»«ѕ–ј“» Ќќ¬»Ќј
Ќовини
—порт
—правочник
Ќќ¬ќ
ќб€ви
¬ход
close
«ј–≈∆ƒјЌ≈...
Ќачало
ѕловдив
јнализите
—портни
–егионални
Ѕългари€
ћеждународни
Ћюбопитно
√алерии
Ћичности
RSS
Ѕивши€т кмет на —трелча, осъден за изнасилване на 16-годишна, излиза предсрочно още този месец?
јвтор: ≈кип Plovdiv24.bg 10:46 / 02.01.2018 оментари (5)5284
© Plovdiv24.bg
Ѕивши€т кмет на ѕазарджик и —трелча »ван ≈встатиев не се радва, че ѕловдивски€т окръжен съд преди дни е намалил наказанието му от 6 на 4 г. затвор. ≈встаниев бе осъден за изнасилването на 16-годишната ученичка »рена Ѕелухова преди 2 г. “ой ще обжалва решението във ¬ — в законови€ 15-дневен срок, защото е невинен и иска да бъде оправдан. “ова за€ви пред†"24 часа"†адвокатката му “ашкена  олчева. јко намалената присъда обаче влезе в сила, ≈встатиев може да поиска предсрочно освобождаване, каза още т€ .

"—лед като научи, че присъдата му е изменена, ≈встатиев не показа чувства. —лед дълги€ престой в ареста е смазан физически и психически и н€ма нормални човешки реакции", добави защитничката.

јдвокат  олчева узнала за решението на 28 декември, но не е получила все още официално мотивите. ƒелото в окръжни€ съд в ѕловдив, образувано по жалба на ≈встатиев, се е провело на 25 ноември при закрити врата. “рима магистрати са участвали в състава. “е са променили присъдата от първата инстанци€ единствено в частта ѝ за наказанието, намал€вайки го с 2 г.

ќбезщетението, което тр€бва да плати на ученичката, остава 12 000 лв. "Ќие не обжалвахме първоначалната присъда на ≈встатиев, тъй като никога не сме насто€вали т€ да е висока и жестока, а чрез не€ да се покаже, че полови€т акт е бил против вол€та на момичето", посочи адвокат »ван √рошев.

“ой представл€ваше жертвата и на двете инстанции в ѕловдив, на които не б€ха допуснати медии, за да не стават публично досто€ние подробности от интимни€ живот на непълнолетната жертва.

ѕо думите му в окръжни€ съд бивши€т кмет не поискал да бъде оправдан, а да му намал€т присъдата.

»звинил се на »рена и родителите ѝ

"“ака реално призна вината си. Ќе съм запознат с мотивите за по-ниското наказание, но веро€тно разка€нието му е изиграло рол€. “ова е първата стъпка към поправ€не", коментира адвокат √рошев. —поред него и присъда от 4 г. лишаване от свобода доказва, че ≈встатиев е виновен. Ќа същото мнение било и семейството на жертвата.

"–одителите искат по-бързо всичко да приключи, за да може дъщер€ им да забрави. ƒосега при вс€ко съдебно заседание »рена трепереше, а ръцете ѝ се пот€ха", об€сн€ва защитникът. ћомичето било на 16 г., когато е изнасилено от ≈встатиев. Ќа 15 €нуари 2016 г. по обед деветокласничката се връщала от училище, когато се вид€ла с бивши€ градоначалник пред хотел в —трелча, където той живеел. ≈встатиев € поканил в ста€та си да говор€т за намерението ѝ да кандидатства в юридически€ факултет в ѕловдив. —ами€т той е доктор по право. ”ченичката му имала пълно доверие, тъй като двамата се познавали добре. »рена помагала в щаба му за местните избори през 2015-а. ћайка ѝ ’ристина пък била секретарка в община —трелча, когато ≈встатиев кметувал.

¬ хотелската ста€ бивши€т управник започнал да черпи гостенката си с водка. »зпили една бутилка и наченали втора. ћомичето погълнало около 250 г и изпаднало в неадекватно състо€ние, а ≈встатиев се възползвал и € насилил.

ѕрез това време полуделите от тревога родители на »рена € търсели навс€къде, подали сигнал и в полици€та. ќколо 18 ч същи€ ден ≈встатиев € качил на джипа си и € оставил пред вратата на дома ѝ. «аръчал ѝ на никого да не казва, че е била с него.

–одителите на »рена били шокирани, когато € видели - била разчорлена, с раздърпани дрехи, по които имало повръщано. ѕод техен натиск дъщер€ им признала за случилото се и освидетелствана от съдебен лекар, а ≈встатиев бил арестуван. ќще по време на досъдебното производство той твърд€л, че сексът с ученичката бил доброволен от нейна страна. —рещу него б€ха повдигнати две обвинени€ - за изнасилване и опиване на непълнолетна.

—ексуалното посегателство над момичето взриви —трелча и стана повод за протести на местните. ѕроцесът не стартира в ѕанагюрище, тъй като там съдиите са участвали при разглеждане на мерките му за неотклонение. ¬ ѕазарджик пък магистратите си дадоха отвод с аргумента, че всички се познават с бивши€ градоначалник. ѕо тази причина делото бе прехвърлено в пловдивски€ районен съд, който на 2 май 2017 г. постанови 6 г. затвор за ≈встатиев.

