Дадоха "Капана" за пример пред цяла Европа

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (1)
13:07 / 16.11.2020
4337
Първият квартал на творческите индустрии в България – "Капана" вече е част от европейската листа с градове, разработили иновативни решения за опазване на културното си наследство. Кварталът беше избран след процедура, която стартира през февруари, заради местните политики и дългосрочни планове за развитие на културното наследство, което представлява.

"Капана" – квартал на творческите индустрии" е от водещите проекти, стартирал с инициативата Европейска столица на културата, и днес продължава да се надгражда от различни предприемачески активности и социални партньорства.

Селекцията “Културно наследство в действие" се реализира с подкрепата на програма "Творческа Европа“ с водещото участие на организации като EUROCITIES, ERRIN, Europa Nostra и Съвета на архитектите на Европа. Те се обединяват, за да изберат градове и региони в Европа, които са разработили иновативни политики, проекти и събития и които към момента се прилагат успешно от местните власти.

Квартал Капана, заедно с още 31 места от Стария континент, бе включен и в каталог, който ще се препоръчва като успешен модел на останалите градове с културно наследство, на които предстои да търсят начини за съживяване на своите пространства. В каталога са включени добри примери от Австрия, Белгия, Чехия, Дания, Франция, Италия и др. с фокус върху паметници, дигитални платформи, фестивали, музеи, крепости и др.

Инициативата се подкрепя от Комисаря по "Иновации, научни изследвания, култура, образование и младеж“ Мария Габриел, която казва: "Културното наследство е мост, който свързва нашето минало, настоящето и бъдещето ни. Принадлежи на всички нас и е част от това, което ни определя. Инвестирането в културно наследство е стратегическо за градовете и регионите; подпомага социалното сближаване и гражданско участие".

Виж коментарите (1)

Още по темата (87):
20.04.2024 Завръщането на мутрите: Безобразия в "Капана" по тъмно
06.04.2024 Ново заведение в "Капана" забрани чалгата
11.03.2024 Историк: "Капана" бе нещо като обществена тоалетна. Сега е една от емблемите на Пловдив
06.02.2024 След публикация на Plovdiv24.bg: Масови проверки в "Капана"
09.07.2023 Пловдивчанка: Не бих искала някой ден да прочета, че е убит човек
28.06.2023 Нахални бизнесмени превзеха "Капана"
Още новини от Новини от Пловдив:
Справедливост застигна шофьор на автобус в Пловдив
Собственици на масиви: Изкупуват ни черешите по 8 лв., в Пловдив ...
Локомотив блъсна камион на малко познат прелез в Пловдив
Три автомобила са замесени в опасната каскада в Кючука
Кола се обърна в Кючука, пожарникари вадят жена и дете
6 дни улица в Стария град е затрупана от самосрутила се къща


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).