ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Дядо Николай нападна политиците
Автор: Екип Plovdiv24.bg 17:40 / 06.08.2015Коментари (16)6817
© Plovdiv24.bg
Пловдивският митрополит Николай критикува остро българската политика за това, че е навлязла в "сатанинска ерес". Пред миряните в църквата "Свето Преображение Господне" в "Тракия" владиката изнесе силна реч, в която се закани, че ще продължи да се занимава с политика, "защото политиката е започнала да се занимава пагубно с БПЦ. 

Митрополит Николай поясни, че на фона на забраната да се изучава християнско вероучение в българското училище, на два пъти тази година - веднъж на задължителния зрелостен изпит за седмокласници, уж случайно политиката е натрапила темата за йога, а не за Христос. 

"Вторият път, на изпита за проверка на знанията по английски език за осмокласниците, отново уж случайно, в първата година, обявена от ООН за Международна година на йога, се падна темата за йога", каза митрополит Николай.

"Всичко това, когато България празнува 1150 години от покръстването, нашата държавна политика проверяваше познанията на нашите деца не по история на България, не по християнска просвета, а по познания за йога", каза владиката. 

"Как един митрополит да премълчи, освен и той да стане йога", добави той. 

Митрополит Николай пренесе яда си и на общинско ниво, като нападна пловдивския кмет Иван Тотев, за това, че е осъдил пловдивски храмове да платят на общината такса смет. 

"13 000 лева трябва да плати църквата в най-бедния район "Източен" на общината. Съдебен изпълнител вече е влизал там и е започнал опис на имуществото - икони, свещници и кандила, за да ги изнесе на продан", каза митрополитът. 

"Хайде г-н кмете, да ви видя как ще стане това, да видя докъде ще стигне арогантността ти по отношение на БПЦ", извика митрополит Николай, а миряните го приветстваха с бурни аплодисменти. 

Владиката все пак поясни, че освен божи служител, той е и гражданин, който има право свободно да изказва мнение по тези въпроси, а не да мълчи като митрополит на Пловдив.

После владиката изтъкна, че политиката навлиза с някаква сатанинска ерес в църквата и това става национална стратегия, с която тази ерес се внушава на младото поколение. 

От своята трибуна в църквата, митрополитът попита още как така съветникът по религиозни въпроси в Министерството на образованието е председателят на Израелтянския съвет, софийският равин. 

"Това ли е политиката на България", каза владиката. И сам си отговори, че щом е така, и църквата ще се намеси в политиката, тъй като тя е последната крепост на българския народ и никога няма да го предаде.


Източник: радио "Фокус"







Зареждане! Моля, изчакайте ...
на 07.08.2015 г.
+1
 
 
Николайчо е отвратителен. Как нарича себе си "божи човек"? Вместо да успокоява, той всява раздор между хората, навлизайки в политически води. И защо църквата да не плаща данък смет? Техните боклуци кой ги изхвърля? Гнусен ...!
-9
 
 
Коментарът е скрит (покажи)
Отговори (2)
на 06.08.2015 г.
+5
 
 
Какъвто пастирът, такива и миряните. Водачът на всяка една митрополия трябва да служи за пример на своето паство. Това означава, че ако той се вози в лимузини, носи скъпи часовници, живее охолно, то и миряните в митрополитския окръг трябва да са така. Очевидно обаче е, че състоянието на вярващите в Пловдив не е така завидно и охолно, както на водача. Ето защо, както в християнската религия е установен принципа на помощта и, че човек за човека е брат, то трябва по братски да се поделят благата, така щото да стигнат за всички миряни и да живеят добре. С действията си, митрополитът наруши много и съществени норми от каноничното право. На първо място - т.нар. секуларизъм - политическото управление, институции и прочее трябва да стоят и да действат независимо от религията и/или религиозните вярвания, както и обратното - религията не трябва да се намесва в политиката. С грубото си погазване на догмата, той даде ясна заявка, че Бога е високо и не му пука дали върху митрополитската му глава ще се излее геенната огнена. Все пак има възможности един митрополит да бъде отстранен. Да сезираме БПЦ и българския Патриарх за непристойното и антихристиянско поведение на митрополита Пловдивски. В крайна сметка Църквата е призвана да помага, а не само да получава наготово. Както се оказа, това не са задължения на молитвения храм, а на други църковни имоти. Никой не е над закона и нека всеки, както и ние всички като граждани да изпълняваме обществения си дълг.
+6
 
 
На тоя ще напомня, че Пловдивската епархия е най-богатата и хич да не мрънка за пари. В България Църквата е отделена от държавата. Същевременно, образованието в България е с в е т с к о. На Николайчо искам да кажа, че всеки 9-ти жител на България е мюсюлманин. Те ще поискат да учат Коран и така ще стане една.....
+3
 
 
По принцип е прав, но точно българските митрополити не са някак си пример за морал и добродетели. Като член на светия синод трябва и за това да се тревожи.
+7
 
 
Има право - йогата е екзотика, макар че, тя си е чист исихазъм. Така че, следващият път темата на изпита за седмокласници може да е: "Педерастлъкът в православието - съвременно състояние и традиции".
+5
 
 
Отче Николай! Вместо смиреност и отдаденост на църковните дела, вие ни показвате силна отдаденост на светския живот. Тогава се откажете от църковното си положение и се занимавайте с политика. Нека да ви напомня, че БПЦ не е държавна институция! И че като всяка нестопанска организация ще спазвате законите на нашата държава! Гледайте си имота, джипа, Ролекса и продължавайте да "укрепвате" религиозните чувства на миряните.
+14
 
 
Я първо себе си да погледне. Митрополит бил, за пример бил... Страхотен пример дава за морал и ценностна система човека, които се вози ту в джип, ту в ауди и носи ролекс. Точно той да седне да ми обяснява за алчност, няма нужда !
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Електротранспорт в Пловдив?
Парламентарни избори 2024
Лято 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: