Читателка: Нетърпимо е! Подложена съм на 24-часов шум от виещи и стържещи мотори на климатици!

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (10)
10:10 / 01.04.2013
16375
"Здравейте, Plovdiv24.bg. Реших чрез Вас да се обърна към хората и институциите, от които зависи решаването на проблема с шума от климатици, с надежда, че чрез вас като медия, откликваща на проблемите на града ни и на жителите му, предложението ми ще стигне до тях", пише на редакционната поща на сайта наша читателка. Публикуваме цялото й писмо. 

"Преди време в Plovdiv24.bg прочетох изказване на кмета Иван Тотев, че е закупено мобилно устройство за замерване на шума. Искам конкретно да обърна внимание за шума от климатици. 

След голямата полемика около вредата от цигарения дим беше приета и забрана на тютюнопушеното в закрити помещения, но все пак в заведение човек отива по желание, прекарва там няколко часа и ако счете, че е вредно за здравето му, си тръгва.

Мисля, че да си подложен на почти 24-часов шум от виещи и стържещи мотори на климатици в жилището си е дори по-вредно от кратък престой на място, където се пуши... Малко са хората, които могат да платят по 54 лв. на РИОКОЗ за замерването на шума, а и тъй като в Наредбата за Обществения ред липсва текст конкретно за климатиците, дори и при издаден протокол от РИОКОЗ за наднормен шум, пак няма изход освен чрез завеждане на съдебно дело, което също струва немалко пари, отнема много време и нерви и е с неясен изход.

Звъняла съм на дежурния в Районното ПУ в 3 ч. през нощта заради нетърпим шум от климатиците на съсед, но ми беше отговорено - цитирам по памет - "не можем да се намесим при шум от климатик и няма как хората да стоят на студено, за да може вие да спите". Излиза, че ако шумът от друго естество е вреден, полицията може да се намеси, но ако е от климатик - не може.

Смятам, че проблемът може да се реши лесно, ако в гореспоменатата Наредба се включи и член за климатиците. Всички ние, като плащаме данъци на Общината и Държавата, бихме искали полагане на грижи за осигуряване на някакво спокойствие, поне от фактори, които лесно могат да бъдат отстранени при проявяване на грижа и предприемане на действия от съответните органи".


От РЗИ Пловдив уточниха за нашия сайт следното:

"Наши представители замерват нивата на шума само в случаите, при които климатиците са поставени върху обществени сгради и нарушават спокойствието на гражданите. За междусъседски взаимоотношения най-добре е споровете да се решават чрез общо събрание по закона за етажната собственост или в краен случай - в съда".


Виж коментарите (10)

Още по темата (215):
16.03.2024 Училищен звънец вбесява пловдивчанка на всеки 40 минути
29.02.2024 Сигнал: Ето го Ада! Минахме през крадци, наркомани и проститутки, но това е "черешката"
10.02.2024 Обрат! Управителка в "Лидл" си признала всичко пред ПОИ
09.02.2024 Живеещи в жилищните комплекси на "Пещерско шосе": Това не може да продължава повече
04.11.2023 Читател: Звукът от това нещо надхвърля 100 децибела, отвратително е
06.10.2023 Сигнал: Кой стои зад този кръчмар, за да си позволява това?
Още новини от Новини от Пловдив:
Опасен елемент притесни пловдивчанин
Честват 50 години от създаването на отделението по диализно лечен...
Положението в кв. "Капана" е изпуснато, ред е на Главната?
Хлапетии на колела с бясна скорост минават на червено, вбесиха шо...
Областният управител на Пловдив каза кога разширяват най-натоваре...
Архитектурният шедьовър на Родопите, в който може да видите лика ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).