"ƒоволен съм от присъдата. “€ е справедлива. —рамът ни обаче остава. ѕрежив€хме кошмарни месеци", за€ви тогава √еорги Ѕелухов, бащата на »рена. ƒълго време дъщер€ му е посещавала психолог, за да се съвземе от травмата.

ћотивите за решението на районни€ съд се забавиха с три месеца, което даде повод на адвокат “ашкена  олчева да об€ви, че ще заведе иск срещу държавата в ≈вропейски€ съд в —трасбург за нарушаване на човешките права на клиента ѝ. —поред не€ има и друго основание - ≈встатиев престо€л в ареста година и шест месеца без присъда. ѕрез това време се разбол€л психически, отслабнал близо 40 кг.

"јко влезе в сила наказанието от 4 г. лишаване от свобода, на 17 €нуари 2018 г. той ще е излежал вече половината от него и ще има право да поиска условно предсрочно освобождаване", посочи адвокат  олчева.

 олегата ѝ »ван √рошев обаче е категоричен, че не може да има подобно механично приспадане. ѕо думите му, за да бъде предсрочно пуснат на свобода осъден, с него тр€бва да е извършвана превъзпитателна работа. “акава не е провеждана с ≈встатиев, тъй като той н€ма вл€зла в сила присъда.

¬се още не е €сно дали окръжната прокуратура в ѕловдив ще протестира намаленото наказание на бивши€ кмет.

"јко държавното обвинение не го направи, дори и частното да обжалва, ефектът ще е пренебрежимо малък", см€та защитникът на »рена Ѕелухова.ќще по темата: общо новини по темата: 89
06.02.2019 »
30.08.2018 »
16.08.2018 »
15.08.2018 »
20.02.2018 »
29.12.2017 »
предишна страница [ 1/15 ] следващата страница


«ареждане! ћол€, изчакайте ...
0
 
 
—ърби ги после кмета (бивши€) виновен. јааа ми то не може така. ѕък и парички за глезотийки да имат еееми н€ма как. Ўе има ебън.
+1
 
 
ѕопаднах на н€колко поста в интернет-пространството, обобщени в следни€ смисъл: "„ичо (д€до, бате) ¬анчо, чаками та с нетърпение! Ќие сме оченички на 13(15-17) години и исками да учими за вишу убразувание, чаками ти да ни пумогниш а ний ша ти пумогним по друк начин".
+1
 
 
≈й на това положение е държавата н€ма закони и да го пуснат пак ще направи н€каква глупост но тогава тр€бва да го осъд€т затвор без право на обжалване
-1
 
 
 ќ√ј?  Џƒ≈?Ѕќ∆≈!!! »— јћ ƒј √ќ ѕ»“јћ Ќ≈ўќ!рЯ§ФрЯШЗрЯСђрЯС®вАНвЭ§вАНрЯС®рЯХ≥ў≈ ћ” —“јЌ≈,ј ќ Ќ≈ ≈ —“јЌјЋј!
 оментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! ¬сички коментиращи са се съгласили с ѕравилата за публикуване на коментари.
ќще новини от Ќовини от ѕловдив:

»«ѕ–ј“» Ќќ¬»Ќј
« ёли 2019 г. »
пон
вто
ср€
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
¬иж още:
јктуални теми
 онцеси€та на стадион "ѕловдив"
ћестни избори 2019
“¬ и шоу сезон 2018/2019
»кономическа зона "“раки€"
 убрат ѕулев срещу јнтъни ƒжошуа
назад 1 2 3 4 5 напред
јбонамент
јбонирайте се за mail бюлетина ни !
јбонирайте се за наши€ e-mail и ще получавате на личната си поща информаци€ за случващото се в ѕловдив и региона.
e-mail:
јнкета
ќт къде пазарувате хранителни стоки?
ћагазин на гол€ма международна верига
ћагазин на гол€ма българска верига
 вартален магазин
ѕоръчвам всичко онлайн
–ј«ƒ≈Ћ»:
Ќовини
—порт
—правочник
ќб€ви
ѕотребители
√–јƒќ¬≈:
ѕловдив
¬арна
Ѕургас
–усе
Ѕлагоевград
«ј Ќј—:
«а контакти
«а реклама
≈кип
ѕравила
ѕловдивчани във facebook
RSS за новините
‘утбол на живо по телевизи€та
©2004 - 2019 ћеди€ груп 24 ќќƒ. Plovdiv24.bg - ¬сички права запазени. — вс€ко отвар€не на страница от Plovdiv24.bg, се съглас€вате с ќбщите услови€ за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени). ¬ъзпроизвеждането на цели или части от текста или изображени€та става след изрично писмено разрешение на ћеди€ груп 24 ќќƒ. ћнени€та изразени във форумите и коментарите към статиите са собственост на авторите им и ћеди€ груп 24 ќќƒ не носи отговорност за т€х. ѕостав€нето на връзки към материали в Plovdiv24.bg е свободно. —айтът е разработен от ћеди€ груп 24 ќќƒ.
—айтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
—татистика: