ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
"Дигитални екологии" в Пловдив
Автор: Екип Plovdiv24.bg 14:39 / 01.05.2019Коментари (0)2462
©
От 4 май до 30 юни в пространствата на "Баня Старинна“ и "СКЛАД“ се провежда вторият етап на международния изложбен проект "Дигитални екологии". В тазгодишното издание Дигитални драматизации: Екологии от бъдещето, курирано от Димитрина Севова и реализирано от Сдружение "Изкуството днес“, ще бъдат показани работите на 37 утвърдени художника и автора от България и Европа, произведения, които могат да бъдат видени на важни международни форуми, като престижните Манифеста или Венецианско биенале. Изложбата събира съзвездие от художници, активно участващи понастоящем на международната и европейската художествена сцена, носители на многобройни награди.

"Дигитални екологии" е актуална и уникална по мащаба си среща със съвременното изкуство за широката публика в Пловдив - Европейска столица на културата с настоящите тенденции и експерименталните форми в художествените практики и произведения на изложените художници. Това са формите на художественото изследване, разказването на истории с методите на визуалното, филм есе или тези, които търсят формалните аспекти на създаването и езика в елементите на играта, с присъщата на изкуството изкусност, която е и сила в нечовешкото създаване.

Чрез недиректния език на изкуството, изложбеният проект се наема да изрази невидими процеси и тревожни теми около глобалната промяна на климата, които статистическите данни не могат емоционално да отразят. Изкуството, което умее да въздейства на сетивата, убеждава в неотложността за отделния човек, така и за обществото да се развива екологично мислене и действие. Представените автори ангажират художествените си практики и произведения с екологично съзнание в настоящето, за да създадат визии, обърнати към бъдещето, които не само критично, но и с въображението, присъщо на света на изкуството, предлагат на публиката да преразгледа отношенията между природа и култура, които не са повече в опозиция, чрез неочакваните обрати между трагичното и комичното, или изкуственото и натуралното.

Откриването е на 4-и май от 16.00 часа, когато и двете пространства ще са отворени за публиката. В 17.00 часа, приветствие на куратора на Дигитални екологии и директора на сдружение Изкуство днес в Баня Старинна, с пърформанс на Доротеа Руст (Цюрих). По-късно, в 19.00 часа в Тютюневия град , СКЛАД, програмата на откриването продължава с лекции на световнизвестните философи Боян Манчев (София / Берлин) и Гералд Рауниг (Виена / Цюрих / Малага), следвани от пърформънса на Войн де Войн (София / Берлин) и Мари Чивиков (Амстердам) в колаборация.

Откриването на "Дигитални екологии" е следвано от двудневен международен симпозиум на 5-и и 6-и май, обърнат към широката публика, разширявайки контекста на изложбата и предлагайки поглед в дълбочина до практиките и подходите на участващите художници и теоретици с разнообразна програма от презентации, лекции, отворени дискусии и пърформънси, за да търси мястото на човека в ускорената технологична реалност, планетарната дестабилизация на климата и замърсяването на околната среда от човешките действия, разглежда връзките между околната среда и съвременния човек, където мъдростта, любовта и хумора често се оказват единствения мост в отношението между научно знание и практиките на ежедневния живот.

През 2019-а "Дигитални екологии" се осъществява под заглавието Дигитални драматизации: Екологии от бъдещето и търси обекти от бъдещето, присъщи на изкуството, подсказани от екологичното съзнание, преди да бъдат трансформирани в данни и информация. Кураторът на изложбения проект насочва вниманието към темата, използвайки пиесата на Самюъл Бекет "Краят на играта,“ където чрез периодичното изчезване на различни неща, се разкрива мистериозната същност на обектите да се отдръпват и появяват в реалността, която е трудно да бъде изразена, особено тази пърформативна крехкост, която минава отвъд човешките взаимоотношения и трябва да бъде третирана с екологична грижа. Комбинирането им с метода на драматизации, където играта и актьорските умения не са само човешки качества разгръщат възможности за екологиите от бъдещето.

Проектът, както казва Димитрина Севова, подхожда към екологията чрез пърформативните аспекти на реалността, където играта на създаването и имитацията ни подсказва, че тя е винаги в сътрудничество с нечовешки агенти в пресечните точки на театъра и съвременното изкуство, и на театралността, и на (не)сценичността на нечовешкото и хаоса, взаимодействието с които неизбежно ни прави дори повече човечни.

"Дигитални екологии" е акцент в програмата на Пловдив – Европейска столица на културата, който се осъществява в два етапа в рамките на миналата и тази година, търсейки една темпорална продължителност, за да обърне внимание към важността на проблемите на околната среда както за всеки един от нас, така и за съвременното общество чрез средствата на съвременното изкуство.


Още по темата: общо новини по темата: 956
14.03.2024 »
07.02.2024 »
01.02.2024 »
12.01.2024 »
24.01.2023 »
12.01.2023 »
предишна страница [ 1/160 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Удвояват околовръстното на Пловдив
Акция на ДАНС и КПКОНПИ, обискираха дома и офиса на шефа на Митниците
ВК Марица, сезон 2023/2024
Бум на коклюш в България
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: