Бизнесмени почерниха Пловдив, заведения на Главната и в "Капана" над закона

Автор: Данислава Вълкова
Коментари (5)
19:45 / 19.10.2023
38866
Заведения грубо нарушават общинските разпоредби по отношение на тентите и разположените чадъри по Главната и кв. “Капана" установи Plovdiv24.bg.

Както наскоро писахме - заведение за бързо хранене пред Халите разположи освен маси за открито сервиране, но и постави грозни черни рекламни чадъри.

Това обаче е в голям разрез с правилата, определени от Общинския съвет. Според общинската наредба слънцезащитните съоръжения трябва да са бели или с цвят охра, както и да нямат реклами по тях. След нашата статия тогава и разбрали грешката си, собствениците на заведението премахнаха чадърите още преди проверката на служителите на Пловдивския общински инспекторат.

Нарушенията от страна на други заведения обаче продължават и то на Главната улица и квартал “Капана", като стоят ненаказани с месеци, а Общината продължава да си затваря очите за погазването на наредбата.

Така бизнесмени, които изкарват хляба си, ползвайки емблемите на Пловдив - Главната и "Капана" решават, че са богопомазани и не искат да спазват правилата на Наредбата на ОбС Пловдив за реда за поставяне на преместваеми обекти за увеселителна, търговска или друга обслужваща дейност и елементите на градското обзавеждане на територията на Община Пловдив.

Според чл. 7, ал. 7 - върху зоните за поставяне на маси за открито сервиране, се разрешава ползването само на леки преместваеми слънцезащитни устройства с подвижна отваряема конструкция като чадъри, сенници, чийто носещи елементи не са трайно закрепени към поземления имот, а за територията на АИР и публичните пространства на пешеходна зона I на гр. Пловдив: площад Централен – ул. "Княз Александър I Батенберг" – площад "Римски стадион" – ул. "Райко Даскалов" – до пешеходния мост, и прилежащите им пешеходни пространства – само чадъри в цветовата гама от бяло до охра без рекламни надписи.

При проведен наскоро разговор с директора на Пловдивския общински инспекторат Асен Стефанов той бе категоричен, че в "Капана" не се спазват разпорежданията, въпреки многобройните констатирани протоколи.

Тогава той обясни пред Plovdiv24.bg, че с премахването на слънцезащитните съоръжения, които не отговорят на изискванията, се заема общинската администрация.

"Всички констатирани протоколи са изпратени към Община Пловдив за отношение по компетентност. Тяхна работа е да се заемат с премахването на тези съоръжения, ако наемателите и собствениците не го направят сами.", добави той и ни увери, че ежедневно на територията на "Капана" има екип на ПОИ, който проверява.

На пръв поглед за някои това с цвета на слънцезащитните съоръжения е незначителен проблем на фона на всичко останало. В крайна сметка обаче обликът, чистотата и добрият изглед на Пловдив зависи от всички нас и спазването на правилата създава естетиката, с която се гордеем.

Заради занижения контрол и липсата на санкции от страна на Община Пловдив пък се налага на търпим подобни цигании, а като отидем в някой европейски град се възхищаваме на обстановката, тъй като там поне централните градски части са на ниво.

Виж коментарите (5)

Още по темата (325):
28.04.2024 Положението в кв. "Капана" е изпуснато, ред е на Главната?
11.10.2023 Заведение на Главната само осъзна грешката си
06.10.2023 Кафене загрози Главната в Пловдив. Позволи грубо погазване на Наредба
04.09.2023 Сложиха нова бариера в центъра на Пловдив
22.08.2023 Бариера ще спира безразборното влизане на коли в пешеходната част на "Отец Паисий"
13.08.2023 Пловдивчанин: Вечер е ад, шофьори си бият шамари, готови сме за
протести
Още новини от Новини от Пловдив:
Обяснение в любов в Пловдив: Честит рожден ден, Цветана!
Ваня Григорова, лидер на Коалиция "Солидарна България", се срещна...
Блъснаха моторист на бул. "Свобода"
Популярен българин се появи на изненадващо място в Пловдив
Сигнал: Само две неща са безкрайни - Вселената и човешката глупос...
Читателка: Европа ли? Не само ще ни се смеят, ами и ще ни изхвърл...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).