ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Един от най-уникалните обекти в Пловдив успя да впечатли големи хора от ЮНЕСКО
Автор: Диана Бикова 16:52 / 07.03.2023Коментари (0)7287
©
Помощник-генералният директор на ЮНЕСКО Ернесто Отоне остана изключително впечатлен от културно-историческото наследство на Пловдив. Високопоставеният гост посети най-старият жив град в Европа и шестият най-стар в света в рамките на официална визита в България, предаде репортер на Plovdiv24.bg.

"За първи път ЮНЕСКО идва като официална делегация в Пловдив. Изключително съм впечатлен от това, което видях. Добре познаваме град София и всички монументи в Листата, но рядко имаме възможност да посетим монументите, които са в Индикативната листа. 

Най-важното, за което разговаряхме, е да се сложи културното наследство като акцент в града, как на идните поколения да представим по най-добрия начин културното наследство, което имаме. Идеята е това културно наследство да върви ръка за ръка с живите градове. Този град (б.а. - Пловдив) е пример за това. 

Няма рецепта за преминаване от Индикативния списък нагоре. На първо място, всички изисквания трябва да бъдат изпълнени. България има 12 или 13 обекта, последното представяне е било през 80-те години. Ние сме отворени за бъдеща номинация" - каза пред камерата на Plovdiv24.bg Ернесто Отоне.

Освен Епископската базилика на Филипопол делегацията разгледа археологическите разкопки по Форум север, Римския стадион, Главната, кварталът на творческите индустрии "Капана".

Обектът "Епископската базилика и късноантичните мозайки на Филипопол, Римска провинция Тракия" е вписан в Индикативния списък на ЮНЕСКО за значими културни и природни обекти през 2018 година.

Епископската базилика в Пловдив със запазените в нея мозайки е уникален паметник, с който България се гордее. Включването й е признание за значимостта на културното наследство на страната ни и конкретно на Пловдив, един от най-старите градове на континента, в опазването на културното наследство. Базиликата е сред най-впечатляващите паметниците по българските земи от римската епоха и няма аналог в България и в Югоизточна Европа. 

Помощник-генералният директор на ЮНЕСКО Ернесто Отоне и началникът на отдел "Европа“ в Центъра за световно наследство Берта Де Санкристобал пристигнаха на официално тридневно посещение в България. В рамките на визитата са предвидени различни срещи, първата от които с вицепрезидента на Република България Илияна Йотова. На нея е обсъдено сътрудничеството на страната ни с ЮНЕСКО и бъдещите перспективи за работа.

На 8 март делегацията от ЮНЕСКО ще посети остров "Св. св. Кирик и Юлита“– Созопол, където предстоят дискусии около проекта за изграждане на Световен Център за изкуствата. Предвидена е среща с кмета на Община Созопол и с директора на Центъра за подводна археология (ЦПА).

На 9 март, четвъртък, гостите ще бъдат приети от министъра на културата Найден Тодоров в министерството. В 12:00 ще започне срещата в Национална галерия -"Двореца" с представители на Министерството на културата, Министерството на външните работи, Българската академия на науките и на Регионалния център за нематериално културно наследство под егидата на ЮНЕСКО в Югоизточна Европа. Следобед, преди да отпътуват от България, г-н Ернесто Отоне и Берта де Санкристобал ще се срещнат с министър Николай Милков в Министерството на външните работи.



Още по темата: общо новини по темата: 220
06.04.2024 »
22.02.2024 »
11.02.2024 »
27.07.2023 »
26.07.2023 »
05.07.2023 »
предишна страница [ 1/37 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Специализирани полицейски операции в страната
Великден 2024 г.
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: