ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Дянков реже над 6 милиона от общинския бюджет
Автор: Екип Plovdiv24.bg 12:33 / 07.06.2010Коментари (62)4515
© Plovdiv24.bg
6 255 000 лева по-малко ще получи до края на годината общината, ако бъде приета предложената от финансовия министър Симеон Дянков актуализация на републиканския бюджет, съобщи главният експерт във финансовата дирекция на общината Виктория Чавдарова на пресконференция, предаде репортер на Plovdiv24.bg.

С 15% от началото на годината министърът пресвята да намали държавните субсидии за общините. Влизайки в сила от 1 юли и тъй като досега полученото е изхарчено, това означава, че на практика 30% ще бъде орязаното през второто полугодие.

Особено засегнати ще бъдат администрацията, здравеопазването и културата. 665-те души, които работят в общината и по районите, са заплашени от невъзможността да си получават заплатите. "Няма как да се мине без съкращения. Тепърва ще мислим какво и как да режем", подчерта Чавдарова.

Най-потърпевшо е здравеопазването. Ще се чакат разбивките, за да се види дали диспансерите или детските ясли ще поемат жестокия удар от намалянето на субсидията им с близо 3 милиона лева. "Представете си какво ще се случи като започнем да се разминаваме и ръкуваме по улиците с пациентите на диспансерите", вметна заместник-кметът Александър Константинов, визирайки психото. Парите пък за детските ясли били предимно за заплати. Общината не можела да смекчи последиците като доплаща разходите със собствени средства.

Ако от културата се вземат 446 хиляди лева, както се предвиждало, това поставяло под въпрос дали ще могат музеите и библиотеките изобщо да се издържат, защото веднъж вече преди около две години персоналът им бил съкратен с 12% и сега бил на санитарния минимум. Особената трагичност на положението било, че не се знаело още от самото начало на 2010-а какво предстои.

Кметът Славчо Атанасов е все още в отпуска и не може да отговори лично дали не би посъкратил някой от 7-те си заместници. Константинов обаче не мисли, че това би вързало бюджета, защото един заместник-кмет струвал на хазната не повече от 24 хиляди лева годишно, колкото били всички разходи по заплата и всякакъв вид осигуровки. "Трябва да съкрати 300 заместници, за да спести 6 милиона лева", направи сметката той.

45 дни след обнародването на актуализирания републикански бюджет, ще трябва общината да приеме и своята актуализация. Управниците още се надяват, че след срещата си с Националното сдружение на общините Дянков ще направи обещаните отстъпки за по-малки рестрикции.


(c) ПОТВ


Още по темата: общо новини по темата: 2
08.06.2010 »
05.05.2010 »






Зареждане! Моля, изчакайте ...
Пловдив е само наш! Вечно наш!
на 07.06.2010 г.
+3
 
 
За да се прецени правилно трябва да има съпоставимост и прозрачност. Това значи да видим колко е орязано за другите общини, да се обясни защо точно толкова се реже и т.н. Бюджетът за 2010 е подготвян от спечелилите изборите миналата година (не е наследство) - какво се е променило, защо го актуализираме в средата на годината? Трябва да се обясни, но намаление с 30% на средствата за второто полугодие е доста брутална мярка на първо четене. Миналата есен брадвата беше за бизнеса, сега са общините.
-3
 
 
как невие срам да пишете такива работи сами виждате че отиваме на дъното и пак се осмилявате да давате оценка за някакви хора че нямат акъл помислете преди да пишете и то сериозно за вашите деца да живеят в една демокатична държава а не в холивудски екшан патим ние с това нехайство все няма пари няма ида има като искате дава командват тези червени и вдушатаси господа.
0
 
 
ТОВА ПРАВИТЕЛСТВО Е АНТИ ПЛОВДИВ!БОРИСОВ И ДЯНКОВ СА ЗА СМЯНА!САМО С ЧЕНГЕДЖИЙНИЦА НЕ СТАВА ИСКА И АКЪЛ!
на 07.06.2010 г.
-2
 
 
Време е славчо некадърника да си ходи.
0
 
 
Напълно разбирам ,че в сегашното състояние, Пловдив е отвсякъде прее...ан, заради политиката на Славчо. То е пределно ясно, че власста по всякакъв начин ще му правят спънки, но пък от друга мисля, че не трябва пловдивчани да са лишени от средства заради тъпите селски полически игрички. Бойоко Борисов, Дянков, и пр и пр. са избрани да управляват цяла България, а не само София. И си мисля,че управляващите трябва да го разберати да да им стане ясно ,че тези 150 хил. гласа за ГЕРБ на изборите много бързо могат да гласуват за някой друг на следващите избори
+7
 
 
дянков защо не си ореже малко неговата заплатка
на 07.06.2010 г.
+1
 
 
Не съм много сигурен дали точната дума трябва да е съкращения или оптимизация!Ако някъде работят 20 души от които 2/3 си бъркат в носа с извинение е ясно че нещата няма да вървят.Да обаче ако от тези 20 души освободят 5 ми се струва че единствената печалба ще е да плащат 5 заплати по-малко.Работата обаче ще продължи да крета както е била до сега,че може и по-зле да стане ако при подбора сме опазили някой наш човек за сметка на някой от онази 1/3 дето са работили съвестно! Добре е из всички общински ведомства,кметства и предприятия да се направи мащабна оптимизация чрез свиреп контрол за да стане така че от тези 20 човека от които 14 само се разтакават да вкарат поне 5 в правия път/напълно постижима задача!/ и да сменят поне още 5 за несправяне с работата с нови хора които имат желание да се трудят а не да блеят.Остават едни 4 човека дето все ще се скрият между капките за съжаление,но това предполагам ще е в рамките на нормалния процент в световен мащаб.Резултата тогава ще бъде 16/4 и двойно повишаване на производителност и КПД.Там е целия проблем,много ни е ниско КПД-то иначе с рязане на щатове и заплати нито ще подобрим производителността нито ще напълним хазната.По скоро ще се вдигне нивото на безработица и икономията ще отиде в плащане на помощи от бюрото по труда.
+2
 
 
Моля всички да си освежите паметта! Когато Дянков пое длъжността си, ревнаха за липсата на 1,5 милиарда лв. ББ повика за обяснение Станишев и Орешарски за среща с Дянков. Орешарски обясни някои прости неща на Дянков и тогава се изясни, че нямат основание да говорят за такава липса. А Станишев не дойде на тази среща. И Бойко похвали Орешарски и му предложи да остане в екипа му. Помните ли този момент? Какво видяхме после? Един странен алгоритъм: паника - разяснения - оптимизъм - супероптимизъм - паника - обяснение...и т.н. по същата последователност. Драги форумци, това не е поведение на финансов министър, а на инфантилен самовлюбен маниак. Преди 2 месеца за гръцката криза, че не е била отчетена в прогнозите му, Бойко го направи на талаш, а Дянков се оправдаваше, че даже светилата от МВФ не го били предвидили. Отделно се носи из интернета мълвата за заложени от Дянков 800 милиона евро на депозит в МВФ с цел получаване на високи лихви. Изглежда по всичко, че ще се окаже вярно. Нямаме нужда от министър с наклонности към такъв хазарт.
0
 
 
да вземат да свият още администрацията здравеопазването и културата не трябва да се пипат интересно ми е като викате Дянков да си подаде оставката на негово място по-хубав ли ще дойде ако го направи замислете се бюджетният дефицит е милиард и половина все от някъде трябва да се вземат тези пари ама не и от здравеопазването и културата дано и шопите са ги порязали стабилно при тази акуализация а пък и другите градове за да се разпредели по равно всичко а ние пак да бъдем ощетени и Славун и той гъзара със 7 заместника 1 му стига и другите постове като останат с по 1 заместник пак ще спестят около 1 милион да не се правят на луди да кастрят администрацията
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Бюджет 2024
Парламентарни избори 2024
Мигранти и бежанци
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: