Да се бутне ли Бетонният мост? Ето какво мисли кандидат-кметът на ГЕРБ!

Автор: Илиян Радков
Коментари (8)
11:04 / 17.08.2019
15262
Да бутат или да не бутат Бетонния мост? Този въпрос е един от най-важните, които се обсъждат през последните години в града под тепетата. По него имаше и куп жалби. 

Кандидатът за кмет на Пловдив от ГЕРБ Здравко Димитров изрази категоричното си мнение по този въпрос пред камерата на Plovdiv24.bg. Евентуалният наследник на Иван Тотев на кметското кресло в Пловдив отсече: "Бетонният мост да остане задължително“.

Според първоначалната идея съоръжението трябваше да  бъде съборено до 2020 година. Експерти тогава обясниха, че премахването му се налага, тъй като с височина от 6 метра не отговаря на новите стандарти за преминаване на влаковете. Планираше се това да стане  след изграждането на пробива под Централна гара.  

На по-късен етап се предложи, че вместо тунел под Гарата е по-добре Бетонният мост да бъде реконструиран и разширен с още една лента. Това е по-евтиният и по-ефикасен вариант според сдружението "Бизнесът за Пловдив". 

Оттам обясниха, че при изграждането на тунел трафикът в града ще бъде силно затруднен, а движението в посока север - юг почти невъзможно почти три години.  Бизнесът смята също, че пробивът може да създаде геоложки и хидрогеоложките проблеми заради високите подпочвени води в района.  

При последното обсъждане именно по инициатива на настоящия областен управител Здравко Димитров, всички се обединиха около идеята, че съществуващият Бетонен мост е съоръжение, което е от изключителна важност за транспортния трафик в града, защото квартал "Южен" се разраства с голяма скорост и е най-гъсто населеният район в момента. 

Експертите бяха категорични, че и двете съоръжения са от изключително важно значение, защото обслужват различни транспортни посоки и имат различни характеристики. Архитектите подчертаха, че има възможност за различни технически решения за повдигането на Бетонния мост до необходимото ниво и дори би могло да се изгради още една транспортна рампа.

Генералният директор на НКЖИ  инж. Красимир Папукчийски се съгласи с идеята да се работи в посока на запазване на Бетонния мост, но след като бъде изготвен идейният проект и станат ясни техническите параметри на пробива под Централна гара. След това ще бъде дадено задание за изготвяне и на идеен проект, който да намери най-удачното техническо решение за запазване на Бетонния мост, защото той е важно пътно съоръжение в града.

Този браузър не поддържа видео елемента.


Виж коментарите (8)

Още по темата (260):
16.04.2024 Труд кипи по новите коловози на Централна гара Пловдив
15.04.2024 Районът около гарата абсолютно неузнаваем заради пробива
15.04.2024 Първо в Plovdiv24.bg: До края на април издават строителното разрешение за демонтажа на Бетонния мост
15.04.2024 Ексклузивно: Кметът на Пловдив подписа споразумението за имотите на НКЖИ и
БДЖ
09.04.2024 Доц. д-р Костадин Кисьов: Няма основание да се смята, че около гарата в Пловдив има археология
09.04.2024 Депутат заговори за археология под Централна гара в Пловдив
Още новини от Новини от Пловдив:
Хлапетии на колела с бясна скорост минават на червено, вбесиха шо...
Областният управител на Пловдив каза кога разширяват най-натоваре...
Архитектурният шедьовър на Родопите, в който може да видите лика ...
Предлагат 1600 лева заплата за юрисконсулт в община Пловдив с три...
Пловдивчани извиха огромни опашки за върбови клонки
Хиляди остават без вода в Пловдив и региона


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).