ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Деца изнесоха необикновен рецитал
Автор: Екип Plovdiv24.bg 11:24 / 15.05.2023Коментари (0)1104
Тринадесет деца пианисти от двуезичното музикалното училище Stefanov Music House изнесоха необикновен рецитал "Чайковски напролет“. Необикновен, не само защото деца изпълняват целия музикален цикъл "Детски албум“ на знаменития композитор. А и заради това, че малките пианисти освен музикалната интерпретация добавиха и нещо лично от себе си. Всяко дете изрази и с думи това, което си представя, че се случва в произведението на Чайковски. Така текстовете на децата бяха "навързани“ в приказка.

Между изпълненията преподавател четеше всяка история, написана от детето, което преди това е свирило на пиано. Това е нашият начин да подпомогнем на публиката да разбере и усети интерпретацията на децата, обясни Габриела Стефанова – създател и ръководител на двуезичното музикално училище. Прочее нейната "клавирна история“ също е приказна.

От 21 години тя се занимава с класическо пиано. Има си и две сестри, които също се занимават професионално с музика. По-малката сестра Дебора е цигуларка, а най-малката сестра Елизабет е виолончелистка. "Започнахме да учим музика от петгодишни. Всичко стана на една сватба, където бяхме шаферки и опитахме да "посвирим“ на истинско пиано. Така се започна.“ - спомня си Габриела Стефанова.

После идва консерваторията във Виена, където тя създава и първото си музикално училище с 8 ученици. Днес тя преподава пиано на деца от няколко нации и има стабилен клас от над 30 ученици в София. "Опитвам да дам разбираем и вдъхновяващ за децата подход към класическата и популярната музика, изпълнена на пиано. Научих се да говоря на разбираем за тях език, за да им предам нужната музикална информация. Децата усещат заряда и любовта към музиката, която аз нося.“ - споделя младата пианистка.

Тя вече има и следващи планове за развитието на Stefanov Music House, в които включва и сестрите си. От тази година Дебора Стефанова започна да помага в обучението на малките музиканти. Тя завършва академия в Швейцария, а сега работи в Дания по проект с филхармонията на Копенхаген. Най-малката Елизабет Стефанова още учи в Лондон, но сестрите са толкова задружни, че тя отсега иска да се включи в семейния проект.

След концерта в София пианисти от Stefanov Music House ще свирят и пред публика във Виена. "Искаме да направим още два концерта по музика на Чайковски. Единият ще музицирам аз, заедно с моя колежка акордеонистка от Германия. Той ще бъде с образователна цел. Между произведенията ще разказваме за композитора и неговия живот и творчество. Другият концерт правим заедно със сестра ми Дебора. Той ще бъде класически рецитал, аз ще изпълня първата половина, а втората половина ще изпълним като дуо.“ - заключи Габриела Стефанова.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Акция на ДАНС и КПКОНПИ, обискираха дома и офиса на шефа на Митниците
Облагородяват Градската градина
Бюджет 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: