнение на Наредбата за прием на ученици в първи клас в Пловдив. Заложените корекции касаят правилата и критериите, съгласно които следва да бъде направен приемът при наличие на повече кандидатстващи деца, отколкото са свободните места за дадено училище. Добавени са възможности за децата, чийто майчин език е ромски, както и възможност за съгласуване на проекта на училищния план-прием при определени обстоятелства.

"С промените ще се дадат предимства при кандидатстването на децата с брат или сестра в съответното училище, които са до 12-годишна възраст; на осиновените деца и децата в приемни семейства, както и на децата от семейства с повече от две деца. Дава се възможност за регулиране на училищния план-прием за първи клас от страна на Община Пловдив и Регионалното управление на образованието. Децата, чийто майчин език е ромски, ще могат да бъдат насочвани към училища с други прилежащи райони при определени условия", обясняват от общинската администрация. 

Приемат се ново заявление за участие в централизирано класиране за прием в първи клас, ново приложение с критерии за класиране, точки за тях и документи, които доказват съответните критерии, както и ново приложение със заявление за записване. Plovdiv24.bg публикува новите критерии и точки към тях:

Критерий 1: Деца с постоянен или настоящ адрес (за всяко от желанията се ползва само един от следните критерии, който е по-благоприятен за детето; при определяне на конкретния критерий за осиновените деца и децата в приемни семейства може да се ползва адресната регистрация на един от осиновителите/приемните родители, ако е по-благоприятна от тази на детето):

120 точки получава дете, живеещо в прилежащия район на училището, а постоянният или настоящ адрес не е променян в последните над 3 години преди подаване на заявлението за кандидатстване;

120 точки се дават също и независимо къде е адресът и от кога е регистрацията, но детето има брат/ сестра до 12-годишна възраст, които са ученици в желаното училище. Братът/сестрата не трябва да са навършили 12-годишната възраст към началото на учебната година, за която кандидатства детето, т. е. към 15-ти септември на съответната календарна година. (Ползващите този критерий не могат да ползват критерий №4).

90 точки -  в прилежащия район на училището повече от 1 година, но адресът е променен в периода през последните от 1 до 3 години преди подаване на заявлението за кандидатстване.

60 точки - в прилежащия район на училището, но адресът е бил променен през последната една година преди подаване на заявлението за кандидатстване.

30 точки - живее в Община Пловдив, но извън прилежащия район на училището

0 точки - живее извън Община Пловдив.

Критерий 2: Дете с трайни увреждания над 50 % - 2 точки.

Критерий 3: Дете с починали родители:

с двама починали родители - 4 точки;

с един починал родител - 2 точки.

Критерий 4: Наличие на други деца от семейството, обучаващи се в училището - 2 точки. (Този критерий се ползва само за децата, които не са ползвали критерий 1.1.2).

Критерий 5: Деца, завършващи подготвителна група в избраното училище, които са записани преди 1 декември на предходната календарна година (ползва се само за училищата, в които има подготвителни групи) - 2 точки.

Критерий 6: Деца с постоянен или настоящ адрес в района на училище, който граничи с района на училището, за което кандидатстват, независимо от датата на адресна регистрация - 2 точки.

Критерий 7: Деца от семейство с повече от две деца (децата следва да са до 18-годишна възраст и всички да са адресно регистрирани на един и същ настоящ адрес). Възрастта на децата се проверява към началото на учебната година, за която кандидатства детето (15-ти септември на съответната календарна година) - 2 точки.

Критерий 8: Всяко дете получава допълнителни точки по реда на посочените от родителя (настойника) училища, за които кандидатства:

за училище по първо желание - 7 точки;

за училище по второ желание - 5 точки;

за училище по трето желание - 3 точки;

за училище по четвърто желание - 1 точка;

за училище по пето желание - 0 точки.

Виж коментарите (0)

Още по темата (231):
25.04.2024 Обявени са новите места в ДГ "Каменица"
11.04.2024 Започна кандидатстването за прием в първа група на детските градини в
Пловдив
24.03.2024 Важно: Задължително предучилищно образование за децата в Пловдив
12.03.2024 Ясни са резултатите от поредното класиране за прием в детските заведения в Пловдив
13.02.2024 Приключи поредното текущо класиране за прием в детските заведения в Пловдив
12.12.2023 Ясни са резултатите от последното за 2023 г. класиране за прием в детските заведения
Още новини от Новини от Пловдив:
Локомотив блъсна камион на малко познат прелез в Пловдив
Три автомобила са замесени в опасната каскада в Кючука
Кола се обърна в Кючука, пожарникари вадят жена и дете
Пловдивчанка напъха 20 000 лева в найлонова торба и ги пусна през...
Патрулка не спря на "Стоп", пострадаха полицайка и шофьорка
Отбелязаха 50 години от създаването на отделението по диализно ле...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).