ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Единствената музейна аптека у нас се намира в Пловдив – меката на изкуството
Автор: Габриела Ганев 20:57 / 18.08.2023Коментари (0)6190
©
Единствената музейна аптека у нас се намира в Пловдив, а градът меката на изкуството. Това каза екскурзоводът Татяна Йорданова в рубриката "Туризмът на фокус" на Радио "Фокус".  

"Музейната аптека "Хипократ" се оказва, че в този формат е единствена в страната. Във Варна има широкоспектърен Музей за медицина, тук в Медицинска академия също има музейна експозиция, но тази при нас е насочена към история на фармацията - втората половина на XIX, началото на ХХ век, първите десетилетия на ХХ век. Колекцията е сборна, тя е събирана от различни аптеки, основно в Южна България. Работено е около 10 години върху нея, група пловдивски фармацевти пътуват и я събират, подреждат я във вида, който сега я виждат туристите и посетителите. И избират точно тази къща, която сама по себе си е отворена като аптека от д-р Сотир Антониади 1872 г. и е работила много дълго като аптека до 1947 г. Къщата е построена някъде 60-те години на XIX век и е била притежание на един градски лекар от албански произход, с фамилия Джевала или Джевалията. После д-р Сотир Антониади я наема от неговата вдовица и може би я купува по-късно, и отваря тук тази аптека, която сама по себе си е била една от първите аптеки в Пловдив. Не е първата, но е една от първите, и е била за онова време модерно оборудвана", обясни тя. 

По думите ѝ аптеката е запазена и до днес във вида, в който е била построена.  

"Това, което може да се види в самата музейна колекция – например една стара каса, касов апарат, води се сметководна каса, метална. Тя е правена в края на XIX век в щата Охайо и е внесена в България от една посредническа фирма и съответно е приспособена за нашите условия, на кирилица е, с наша валута - левове и стотинки. Механизмът ѝ все още е запазен, понякога го показваме и на туристите. Тоест, това е единственият експонат, който има автоматичен механизъм, всичко останало е ръчно, т.е. инструментите, приборите, които са в аптеката са за ръчна изработка на медикаментите. Освен тази каса, може да се види една колекция от порцеланови буркани за мазила, за кремове и вазелини. Наречена е "Царска", защото има позлатени елементи в украсата, фамилният знак на Фердинанд", разказа още Татяна Йорданова. 

"След Освобождението в по-големите градове и селища само една аптека е имала право да прави лекарства за царската фамилия, от гледна точка на безопасност, не са се доверявали на кого да е. В едно друго помещение, наречено ахтарница, т.е. то изглежда като малка работилница, има дестилатор за дестилиране на вода, който прилича на казаните за варене на ракия. На втория етаж, съответно вече има прибори за направата на първите лекарствени форми, пилюли, глобули, супозитории. И там на мраморната маса е изложен също един филтър, който е направен през 1830 г. в Манчестър", посочи екскурзоводът.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ФК Марица във Втора лига, сезон 2023/2024
Детско-юношески футбол
Великден 2024 г.
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: