ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
ДБ: В Пловдив предстои да се случи схемата "пупче за имотче"
Автор: Диана Бикова 11:21 / 28.06.2022Коментари (5)5344
© Plovdiv24.bg
Общинските съветници от "Демократична България" алармираха за възможни корупционни схеми при изменението на Общия устройствен план на Пловдив. Подробностите бяха обявени на извънредна пресконференция, предаде репортер на Plovdiv24.bg.

"Лъжа е твърдението на кмета Здравко Димитров и главния архитект Димитър Ахрянов, че изменението е по-щадящо, с повече зеленина" - обяви адв. Веселина Александрова

"В проекта са включени несъществуващи в закона зони с измислени показатели.  Това изглежда като перфектно измислена корупционна схема, защото, ако ОУП се приеме в този му вид, ще се отвори възможност за търговия с влияние за години напред.

В новия ОУП има доста ограничаващи параметри и инвеститорите ще трябва или да водят дела за незаконосъобразност на параметрите, или да потърсят съдействие от общината за промяна на параметрите. При такъв разговор с общината се задейства схемата да се направи добрина на инвеститора и параметрите да бъдат променени в най-благоприятен за инвеститора вид. 

Де факто, общината ще вкара параметрите в рамките на Наредба 7, но под формата на услуга. Например: по наредба озеленяването на парцел трябва да е от 20 до 30%, в нашия ОУП – 40% - инвеститорът ще получи минимум 20%. Схемата е следната: умишлено се увеличават параметрите на озеленяване и се качват кинтите, за да може по-късно за избрани инвеститори да се изтъргува разликата до параметрите по наредбата. Така формално законът се спазва, но сме осребрили добрината към инвеститора.

Решението е да се спази наредбата и описаната корупционна схема става  невъзможна. Начините за това са два: в Наредба 7 показателите не са конкретно число, а минимум и максимум, и в ОУП общината да заложи най-щадящите параметри. Другият начин е, че законът дава легална възможност за промяна след мотивирано искане до МОСВ. 

Общината трябва спешно да се задейства, за да са защитени обществените интереси и на инвеститорите също" - коментира Александрова. 

Тя смята, че точно сега е моментът да се направят корекциите, тъй като РИОСВ върна за доработване екологичната оценка. 

Схемата в София е "пупче за имотче", предстои същото да се случи и в Пловдив, прогниза Веселина Александрова

Подробности гледайте в прикаченото видео!



Още по темата: общо новини по темата: 74
17.01.2023 »
09.01.2023 »
06.01.2023 »
19.12.2022 »
19.12.2022 »
18.12.2022 »
предишна страница [ 1/13 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Ама вие сте много наивни!!! Пловдив е обречен, а всичко останало е въпрос на време да се случи! Пловдив загива с бързи темпове и ще стане град на селяндури и мангасаряни! Това не е толкова страшно, защото държавата си отива!!! Отива си, защото я продадоха, а тези тунеядци на снимката горе, заедно с вожда Ваня Костова са в основата на пазарлъка! Народът е прост, безхаберен и чалгясал. От народа нищо не става и нищо не се очаква освен да бъде прост и тъп и той го оправдава перфектно!
0
 
 
То и без това администрацията от най-ниското ниво до най-високото е пропита с корупция, та сега и още начини искат да си измислят.
0
 
 
Къде спахте до сега ? Защи към края на мандата се изявявате ? Хората не са прости виждат ,че нищо не става от вас .Популисти
0
 
 
Само да поясня за заинтересованите (тези, които се опитват да разберат какво иска да каже общинското съветническо тяло и да преразкаже журналистическото лице след това): "кинтите" да се чете Кинт, или коефициент за интензитет на застрояване, не кинти като онова, за което става въпрос, че ще се иска от инвеститорите за да бетонират наред
+2
 
 
МОЛЯ СЕ, ДА СТЕ ТОЛКОВА НАПОРИСТИ И ЗНАЕЩИ,ЧЕ ДА ПРЕБОРИТЕ КОРУПЦИОННАТА СИСТЕМА ЗАЛОЖЕНА ОТ ПРЕДХОДНИТЕ КМЕТОВЕ. ИНАЧЕ СЛЕДВА БЕТОН И ОПРОСТАЧВАНЕ НА ВЕКОВНИЯ НИ ГРАД
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Акция на ДАНС и КПКОНПИ, обискираха дома и офиса на шефа на Митниците
Облагородяват Градската градина
Бюджет 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: