ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Д-р Георева, гастроентеролог в "Пълмед": След пости е добре да се откажем от млякото, боба и зърнените храни
Автор: Екип Plovdiv24.bg 10:52 / 14.04.2023Коментари (11)49921
©
Д-р Тихомира Георева е гастроентеролог в отделението по "Гастроентерология" в УМБАЛ "Пълмед“, преглежда и в ДКЦ "Пълмед". Завършва медицина в Медицински университет – гр. Пловдив през 2013 г. Същата година започва своята кариера в УМБАЛ "Пълмед" като лекар–ординатор. През 2020г. придобива специалност по "Гастроентерология" и активно лекува пациенти с различни хронични и остри състояния като декомпенсирани чернодробни цирози, остър панкреатит, хепатит тип В и тип С, гастроентероколити и други. От две години следва магистратура "Мениджмънт на храните и храненето".

- Д-p Георева, идва поредица празници, а по традиция у нас ги отбелязваме с богати трапези и често се стига до преяждане. Какви са основните рискове от прекомерното хранене и до какви сериозни последици може да доведе това? 

- Често по време на различни традиционни български и църковни празници голяма част от българите прекарва на маса с роднини и приятели. За съжаление, практиката ми показва, че повечето хора злоупотребяват с храненето. Това може да доведе до обостряне на различни хронични заболявания и състояния като язва, гастрит, колит и свързаните с тях усложнения. 

- Какъв хранителен режим трябва да спазват хората, за да поддържат здрава храносмилателната си система и да не се претоварват с токсини? 

- Хранителният режим като наименования и разбиране в днешно време е много широко понятие, което не е специфицирано към нуждите на различните хора, техните предизвикателства, конституционални физиологични особености и спрямо тяхното здравословно състояние. Най-общо можем да насочим вниманието на пациентите и във връзка с предстоящите празници към поведение, което ще подкрепи тяхното здравословно и балансирано състояние на стомашно-чревния тракт.

Базови принципи кореспондират с редовно хранене поне три пъти дневно на по-малки порции с два междинни интервала, а не обилно хранене веднъж дневно. Паралелно с това, трябва да се приемат минимум 3 литра вода на ден. Консумацията на хляб и хлебни изделия трябва да е предимно сутрин, а не през целия ден. Въглехидратите са основен източник на енергия, но е хубаво да се обърне внимание на произхода им от зеленчуци, овесени ядки и плодове.

По същата логика, не е подходящо да се консумират мазни храни, а месото трябва да е добре подбрано като се акцентира на използването на риба, пилешко, телешко или заешко.  Препоръчително е да не се комбинира киселинна (месо) и алкална (въглехидрати) храна, защото съчетавайки ги, се увеличава времето на разграждането им в организма и това води до образуването на повече токсични продукти. 

- Като гастроентеролог, който има фокус и върху нутрицизма, каква схема на хранене съветвате да се спазва след приключването на Великденските пости? 

- Особено подходящ в рамките на месец след приключване на постите е хранителният режим LOW FODMAP - "fermentable oligo-, di-, mono-saccharides and polyols", което в превод означава "ферментеруеми олигозахариди, дизахариди, монозахариди и полиоли“. Трябва да се избягва приемът на млечни продукти и по-специално на мляко, които да заменяме с техни алтернативи. Паралелно с преустановяването на консумирането на бобови храни, през тези 30 дни е нужно да се откажем от зърнени храни като ечемик, пшеница, лимец и ръж.  

- Особено сред младите момичета се забелязва друга не по-малко опасна тенденция – отказ от хранене. Какво бихте посъветвали тези, които заради модата да са много слаби, могат безвъзвратно да увредят своето здраве? 

- Отказът от хранене или "анорексия" е преди всичко психологически проблем, за който са виновни създадените обществени и модни порядки. Това е заболяване, което може да доведе до неусвояване на основните градивни хранителни нутриенти. Във връзка с това организмът на пациента може да инициира отказ на функции, дори фатален изход. Бих посъветвала младите момичета или жени да заменят гладуването с физическа дейност и добър хранителен режим, който може да бъде изготвен от специалист.

Лично аз препоръчвам спортни дейности като високо енергийни кръгови тренировки, бягане, плуване, каране на велосипед и други. По този начин те ще намерят баланс в приемането на хранителните вещества, които ще разходват в зала или на открито и няма да има нужда да прибягват до глад или системно гладуване. Бих заключила, че храната е един своеобразен вид "гориво", което ни позволява да извършваме ежедневните си дейности.


Още по темата: общо новини по темата: 208
24.03.2024 »
20.04.2023 »
18.04.2023 »
18.04.2023 »
18.04.2023 »
17.04.2023 »
предишна страница [ 1/35 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
на 14.04.2023 г.
0
 
 
Хранителни нутриенти?? Т’ва ще да е базисът на основата на пловдивската гастроентерология.
0
 
 
Д-р Георева ,маите уважения но....МЛЯКОТО Е БЛАЖНО ПО ВРЕМЕ НА ПОСТИ НЕ СЕ ЯДЕ НИЩО ЖИВОТИНСКО!!Така за обща култура да си знаете !
0
 
 
Надявам се полага усилия и грижи за пациентите поне колкото за вида си.
0
 
 
Това ще е д-р Барби, даже и с напомпени устни. 100% ще ви умори ако се лекувате при нея, със сигурност е завършила по ковид пандемията и си е взимала изпитите с блутута на джиесема. Едва ли й е оставало много време за учене. Полицайки напомпени, военни раздаващи патлаци на убийци, сега и докторки приличащи на жрици...жените във всички професии се доказват.
0
 
 
Аз пък най-обичам боба, леба и гастроентероложки да... чета!
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Парламентарни избори 2024
Великден 2024 г.
БК Академик Пловдив
Спартак (Пд) в Трета лига, сезон 2023/2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: