ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Читател: Пътните нарушения са заради нисък манталитет на водачите и слаб контрол от органите
Автор: Диана Бикова 13:07 / 29.08.2021Коментари (13)11354
© Фейсбук
Пловдивчанин е създал група във Фейсбук, в която публикува всички нарушения, с които се сблъсква по улиците на града. За кратко време в мрежата са качени над 450 видеа от реални ситуации. Писал писма до КАТ - Пловдив и КАТ - София с предложение кадрите да се използват от пътните полицаи за санкциониране на нарушителите. Ето цялото писмо:

"Здравейте! Взех решение да пиша на част от медиите с единствената цел да споделя и да засегна една болна тема. Става въпрос за всички своеволия на шофьори, които ежедневно, ежечасно проявяват и бих казал недостатъчния контрол или може би проблема е в начина по който този контрол би трябвало да се осъществява.

Аз съм млад човек и както на много хора, работата ми е свързана с шофиране. Често съм зад волана, но съм принципен човек и е крайно огорчаващо ежедневно да виждаш как около теб други водачи проявяват наглост, неуважение, арогантно поведение, а в много от ситуациите, бих казал, че застрашават с действията си не само своя живот, но и живота на други хора.

Всичко случващо се ежедневно, не ме остави безучастен и взех решение да инсталирам видеорегистратор в колата си. Исках с него да записвам не само случващото се на пътя, но и да отделям тези моменти в които се извършва каквото и да е нарушение на Закона за движение по пътищата, било то минаване на червен цвят на светофара, неспиране на пешеходна пътека, неподаване на светлинен сигнал (мигач) и други. За огромно съжаление, се оказа, че аз, като гражданин, проявяващ по този начин вид протест срещу безобразното шофиране и застрашаване на човешки животи, в крайна сметка в рамките на 5-6 месеца, съм заснел над 500 нарушения от различно естество!

Взех решение да направя публична група в социалната мрежа "Фейсбук“, в която да публикувам всеки един сигнал, без значение колко важен или маловажен е той. След като е качен в групата, то това означава, че има нарушение на Правилника за движение, а същото не е неволно и е или от непознаване на Закона, или от небрежно поведение и невъзпитано отношение на водачи на моторни превозни средства…

Или пък става въпрос за манталитет, защото масовото нарушаване на Закона за движение по пътищата, недостатъчният контрол от страна на пътна полиция (а защо, ще споделя по- долу), води до все по-честни пътнотранспортни произшествия, които завършват и с фатален край в дадени моменти. И всичко това, защото до някаква степен, няма и контрол … ДА! Разбира се, че трябва да има и самосъзнание, но когато го няма… мисля, че невъзпитаните, трябва да се възпитават !

След няколко месеца, в които е активна групата "НАРУШИТЕЛИ НА ПЪТЯ“, намираща се на интернет адрес https://www.facebook.com/groups/258718402251890 има качени над 450 сигнала, а много от тях предстоят да бъдат публикувани. И всички тези на брой сигнали от различно естество са заснети само от едно лице, чиято дейност въобще не е свързана със заснемане на нарушения на пътя и не цели това, а по-скоро ежедневното пътуване по пловдивските улици (понеже по-голямата част от видеата с нарушения са заснети в гр. Пловдив, но и не само), те принуждава да се сблъскваш с отвратително поведение и наглост на част от водачите на моторни превозни средства !

Заедно със създаването на въпросната група, беше отправено официално писмо-покана до КАТ – Пловдив, а също така беше писано и до централата на КАТ в София, с молба и предложение групата да се следи от служители на "Пътна полиция", те сами да се самосезират и да налагат санкции на позволилите си да направят нарушение. Официалният отговор на две от писмата до КАТ – Пловдив (само оттам има отговор, от централата в гр. София нямаме никаква обратна връзка), са, че има създадена работна група, която, уж, следи за публикуване на видеата и би налагала санкции на водачите.

За съжаление, по неофициална информация и от поведението на пътни полицаи, след споделяне за самоинициативата, като отговор от тях получих лаконична усмивка и споглеждане, което ме довежда до мисълта, че не само, че липсва контрол, но и дори и някой да се опитва да промени нещата към по-добро, просто в тази държава… няма как да стане.

П.П. Какво се случва и колко нерви трябва да има човек, за да прехвърли собствеността си на МПС в КАТ и какво коства, като цяло, а аз съм тръгнал да говоря за контрол и нарушения … А да не говорим отвратителното обслужване, занемарената база в която се работи (или поне части от нея) и грубото социалистическо обслужване.

И като става дума за контрол … в какво се осъществява той? В това пътните полицаи да те проверят дали имаш платена застраховка "Гражданска отговорност"; дали имаш винетка; да контролират чрез камери скоростта и други подобни, които в никакъв случай не са маловажни! Но какъв контрол се прилага по време на самото движение и начина на шофиране? Някак вече липсата на просто един мигач се приема за съвсем нормално, след като това само по себе си е нарушение, да не говорим, че в конкретни моменти, самите полицаи си позволяват да не спазват Закона, а когато станат свидетели на това, какво си казват … самите служители на реда реагират така: "А, един мигач... голяма работа ….". Да, добре, обаче това трябва да е въпрос на навик, мисля аз. Не става въпрос, че не си си пуснал мигача на място, на което е очевидно, че ще завиеш, а това да ти е навик, че трябва и си длъжен да го правиш, защото в ситуация в която трябва да има светлинен сигнал, а няма, защото си забравил… води до ПТП, например.

Колко водачи са глобени за липса на мигач? А това е МНОГО често срещано явление! Та това наистина е най-малкото… Ами неправилното изпреварване, агресивното шофиране, опасните маневри, неспирането на пешеходни пътеки… всичко това води до едно… като стане белята… да се питаме: "Но какво стана, защо стана…?", а проблемът е много по- дълбоко в нещата.

Своеволията на по-голямата част от българските шофьори, както и на други водачи от чужбина например като дойдат в България какво ли си казват?: "Ще му подхвърлим две банкноти по 10 евро в колата на полицая, няма да имаме проблем и ще си правим каквото ни дойде на ум…" Всичко това, води, рано или късно до много проблеми … Добре, че напоследък има полицаи, които не се поддават на това отвратително поведение, да си затворят очите срещу някаква сума пари, а в основата си да пуснат свободно и безнаказано човек, който при всички положения, все някога ще направи беля на пътя, след като поведението му е такова.

Чрез, социално отговорна платформа, на име "Гражданите“, може да се публикуват нарушения, да се сигнализира за различни проблеми в съответния град и така, зависи от какво естество е дадения проблем, той до стигне до правилното място за неговото бързо разрешаване. Колко бързо в действителност е, това е друга тема на разговор, но ще Ви споделя, какво се случва, ако решите да проявите гражданска съвест, и подадете сигнал за нарушения на пътя, подпишете го и изпратите до пътна полиция.

След приблизително около месец, ще бъдете повикан в сектор "Пътна полиция" за да подадете сигнала писмено, да обясните, да се подпишете, нищо, че вече сте го направили електронно. След това, нарушителят ще бъде издирен и след време ще бъдете привикан отново, за да се подпишете на съставения акт в присъствието на нарушителя. Какво се случва тогава ? Закани за побоища, убийство и така уважаваните ни майки…

Пътна полиция допуска точно това – среща с мен (този, който е проявил гражданска съвест и е подал сигнал за нарушение) и насреща, нарушителят (който е готов, ако не да ме убие, то да ме набие???!!!), защото е направил нарушение, а аз съм го заснел и сигнализирал и това ще му коства 1000 лева глоба и три месеца лишаване от книжка. Ама, хей!,… правиш нарушение и то сериозно (колкото и да не го проумяват някои) и трябва да си понесеш наказанието! Но, обяснявай ти на хора, които нямат никакво самосъзнание.

И ако "Пътна полиция" няма времето и средствата да прилага необходимия контрол, нека да се вземе пример от развити европейски държави!

Нека се даде възможност да се подават сигнали свободно и да не се налага  конфликтни ситуации при подаване на сигнал. Но, за да се стигне до там, то определено са нужни дълбоки законови промени, които всъщност, вероятно не са правени от времето на моята баба… Дълбоко се съмнявам, че на хората заснели нарушения и сигнализирали за тях, от примера в статията по-горе, им създават неудобства и главоболия. Не им … но това е в една развита държавица …

То да ти се отще да подаваш сигнали и да проявиш съвест … та живей си с простотията, нищо, че не си простак! Нямаш право! НЕ! Имаш право, но дори и да искаш да протестираш… системата не ти позволява, системата те убива или ако не го прави, то поне те принуждава въобще да не се захващаш. По думите на един полицай, който ми каза: "Моето момче, аз ако бях на твое място и повярвай ми, знам добре как стоят нещата с подаване на сигнали и цялата бюрокрация … НИКОГА, няма да се захвана да подавам сигнали ! После да ме викат за сведения, да ми губят времето, а пък и след това в съда да се явявам като свидетел…".

Ами, да! Да допълня по-горе… ако всичко мине добре и ми се размине конфликта и псувните с нарушителя, подпишем акта и си тръгнем … та, след това, ако той реши да заведе дело, мен отново ще ме привикат в съда, защото… аз съм този който е подал сигнала и "Пътна полиция" се води по моите сведения.

Докато не се промени нещо мащабно, не се възпитат невъзпитаните хора, в частност шофьори, за съжаление ще има все повече загинали, ранени и НАРАНЕНИ хора…

ДАНО! Ама, надали! Или ще боли или ще е след години! Промяната имам предвид…"







Зареждане! Моля, изчакайте ...
+3
 
 
Едно предложение към КАТ-България, във всеки град да имат ПОНЕ 1 кола да обикаля 24 часа (е явно са 3 смени) града с лицензирани уреди - видео регистратори, засичане на скорост и т.н. и т.н. И след това се пращат честитките по пощата.....ехх размечтах се!
на 30.08.2021 г.
-2
 
 
Идеята звучи добре , но не е рентабилна и противоречи на закона , защото по правило нямаш право да снимаш някой и/или нечия собственост , без разрешението му и/или човека или негов настойник, когото снимаш , а най-малко да го качваш публично - особенно с цел публично унижение... И няма как въз основа на някакво клипче с неясен произход да се наложи глоба, а дори да се вземат под внимание са нужни експертизи , разпитване на свитедетели , събиране на доказателства - нещо което за някаква мижава глоба от 100 - 200 лв - никой няма да седне да се занимава... А и номера колата е на собственика , а не а реалния човек зад волана...
+2
 
 
КАТ е остатък от миналото, тази институция по начина който е структурирана и работи не може да упражнява адекватен контрол пи пътищата. Трябва радикални промени . Отделно много водачи са с купени книжки или курса е минат между другото. Иначе на всеки му се случва да сгреши .
0
 
 
КОНТРОЛ!БЪРЗИ И ЕФЕКТИВНИ НАКАЗАНИЯ!ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ЗАТВОР И КОНФИСКАЦИЯ НА МПС ПРИ ПТП СЛЕД УПОТРЕБА НА АЛКОХОЛ И НАРКОТИЧНИ ВЕЩЕСТВА!
0
 
 
от 2 години и аз имам канал в ютуб и имам заснети над 500 сериозни нарушения за повече от които трябва да им се отнеме книжката! изпращал съм ги до гражданите и до момента няма нито един глобен.
+2
 
 
Цялата тази процедура и ходенето в съда важи и за органите на реда. Иначе няма как да се наложи наказание. Да не говорим, че за някои нарушения се изисква лицензиран уред, който да е констатира нарушението. Защото всеки има права и адвоката му ще извади хиляди аргументи да отпадне наказанието. Иначе начинанието е похвално.
+1
 
 
Само поздравления за такива будни хора! Евала за усилията и труда който полагате , но просто полицейската система в тази държава е 30 години назад.
+1
 
 
Пловдив се напълни със селяндури, които през живота си не са виждали светофар, камо ли кръгово....
0
 
 
За нисък манталитет още не бях слушал ,ала изглежда ,че гражданинът е високо образован
+2
 
 
идеята е супер ама дано има някой да гледа.И снимай сериозните нарушения-завил надясно без мигач-нарушение е но не пречи на никого.Ама да се изрепчиш на скорост през кръстовището на червено-това вече е рериозно нарушение,а ако някой е имал глупостта да тръгне веднага на зеленото -ще стане белята.
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
Бомби в училищата
Мигрантски натиск към България
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: