
ЗАРЕЖДАНЕ...
Емоционални срещи в Професионалната гимназия по туризъм | ||||||
| ||||||
Намерете бивши съученици, състуденти, колеги и стари приятели! Регистрирайте се или влезте в профила си. Шеф Росен Чакъров. Професионален готвач с над 15 години опит, български и международни кулинарни награди и отличия. Един от водещите кулинарни експерти, главен готвач, консултант и обучител. Завърнал се в любимото училище, шеф Чакъров остана приятно изненадан от модерната база и съвременното професионално оборудване в учебния ресторант. Бившият възпитаник очарова настоящите ученици и учители с авторски гурме специалитети. С любов и страст пред любопитните погледи на десетокласниците приготви "Вариации на пилешко". Демонстрира различни техники и майсторски прийоми и хитринки. Непрекъснато разясняваше на учениците от специалност "Производство на кулинарни изделия и напитки" какво и защо го прави. Учениците бяха достойни асистенти. С вълнение и желание слушаха и изпълняваха указанията на успелия главен готвач. Той разказваше как готвенето е променило живота му, Убеждаваше ги, че кулинарията е изкуство, възможност да изявиш себе си, да бъдеш творец. Уверяваше, че тази професия дава възможност за развитие и израстване. Шегувайки се, смеейки се, естествено и непринудено разпали у бъдещите готвачи любов към изучаваната професия. Увери ги, че основите се полагат тук - в Професионалната гимназия. Шеф Николай Боруков управлява ресторант в сърцето на Пловдив, обявен за "Най-добър класически ресторант на България за 2017 г.". Шеф Боруков не се появява често в кулинарните ТВ-формати, но с радост приема поканата на директора на ПГТ "Проф. д-р Асен Златаров" - инж. Мариана Маджирова да готви заедно с ученици в Учебния ресторант на гимназията. Готвеха и разговаряха за различни неща, свързани с професията, ресторантьорството и туризма. Лично от него учениците чуха, че професиятя "шеф" е професия с висок рейтинг, престиж и добро заплащане, а туризмът е тясно свързан с кулинарията и местната кухня. И като туристическа дестинация, Пловдив има нужди от кадри за сферата на туризма и в частност ресторантьорството. Шансът за реализация, и то много добра реализация, е огромен и реален. Така някак неусетно, сред увлекателни и интересни разговори, се появиха шест красиво оформени чинии с рибни изкушения и телешки стек с манатарки. Шеф Боруков показа и доказа пред 11-класниците, че готвенето е удоволствие и изкуство. Демонстрира, че в кухнята на Учебния ресторант на Гимназията по туризъм може да се твори. Боян Стойков е собственик на верига сладкарници "Колекция". С гордост заявява , че е възпитаник на ПГТ "Проф. д-р Асен Златаров" Пловдив. Споделя пред младите бъдещи сладкари от 10 Ж и 11 Ж клас: "Тук се запалих по най-сладката професия и сега живот ми е наистина сладък. Имайте вяра в себе си и учете професията с желание. Заслужава си!" Признава, че предпочита да наема кадри, завършили професионално училище, и то специалност "Производство на сладкарски изделия". В сладкарското му ателие работят немалко възпитаници на Гимназията по туризъм. Резултатът от тази среща - четири модерни бутикови торти и крем "Чийзкейк", приготвени заедно с учениците, разбира се. Презентациите на кулинарните произведения се превърнаха в спектакъл. Професионалистите артистично и стилно презентираха. Учениците дегустираха, забавляваха се, учеха се - от най-добрите. И бяха единодушни - животът в Професионалната гимназия по туризъм е интересен и вкусен! |
За контакти:
тел.: 0886 59 82 67
novini@plovdiv24.bg
гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg