ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Ето как полицаят на годината от I РУП в Пловдив залови бандити
Автор: Екип Plovdiv24.bg 10:02 / 18.01.2016Коментари (1)3943
©
Kогато не е на работа, младши инспектор Емануил Манолов от I РУП в Пловдив, който стана полицай на 2015-а, прекарва часове и в залата за борба в Асеновград. Тренира непрофесионално, за да поддържа спортна форма. Според него тя му е много необходима при залавянето на престъпниците.

В свободното си време Манолов и приятелката му обичат да ходят на кино или да се разхождат по Родопите. Любимото им място са водопадите край Бачковския манастир.

Миналата година Емануил Манолов предотврати две крупни кражби в жилища и арестува извършителите. Единия задържал след 300 м преследване, а другия заловил на местопрестъплението - обирджията се бил скрил под масата в чужд апартамент. 

В първия случай 25-годишният служител на реда бил в Асеновград, където живее с родителите и приятелката си.

"Беше на 25 юли м.г. около 0,40 ч. Чух шум от спиране на кола и през терасата си забелязах двама да разпъват метална стълба пред съседната кооперация", разказва полицаят.

Той веднага разбрал, че има нещо нередно, грабнал служебната си карта и изскочил навън. Баща му Петър го последвал. Приближавайки до съмнителните мъже, видели, че единият прикрепя стълбата, а другият се е покатерил до първия етаж и разбива остъклен балкон. 

Жилището било на известен асеновградски бизнесмен, търгуващ с климатици. По това време той отсъствал от дома си. Вероятно бандитите са имали информация и са планирали удара.

Манолов им извикал, че е полицай, и се легитимирал. Крадецът върху стълбата скочил на земята, а съучастникът му ударил с метален предмет баща му по ръката и крака. Възрастният човек се строполил на земята.

Престъпниците се разбягали в различни посоки и зарязали колата си. Впоследствие в нея са намерени пари и инструменти за взломяване. Младши инспекторът хукнал след нападателя. Настигнал го след гонка по улиците. 

Тъй като нямал мобилен телефон у себе си, за да се обади в РУП - Асеновград, Манолов закарал обирджията там на крака. Оказало се, че той е опасен престъпник, член от организирана група за домови кражби, от която пропищял целият регион.

Другият е рецидивистът с 10 присъди Петър Николов-Пашката, смятан за един от най-добрите касоразбивачи у нас. Той успял да се покрие и бил обявен за общодържавно издирване. 

Арестуван е на 29 август м.г. в Пловдив в квартирата на любовницата си. При претърсването са открити 1840 лева, 1033 долара, 2000 евро, GSM-и, електрошокова палка и лаптоп, задигнати от касоразбивача.

Два месеца след като заловил бандита в Асеновград, младши инспектор Емануил Манолов сложил белезници и на друг апаш с богат криминален опит. 

На 21 септември м.г. полицаят бил нощна смяна с колегата си Сергей Бочуков, когато дежурният на I РУП ги изпратил на адрес в пловдивския квартал "Кючук Париж".

Малко преди 2 ч през нощта на тел. 112 се получил сигнал от гражданин, че някой се е промъкнал в апартамента на съседа му. На място двамата униформени видели, че дограмата на терасата е отворена. 

Пристигнал и втори автопатрул, който предприел заградителни мероприятия отвън, а Манолов и колегата му влезли в жилището през балкона. Вътре всичко било с главата надолу, личало си, че обирджията е ровил навсякъде.

"Открихме го под масата в една от стаите. Държеше в ръка спрей, но не му дадохме възможност да го използва или да окаже съпротива", обяснява Емануил Манолов.

Той не се смята за герой и бил изненадан, когато спечелил приза "Полицай на годината". Манолов е категоричен, че заслугата е и на колегите му, тъй като изпълнява задълженията си в екип. 

Младши инспекторът има едва 3 г. стаж в системата на МВР, но вече е награждаван многократно от началниците си. В I РУП казват, че се отличава с ентусиазма си в работата, с който заразява и другите служители.

Самият Манолов признава, че винаги е искал да бъде полицай. Мечтаел си за това от дете. Завършил специализираното училище в Пазарджик и започнал като патрулен. Все още е на тази длъжност.

По думите му служителят на МВР, който е на улицата, добива ценен опит, тъй като се среща с различни хора и се научава да реагира адекватно във всякакви ситуации. Според Манолов повечето възрастни имат респект и уважение към полицията. Младите обаче често демонстрирали наглост и безпардонност. 

Под влияние на алкохол и наркотици обиждали униформените. Наричали ги "куки", "мръсни ченгета", заплашвали ги с уволнение и налитали на бой. В такива случаи попадат в ареста, а след това отиват на съд по указа за дребно хулиганство.

"Като патрулен полицай ми се налага да се намесвам в семейни скандали, някои от които ескалират до сражения. Напоследък се увеличават случаите на нарушаване на съдебни заповеди за защита от домашно насилие. Нерядко ни търсят за помощ и близки на буйстващи наркомани", обяснява младши инспекторът.

Сигналите за нарушаване на нощната тишина също нараствали. Заради влошени съседски отношения някои пловдивчани нарочно пускали музика до дупка, крещели и се смеели на висок глас, за да дразнят останалите обитатели на жилищната сграда. Случвало се да се обаждат на полицията, защото кучето на комшиите лаело силно.

Възрастен човек пък поискал съдействие от Манолов, тъй като се притеснил, че внукът му е саможив и не излизал с приятели.

"Опитвам се да намеря общ език с хората и да им помогна. Ходя на работа с желание, тъй като обичам професията си и искам да се развивам в нея", казва полицаят на 2015-а.

Той признава, че службата в МВР има и своите негативи - по празници често е дежурен и отсъства от дома, среща се с опасни престъпници и враждебно настроени хора. Нито за миг обаче не си е помислил да смени попрището си.

"Освен добра физика младши инспектор Манолов има редица лични качества, заради които спечели голямата индивидуална награда "Полицай на годината". 

Той се откроява с невероятния си хъс за работа, сериозно отношение към задачите и прецизност в изпълнението им. Не е от хората, които ще си кажат: "Не ме засяга какво се случва, тъй като не съм на смяна", казва за него началникът на I РУП в Пловдив главен инспектор Петър Тодоров.

Според него за 3 г. служба подчиненият му показал постоянство, упоритост и ентусиазъм, които са особено необходими за службата в МВР. По тази причина получил множество писмени похвали от прекия си шеф и директора на пловдивската полиция.

Източник: в. "24 часа"








Зареждане! Моля, изчакайте ...
Нито крачка назад! Зад нас е България.
на 18.01.2016 г.
+1
 
 
Давайте ги за пример подобни служители,защото това са единствените служители в цялата полиция,които си вършат работата.
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Локо в Първа лига, сезон 2023/2024
Абитуриентски балове 2012
Световна черна хроника
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: